StoryEditorOCM
ŠibenikODSKOČNA DASKA:Kroz Mandalinu prošlo 80 poduzetnika i obrtnika

Poduzetnički inkubator - mamac za poduzetne

Piše Katarina RUDAN
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
15. prosinca 2016. - 13:28

Kroz šibenski Poduzetnički inkubator (PIN) u Mandalini, koji je prije desetak godina osnovao Grad Šibenik uz financijsku pomoć EU-a, do danas je prošlo oko 80 različitih tvrtki. Trenutno ih je petnaest s ukupno pedesetak zaposlenih, a inkubator je koncipiran tako da je šest prostora namijenjeno za proizvodne djelatnosti, dok su ostalo uredski prostori.
– S obzirom na to kakve su potrebe poduzetnika za uredskim prostorom i njihovu veličinu, tako se i ponašamo. Događa se da od jednog većeg napravimo dva manja ureda. Prilagođavamo se potrebama poduzetnika i ono što je važno istaknuti jest da je PIN postigao svoj cilj. Uloga inkubatora je da nakon određenog vremena tvrtke koje u njemu započnu posao i s vremenom narastu odlaze na veće industrijske zone. Neke odlaze na Poduzetničku zonu Podi, kao što je to "Sibenal", a CAPAX se seli na tzv. malu zonu TLM-a u Ražinama koja je također u našoj ingerenciji. Moram naglasiti da i one tvrtke koje nisu otišle na Pode, razvile se te nakon višegodišnjeg boravka u PIN-u izgubile pravo na daljnji ostanak, i dalje rade na nekoj drugoj lokaciji. U svakom slučaju, vjerujemo da je PIN pomogao svim poduzetnicima koji su u njemu radili – kaže direktor Poduzetničke zone Podi Jakov Terzanović u čijem je sastavu i PIN.

Dvije kategorije poduzetnika

U uredskim prostorima su uglavnom mladi ljudi, poduzetnici početnici koji se bave IT tehnologijama, web i grafičkim dizajnom i sličnim djelatnostima, a u proizvodnom dijelu najviše su zastupljeni poduzetnici čiji su poslovi vezani uz brodogradnju. Kad je riječ o najmu, cijena je podijeljena u dvije kategorije. U prvoj su poduzetnici početnici koji imaju do tri godine stara poduzeća ili obrt i ugovor o najmu s njima se potpisuje na četiri godine. Tržišna cijena najma uredskog prostora, bez PDV-a, je 50, a proizvodnog 30 kuna po četvornom metru. Poduzetnici prvu godinu plaćaju 30, drugu 55, treću 65 i četvrtu 75 posto iznosa od pune cijene. Ako se zadrže duže, plaćaju punu cijenu. Dakle startaju s 15, odnosno s devet kuna po četvornom metru. U drugoj kategoriji su postojeći poduzetnici s novim proizvodom ili uslugom s kojima se ugovor potpisuje na dvije godine i u tom vremenu plaćaju najam od 23 kune po četvornom metru za proizvodni prostor, te 38 kuna za uredski.
– Ako nema novih zainteresiranih poduzetnika za dolazak u inkubator, postojećim poduzetnicima produžimo ugovor nakon isteka četiri, odnosno dvije godine, ali tada najam plaćaju po punoj cijeni – rekao nam je voditelj PIN-a Ivan Pašalić.

Servisiranje jahti

Među šest proizvodnih tvrtki nalazi se i LOA d.o.o., koja je registrirana 2011.godine. Kristijan Pereža, Igor Dokić i Ante Delale u doba ekonomske krize ostali su bez posla, a kako su radili na servisiranju jahti, udružili su se i krenuli dalje.
– Imali smo puno kontakata i to smo iskoristili, evo, već šestu godinu uspješno poslujemo. Širimo se i svake godine primimo dva, tri nova radnika. Trenutno nas je desetero, a iza nove godine ćemo zaposliti još petero ljudi, među kojima i par sezonaca. Radimo na terenu, od Zadra do Dubrovnika – govori Pereža. U PIN su došli početkom ove godine i tu imaju skladište i radionicu. S obzirom na to da je njihova tvrtka osnovana prije više od tri godine, nisu mogli koristiti uvjete za poduzetnike početnike, ali su zadovoljni uvjetima najma po drugoj kategoriji poduzetnika.
– Kad smo registrirali firmu u PIN-u nije bilo slobodnog prostora. Nije ga bilo niti prije tri godine i evo tek smo ove godine došli "na red" – kaže Pereža. Iako plaćaju punu cijenu najma, odgovara im zbog blizine Marine Mandalina gdje imaju svoj ured, a to im je jako važno.


Poduzetnik početnik - zadovoljan uvjetima
Prije godinu dana u jedan od ureda u Poduzetničkom inkubatoru uselio se Hrvatski klub putnika i prema riječima Nikole Barake, direktora turističke agencije Hrvatski klub putnika d.o.o., izuzetno su zadovoljni uvjetima u kojima rade.
– Za poduzetnike koji tek kreću u posao jako je bitno koliko će rashoda imati, a među tim stavkama je i cijena najma prostora za rad. Kad smo osnovali društvo, ovdje je bio slobodan prostor i odlučili smo iskoristiti tu priliku. Ovdje imamo svoj parking koji ne plaćamo, kao i mir koji je u ovom poslu potreban. Trenutno nas je dvoje zaposlenih, a upravo je u tijeku natječaj za prijem još jedne osobe. Nije problem to što smo udaljeni od gradskog središta jer se naš cijeli posao odvija on-line. S obzirom na to da je cijela priča i krenula iz Šibenika, moja odluka je bila da sjedište agencije tu i bude. Radi samog posla bilo bi ozbiljnije da smo registrirani u Zagrebu, jer danas se ljudi teško odvaže putovati s agencijom iz manjeg grada, ali mi smo u tomu uspjeli. Imamo više od 700 putnika iz cijele Hrvatske i zadovoljni smo – kaže Baraka.


Nakon pet godina će u vlastiti prostor
Goran Berović i njegovih troje zaposlenika u poduzeću Lineta d.o.o. - bave se izradom reklama i propagandnog materijala. Petu godinu su u PIN-u i najam proizvodnoga poslovnog prostora plaćaju po punoj cijeni.
– Bavimo se svime što je vezano uz reklame, radimo panoe i sve što je potrebno. Došao sam ovdje kao poduzetnik početnik i puno mi, je kao i ostalim početnicima, pomoglo plaćanje manjeg najma. Uz to, imali smo pomoć od uprave PIN-a kod uspostavljanja kontakata s kupcima naših usluga. Svakako, bilo bi nam puno teže da smo morali krenuti na nekoj drugoj lokaciji, s komercijalnom cijenom najma i bez stručne pomoći – rekao je Berović. Prostor u PIN-u postao mu je tijesan i polako se priprema za selidbu u vlastiti.
– Širimo se, posla je sve više i moramo dalje – ističe Berović.

02. svibanj 2024 05:58