StoryEditorOCM
Šibenikbriga za okoliš

Odličan potez uprave šibenske bolnice, ostatke hrane pretvarat će u otpadnu vodu

Piše Šibenski.hr
6. studenog 2023. - 08:43

Opća bolnica Šibensko – kninske županije osigurala je sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uspješnom aplikacijom na Javni poziv za nabavu uređaja (digestora) za sprječavanje nastanka biootpada (otpada od hrane).

Ukupna vrijednost digestora je 43.750,00 € s PDV-om. Fond će sufinancirati nabavku u iznosu od 17.500,00 €, odnosno 40%. Preostalih 26.250,00 eura, odnosno 60%, financirat će Opća bolnica Šibensko - kninske županije vlastitim sredstvima.

- Proces obrade biootpada odvijat će se aerobnom digestijom veličine profesionalne perilice posuđa koji razgrađuje ostatke hrane i ostalog biootpada pretvarajući ih u vodu. Uređaj funkcionira tako da se ostatci hrane ubacuju u obrađivač otpada gdje se dodaju posebne smjese mikroorganizama koji tijekom obrade pretvaraju biootpad u otpadnu vodu.

Uređaj se postavlja u bolničkoj kuhinji gdje i nastaju ostaci hrane i kompletna obrada odvija se na licu mjesta te takvo zbrinjavanje ostataka hrane predstavlja zeleno, inovativno i jeftinije rješenje. Nema potrebe za skladištenjem, prijevozom i odlaganjem biootpada na odlagališta.

Dobivenim financiranjem smanjujemo troškove i povećavamo brigu za okoliš- kazali su u Općoj bolnici šibensko-kninske županije.

30. travanj 2024 00:50