StoryEditorOCM
Šibenikstiglo malo cjepiva

Odgođeno masovno cijepljenje na Baldekinu: za aktiviranje dvorane i pet liječničkih timova treba stići barem 1500 doza

Piše BRANIMIR PERIŠA
16. ožujka 2021. - 19:03

Sportska dvorana na Baldekinu trebala je ovaj tjedan – u petak – biti mjestom prvog masovnog cijepljenja u Šibeniku, no s obzirom na broj doza cjepiva koje su jučer isporučene Županijskom zavodu za javno zdravstvo od toga se odustalo, izvijestio nas je Joško Jurić, ravnatelj Doma zdravlja u Šibeniku. Stiglo je naime, 900 doza, od čega 600 Moderne i 500 AstraZenece, a da se u šibenskim uvjetima organizira masovno cijepljenje, potrebno je barem 1500 doza cjepiva.

Otkako traje epidemija koronavirusa, ta se dvorana spominjala u jednom zlokobnijem kontekstu, kao bolnica u nuždi, ako OB Šibenik i Knin ne budu u stanju primati pacijente oboljele od COVID-a 19. To se srećom, do danas nije dogodilo, a nesrećom – zbog okolnosti da cjepivo u cijeloj zemlji dolazi "na kapaljku" – trebat će počekati još neko vrijeme da Baldekin postane glavnim punktom toliko priželjkivanog masovnog cijepljenja.

– U dogovoru s Gradom Šibenikom, a na moj prijedlog, pripremili smo Baldekin za cijepljenje i stavili u pripravnost pet liječničkih timova u dvije smjene kako bi se vakcinacija odvijala što brže, međutim nije opravdano aktivirati izdvojeni punkt ukoliko na raspolaganju nemamo barem 1500 doza cjepiva – obrazlaže Jurić te se nada da će se taj uvjet uskoro ispuniti, moguće i idućeg tjedna. Predložio je dvoranu na Baldekinu za punkt cijepljenja, jer se za tu svrhu prvotno namijenjena manja sportska dvorana na Mimincu pokazala neodgovarajućom, najviše zbog prilaza.

Sve količine vakcine manje od 1500 doza razmjerno se jednostavno potroše u ambulantama obiteljske medicine, po već uhodanoj praksi, dodao je ravnatelj Doma zdravlja u Šibeniku. Neizbježno, upitali smo Jurića odbijaju li građani AstraZenecu, čiju su upotrebu privremeno odgodile neke europske zemlje, i odgovorio je kako je to dosta često i u Šibeniku. Dakako, građane nitko neće prisiljavati i uvijek im se ponudi izbor ako je moguće kada na njih dođe red. Ako ne, tada trebaju i dalje čekati kada nam stigne drugo cjepivo.

– Činjenica je da se s AstraZenecom cijepilo 11,5 milijuna Engleza, a i upute naših medicinskih vlasti glase da s AstraZenecom možemo redovno procjepljivati. Ta je vakcina došla na loš glas, a nigdje nema potvrđene informacije da je prouzročila kobne nuspojave, i to nas svakako dodatno usporava u namjeri da procijepimo što je više moguće stanovnika. Treći val nas je zahvatio i strahujem da ne upadnemo u veće probleme – kaže Joško Jurić, dodajući da je ovih dana i njegova 86-godišnja majka dobila cjepivo AstraZenece i podnijela ga bez ikakvih reakcija, a ima nemalih zdravstvenih problema.

Ma koliko da je AstraZeneca postala neželjenom vakcinom pod egidom sumnje, činjenica je da do danas na području Šibensko-kninske županije nije propala ni jedna doza cjepiva, pa tako ni AstraZenece, koje, suprotno dojmu stvorenom u javnosti, nije bilo najviše, govori Dijana Dulibić, ravnateljica ŽZJZ-a.

– Mi se i dalje rukovodimo uputom HZZJZ-a da su jednako vrijedne sve tri vakcine koje su nam u zemlji na raspolaganju i tako postupamo – napominje Dulibić.

Na području županije i dalje su na redu za cijepljenje kronični bolesnici i građani stariji od 65 godina, a do danas je, ne računajući zadnju pošiljku koja će danas u distribuciju, stiglo 10,5 tisuća doza cjepiva. Od toga najviše Pfizera – 6800, 3400 doza AstraZenece i samo 600 Moderne, te je cijepljeno sedam tisuća građana.

– Ne znamo koliko je točno građana odbilo AstraZenecinu vakcinu, no važno je da ni jedna bočica nije ostala neiskorištenom. Ukoliko neko odbije, liječnici obiteljske medicine pozovu sljedećeg na listi, a jednako je i u drugim županijama. Posvuda se troši AstraZeneca i nije poznato da je i jedna doza propala – kaže Dijana Dulibić.

26. travanj 2024 03:20