StoryEditorOCM
ŠibenikZelena subota

Počinje čišćenje jedine preostale javne površine u Docu, ispod OŠ Jurja Dalmatinca: pozvani ste svi, organizatori akcije spremno vas čekaju

Piše Šibenski.hr
22. travnja 2023. - 11:12
Ucenici OS Juraj Dalmatinac na performansu o zelenim povrsinama u okolisu skole, koji je prije 4 godine organizirala preminula mlada arhitektica Roberta Škugor s kolegama  Niksa Stipanicev/Cropix

Subota u Šibeniku donosi bogat kulturni program začinjen s dozom građanskim aktivizmom iz ekologije. S tjedan dana odgode zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta Šibenik danas obilježava i Svjetski dan umjetnosti pop up izložbom „Ja umjetnik“ koja je trebala biti održana u subotu, 15. travnja. Ali, kiša.  Danas počinje i dvodnevno događanje „Robertin park – akcija vol 2.“ u okviru 2. Festivala prirode Flora Dalmatica. Veliko finale je na koncertu beogradskog benda Šajzerbiterlemon. Jedan vikend, jedan grad, pregršt događanja - navodi Snježana Klarić uime Udruge Kolektiv 4B, jedne od organizatora navedenih događanja.

Evo programa kako će se održavati:

 

Pop up izložba „Ja umjetnik“  otvara se u 11 sati na „zelenoj galeriji“ ispred NKC Azimut u Šibeniku. Izložba okuplja umjetnike, male i velike, donosi neka nova imena i neka poznata, ali u novom ruhu. Izložba se inače održava u okviru Svjetskog dana umjetnosti koji „pada“ na 15. travnja, no ovaj mjesec bio je sve osim proljetno nastrojen.

 

Negdje u isto vrijeme, nekoliko minuta hoda niže, u Docu, između slavnih šibenskih sportskih perjanica, jedriličarskog kluba Val i veslačkog kluba Krka počet će dvodnevno događanje „Robertin park – akcija vol 2“. Organizatori su članovi Društva arhitekata Šibenik u sklopu festivala prirode Flora Dalmatica, a ideja je sačuvati jednu od posljednjih zelenih površina u tom dijelu grada i uspomenu na prerano preminulu šibensku arhitekticu i aktivisticu Robertu Škugor.

 

Čistit će se zelena površina, educirati građane o potrebi za zelenim površinama, načinima i potrebi njihove participacije u raspolaganju javnim, gradskim, zelenim površinama i srodnim temama.

 

Ekipa je tamo danas do 18 sati i ponovno sutra, u nedjelju, od 10 do 18 sati. Imaju sve potrebno da im se Šibenčani pridruže.

 Klarić najavljuje i veliko finale ovih događanja:

„Nevidljiva scena“ u Azimutu bit će i te kako vidljiva.. Večeras u Šibeniku prvi put ikad svira beogradski bend Šajzerbiterlemon koji jedva čeka Šibenčanima i gostima pokazati kako se to radi. Riječ je o  punokrvnom  rock‘n‘roll koncertu i promociji njihovog drugog albuma. Ulaznice su u prodaji online na Entrio.hr ili u Azimutu. A na istom mjestu u prodaji su ulaznice za glazbenu poslasticu koja slijedi na istom mjestu za točno tjedan dana kada koncert, gotovo pa kod kuće, ima BluVinil, šibenski bend koji rasprodaje dvorane, raspleše publiku, poručuju iz Kolektiva 4B.

20. travanj 2024 16:13