StoryEditorOCM
ŠibenikŽučljiva prva sjednica

Otkriveno koliko je ‘koštala‘ potpora Suverenista HDZ-u: gradonačelnik Burić prepustio u ruke Zekanoviću najvažniji šibenski projekt

Piše Davorka Blažević
16. lipnja 2021. - 13:13

Konstituiranje šibenskog Gradskog vijeća, mimo svih očekivanja, umjesto svečanog, pretvorilo se u gotovo dramatično, žučljivo i polemično, a obilježio ga je, i za osobnu promociju iskoristio, Hrvoje Zekanović (Hrvatslki suverenisti). Situacija je za neke vijećnike bila toliko zbunjujuća da su od gradonačelnika čak otvoreno tražili da im kaže "što se to ovdje događa" (Tomislav Travčić, NL Stipe Petrine).

A za sve je kriv projekt Batižele koji je očigledno bio uvjet Hrvatskih suverenista, odnosno njihovog čelnika Hrvoja Zekanovića, da se podrži izbor Dragana Zlatovića za predsjendika GV-a i omogući konstituiranje Vijeća.

Dragan Zlatović (HDZ, HSLS) je dobio podršku dvojice "suverenista" i s 12 glasova (od ukupno 21) izabran je za predsjednika GV-a. Za prvog potpredsjednika Darija Kulušića (HDZ-HSLS) glasalo je 16 vijećnika, dok je drugi potpredsjednik, Tonči Restović(SDP) izabran jednoglasno.

Vijećnici su svečano položili prisegu, a u novom sazivu HDZ ima 10 mandata, NL Stipe Petrine i SDP po 4, Hrvatski suverenisti 2, koalicija Domovinski pokret, Most, Loza jedan. Svoje su mandate zamrzli zbog izbora na nespojivu funkciju gradonačelnik Željko Burić, umjesto kojeg je u vijećničke klupe sjeo Dino Papak (HDZ, HSLS), i Danijel Mileta kojeg u GV-u mijenja Hrvoje Dunkić (HDZ,HSLS). Mandat je zamrzla i Iris Ukić Kotarac (NL SP) zbog izbora za zamjenicu župana, a u Vijeću je zamjenjuje Rikard Marenzi (NL SP).

Predsjednik vijeća čestitao je svim vijećnicima, gradonačelniku Buriću i njegovom zamjeniku Mileti, izražavajući uvjerenje da ćemo u naredne četiri godine svjedočiti kako će Burić sa suradnicima oblikovati povijesno vidljivu sliku modernog Šibenika. Obećao je da će, neovisno o tome tko je kako glasao, biti tek primus ineter pares (prvi među jednakima) i štititi prava svih vijećnika, iz koje god političke opcije dolazili. A kako se konstituirajuća sjednica održala u Kući umjetnosti Arsen, prigodno je poželio svim kolegama u Vijeću da ih u daljnjem radu nadahnjuje Arsenova neizmjerna ljubav prema Šibeniku.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

A onda je krenula drama...
Konstituirajuća sjednica novog saziva šibenskog Gradskog vijeća dopunjena je s čak tri točke dnevnog reda, a ona prva- odluka o raspisivanju međunarodnog javnog poziva za utvrđivanje inteersa za realizaicju razvojnog i investicijskog projekta Batižele koji je za ovu priliku dobio i novu egidu: Novi Šibenik, korak u budućnost", izazvala je pravu buru među zatečenim vijećnicima.

Projekt Batižele sam je gradonačelnik Burić nazivao projektom svog drugog mandata, snažno ga je zagovarao, forsirao, na njemu bio izuzetno angažiran, a odjednom, odluku o neobvezujućem javnom pozivu za Batižele vijećnicima, u ime predlagatelja, elaborira Hrvoje Zekanović!? Koristeći poslovničku mogućnost da jedna trećina vijećnika ima pravo predložoiti dopunu dnevnog reda i na samoj sjednici. Tko je ta trećina vijećnika nije otkriveno do kraja sjednice...

Zekanović je izrijekom kazao kako je grupa volontera, tjednima ("da ne kažem mjesecima") radila na toj odluci, poziva vijećnike, neovisno o njihovoj političkoj pripadnosti, da se svi uključe jer Batižele nisu ni projekt HDZ-a, ni Željka Burića, ni Hrvatskih suverenista nego svih. Pledirao je na vijećnike da podrže odluku i izrazio uvjerenje da će to i učiniti ako vole grad.
Za mnoge je vijećnike to bio niski udarac, jer, tko je, zaboga, onaj tko svoj grad ne voli.

Rikard Marenzi (NL SP)je replicirao Zekanoviću opaskom kako nije red "da vi preuzimate zasluge, u ime HDZ-a i njegovih satelita, za projekt Batižele na kojem se radi godinama, i kojeg je i prošli saziv Gradskog vijeća jednoglasno podržao.

SDP-ov Tonči Restović primijetio je kako sada vijećnici makar znaju koja je cijena ove koalicije u GV-u za koju su se "pogodili" HDZ i "suverenisti". Dakle ipak se trgovalo...

