StoryEditorOCM
ŠibenikNEIZVJESNA SEZONA

Planirala se rekordna godina, no broj kruzera koji će doći u Šibenik se prepolovio. Prvi stižu početkom travnja, ako se sve opet ne izjalovi...

Piše BRANIMIR PERIŠA
11. ožujka 2021. - 11:11

Jedina dobra vijest u vezi s ovogodišnjom sezonom kruzera jest ta da su hrvatske vlasti ukinule mjeru zabrane uplovljavanja brodova na međunarodnim putovanjima u zemlju

To daje neku nadu, međutim, jednako se tako sve može preko noći promijeniti zbog nepovoljnih epidemioloških prilika, kaže Gordana Mrčela, u Lučkoj upravi Šibenik zadužena za poslove marketinga.

Njezine riječi najbolje ilustriraju kako je predviđanje nailazećeg kruzing razdoblja pouzdano koliko i gatanje u grah. Ipak, prema buking listi, sezonu bi 6. i 7. travnja trebala otvoriti dva putnička broda, "Viking Sky" i "Azamara Quest", a kako dosad nisu otkazali, vjerojatno i neće, pretpostavlja Gordana Mrčela.

Napominje da se buking liste sastavljaju nekoliko godina unaprijed i po tome je i ova godina solidno popunjena, kao uostalom i 2023. godina. Zapravo je 2021. trebala biti najbolja otkako je Šibenik upisan kao kruzerska destinacija, no od predbilježenih 130 brodova, knjiga je pala na polovicu, a i to je izvrgnuto odustajanjima u posljednji trenutak.

Brodari se prilagodili

– Moramo biti svjesni da se gleda na svaki detalj povezan s putnicima na kruzerima. Ne može se tek tako prepustiti slučaju da se neki putnik eventualno zarazi koronavirusom, i to su važna pitanja za brodarsku kompaniju. Poput onoga na čiji se trošak liječi i kome dati prednost, to je jako puno problema i zato kompanije odustaju – objašnjava Gordana Mrčela.

Ima međutim, i primjera da su se brodari u najvećoj mogućoj mjeri prilagodili kolebljivim epidemiološkim prilikama. Pojavio se naime, novi brod u vlasništvu kompanije koja se vrlo pažljivo potrudila razviti dobar plan i svoj itinerer maksimalno prilagoditi svim epidemiološkim uvjetima.

– Javili su nam se odmah nakon što je otkazao jedan brod s utvrđene liste i najavili dolazak 2. travnja, no mi sada sve to pažljivo trebamo provjeriti, da vidimo može li se to realizirati. Ako sve bude kako treba, to će biti prvo uplovljavanje ove sezone – kaže Mrčela.

Uvjerena je da sve dobrim dijelom ovisi i o našem pridržavanju epidemioloških mjera, a kruzing turizam vratit će se u punom zamahu kada stanovništvo glavnih emitivnih tržišta, poput Velike Britanije i SAD-a, odakle nam dolazi najveći broj putnika, bude u većoj mjeri procijepljeno.

02. svibanj 2024 10:28