StoryEditorOCM
Šibenikput spasa

Predstavljen projekt uređenja dvojnih bedema: pogledajte kako će izgledati novi simbol Šibenika

Piše Marija Lončar
14. siječnja 2022. - 16:54
Rješenje revitalizacije dvojnih bedema prema zamislima Davora Popovića, šibenskog arhitekta s milanskom adresomNikša Stipaničev/Cropix, Grad Šibenik

- Ovo je šibenska priča jer je to cjelovit, urbani projekt urbane matrice Doca, ne samih dvojnih bedema, nego i okolnog Kvartira, trgova i ulica. Ovo je jednostavno projekt jednog dijela grada koji uključuje interdisciplinaran pristup i temelji se na načinu korištenja tog prostora kroz povijest.

Put spasa u dvojnim bedemima je praktični križanje putova od Doca prema gradu i obrnuto. Bez toga ne bi bilo ovog rješenja. Ovaj put bio je glavna dolačka ulica od sv. Križa koja je završavala na katedralnom trgu sve do 1425. kada je ta komunikacija prekinuta izgradnjom dvojnih bedema. Ovo je lektira šibenske graditeljske baštine.

Ovo je praktički konzervativni projekt koji proizvodi nešto neočekivano – kazao je šibenski arhitekt s milanskom adresom Davor Popović predstavljajući u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" svoje idejno rješenje uređenja i revitalizacije dvojnih bedema, tzv. Puta spasa koji je u vrijeme mletačke vlasti Tvrđavu sv. Mihovila povezivao s obalom i omogućavao nesmetanu komunikaciju i opskrbu.

Za svoje rješenje revitalizacije dvojnih bedema Popović je rekao kako je ono prvenstveno namijenjeno građanima, a tek onda turistima. Projekt obuhvaća i otvaranje postojećih vrata unutar bedema kao komunikacijskih točki s okolnim ulicama i trgovima, pa tako do platoa ispod tvrđave, zamišljenog kao novi belvedere na toj šetnici, vodi nekoliko stubišta od kojih jedno ide do prema samo tvrđavi, a jedno prema Zagrađu i Domu zdravlja. Popović je uvjeren kako njegovo rješenje konačno oživljava ovaj dio grada i vraća ga na korištenje svim građanima što znači da bi ulazak i kretanje tim prostorom, iako je riječ o sastavnom dijelu Tvrđave sv. Mihovila, bilo besplatno.

Popovićev projekt Grad Šibenik odabrao je nakon što je odustao od javnog urbanog eskalatora, idejnog rješenja arhitekta Nikole Bašića koji ga je prvi put predstavio još prije 14 godina kao dio Šibenske okosnice, velikog projekta alternativnog javnog prometa koji je osim eskalatora u dvojnim bedemima uključivao vaporete u šibenskoj luci te sustav žičara koje povezuju sve tri kopnene tvrđave zajedno s pomorskom utvrdom sv. Nikola.

No, Grad Šibenik priču sa žičarama, za početak one koja bi trebala povezivati Tvrđavu sv. Mihovil s Tvrđavom sv. Ivan, nastavio je bez Bašića, a suradnja s uglednim zadarskim arhitektom i akademikom murterskih korijena prekinuta je, kako se sada pokazalo, i kada je riječ o dvojnim bedemima.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić kazao je pak kako se suradnja s Popovićem dogodila gotovo slučajno, na jednom razgovoru uz kavu, održanom s posve drugačijim povodom.

- Ovo nije samo rješenje za pristup Tvrđavi sv. Mihovila, nego kada povežemo s činjenicom da će Tvrđava sv. Ivana uskoro biti u funkciji, povezivanje sa svim kopnenim tvrđavama u jednu cjelinu. Dugo smo ratovali s Konzervatorskim odjelom, ali moram im zahvaliti na izuzetnoj suradnji i nastojanjima pronalaženja rješenja za revitalizaciju Puta spasa Tvrđave sv. Mihovila. Nakon konzervatorsko-restauratorskog rješenja koje je bilo napravljeno prije dvije, tri godine imali smo zastoj i izgledalo je da sve ide u zaborav, jer jednostavno nije bilo rješenja. Ali, kako volim kazati da se najbolje odluke donose uz kavu, tako je i priča i ćakula s Davorom Popovićem, a sastali smo se o posve drugoj temi, iznjedrila mogućnost i odškrinula reješenje da ovaj projekt ipak može ići u realizaciju. To je ono što se danas događa – istaknuo je Burić.

Šibenski gradonačelnik objasnio je i po čemu se Popovićev projekt razlikuje od Bašićevog, naglasivši kako novo rješenje nije invazivno prema dvojim bedemima kao zaštićenom kulturnom dobru.

- Ovdje nema kopanja tunela niti dvostrukog eskalatora. Ovaj projekt ne ide s eskalatorom od nule, tj. od Kvartira nego od Trga Petra Guberine pa se penje, a najstrmiji dio rješava se stepeništem. Uvažili smo izvorno stepenište koje vodi do platoa ispod tvrđave. Eskalator koji imamo u novom projektu razlomljen je u dva dijela i završava na platou ispod Tvrđave sv. Mihovila, takozvanom 'pozdravu moru' – rekao je Burić dodajući kako sada slijedi izrada idejnog projekta te nada da bi radovi na realizaciji mogla početi za godinu i pol.

Na predstavljanju je bila i pročelnica šibenskog Konzervatorskog odjela Angela Bujas koja je podsjetila kako se u potrazi za rješenjem obnove tog važnog i vrlo dobro sačuvanog dijela šibenske fortifikacijske baštine inzistiralo na tomu da ono bude usklađeno sa kuturnim dobrom, a ne da se kulturno dobro prilagođava ponuđenom rješenju.

Za Popovićevo rješenje samo riječi hvale imali su i saborski zastupnici Hrvoje Zekanović i Franko Vidović koji je u vrijeme dok je bio dogradonačelnik Šibenika javno zagovarao Bašićevo rješenje, no sada Popovićev projekt smatra daleko priklanijim i "šibenskijim".

Da će Popovićev projekt prepoznati i prihvatiti i građani, nada se Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture, ustanove koja će upravljati i tim dijelom gradske baštine.

- Ako sve bude išlo po planu, nakon 600 godina koliko je prostor dvojnih bedema bio zatvoren, imat ćemo priliku ponovno ga otvoriti građanima – zaključila je Barišić Bačelić.

07. svibanj 2024 12:14