-Meni je jasno što se događa na ovoj sjednici i što će se događati ubuduće, ali nam molim vas, nemojte prodavati floskule kako je to u najboljem interesu svih nas i grada, a servirate nam odluku na sjednici i velikodušno dajete pet minuta da se s njom upoznamo. Molim gradonačelnika da tako više ne radi- poručio je Restović, upozoravajući gradonačelnika da se povjerenje dugo gradi, a srušiti se može u sekundi.

Gradonačelnik je opovrgnuo da se radi o bilo kakvom trgovačkom aranžmanu, nema tu druge cijene, rekao je, osim razgovora s gospodinom Zekanovićem o podršci na programima i projektima.

Mario Kovač (DP,Most,Loza) je, također, kazao da se tako važan akt ne može donositi ad hoc, bez mogućnosti da ga vijećnici prouče i da znaju za što glasaju. No,podsjetio je i Vijeće i gradonačelnika kako je prije osam mjeseci (u listopadu 2020.) donesen Akcijski plan realizacije projekta Batižele, po kojem je trebalo imenovati izvršno tijelo za njegovu provedbu, i koordinirati aktivnosti s državom, kao suvlasnikom tvrtke Batižele, što u osam mjeseci nije učinjeno.

- I sad nas na svečanoj, konstituirajućoj sjendici uvjeravate da je ova odluka pitanje "života i smrti" i da baš danas mora biti donesena, a dajete nam 4 minute da je proučimo- kazao je Kovač.

Branko Kronja (NL SP) ironično je konstatirao da je najveći projekt gradonačelnika Burića odjednom postao projekt Hrvoja Zekanovića koji otvoreno vijećnicima poručuje da mu je ovo prva i zadnja sjendica GV-a, jer će zamrznuti mandat i djelovati isključivo kao saborski zastupnik. - Znači, vi to lijepo odradite, a ja ću se vratiti po zasluge- rekao je Kronja.

I njegov kolega Marko Petković, kao i SDP-ov Ivan Rajić, smatrali su neprimjerenim da se na takav način donosi jedna tako važna odluka te predlagali da se skine s dnevnog reda a vijećnici bolje pripreme za odlučivanje. "Ne tjerajte me da glasam srcem", ponavljao je Petković, na što ga je Zekanović pozvao da učini baš to.

image

Nikša Stipaničev/Cropix

Nova vladajuća većina (HDZ i Hrvatski suverenisti) s 12 glasova usvojila je odluku, pa Zekanović može mirno nastaviti za Batižele lobirati, kako je i obećao, u Saboru. A gradonačelnik je oporbi poručio da i oni angažiraju svoje zastupnike da se u parlamentu založe za taj šibenski projekt. Inače, vijećnicima se u GV-u dociralo kao nikad, gvoorilo im se da nemaju iskustva, ne znaju Poslovnik, podučavalo na licu mjesta (Zekanović - Restoviću), i nazivalo amaterima (Burić).

Zanimljivo je kako je Burić lako svoj najveći projekt predao u krilo Zekanovića, koji nota bene, ma što gradonačelnik mislio o tome, novinarima u stanci sjednice kaže da odluka nikad ne bi bila donesena da nije njega(!?). Odnosno, kako će se naknadno korigirati, tko zna koliko bi još vremena prošlo. A tko su volonteri? Evo, ja, rekao je. Sam? Ne, ostaje množina, ali o drugim imenima neću- ustrajao je na anonimnosti autora teksta odluke sročene na svega tri stranice. Nije vrag da su volonteri na tome radili tjednima...?!

Uzgred, Zekanović je i na Vijeću, ali i u izravnom kontaktu s novinarima, kazao kako su oni (Suverenisti) mogli trgovati i "ispod stola", jer u politici se to tako radi, ali nisu. I neće. Nitko od "suverenista" neće biti ni na jednoj poziciji u gradu- izrijekom je kazao.

E, pa vidjet ćemo...

Koga boli istina?

- Kad uspijem pronaći da je Ivan Rajić (SDP) ijedan projekt Grada podržao, bit ću sretan čovjek- izjavio je poprilično ubojito gradonačelnik Burić, replicirajući na kritike SDP-ovog vijećnika.

Uvrijeđeni Rajić na to je odgovorio: Gospodine gradonačelniće, svaku ste mjeru ovog puta prevršili, i bili ste zapravo vrlo bezobrazni, ne samo prema meni, nego prema svima koji misle drugačije, a to je vrlo opasno za demokraciju i za ovo Gradsko vijeće.

No, Burić je imao potrenu i na to staviti svoju točku: Vrlo sam zadovoljan reakcijom. Istina boli- zaključio je Burić.
Pitanje je samo- koga...

Evo tko će sjediti u šibenskom Gradskom vijeću

U novom sazivu šbenskog Gradskog vijeća deset vijećnika imat će HDZ. To su:
Branka Badžim, Toni Ban, Mirko Čeko, Hrvoje Dunkić, Dario Kulušić, Ljiljana Nanjara, Dino Papak, Ivana Vudrag, Stipica Protega i Dragan Zlatović.
Po četiri vijećnika dolaze s Nezavisne liste Stipe Petrina (Branko Kronja, Rikard Marenzi, Marko Petković i Tomislav Travčić) te liste SDP- Nova ljevica (Ivan Rajić, Gordana Cvjetković, Tonči Restović i Ivan Slavica).
Na koncu Suverenisti imaju dva mandata (Hrvoje Zekanović i Nenad Renje).

23. travanj 2024 16:13