StoryEditorOCM
Šibenik‘tri u jedan‘

‘Nisu ni šibenske zime što su nekoć bile. Srijeda je navečer, sredina ožujka, a događaja kao u Zagrebu‘

Piše Zdravko Pilić
16. ožujka 2023. - 17:59

Šibenik se promijenio, vele oni koji u njemu ne žive, nama domaćima, kojima smo tu svakodnevno. I kojima je uvijek isti, pa ga uzimamo zdravo za gotovo. A onda se i nama otvore oči. Stvarno, ovo se sve nešto promijenilo. Mic po mic, polako, neosjetno.

Eto, srijeda je navečer, sredina ožujka je, muž i žena, u srednjim godinama, odluče da bi mogli malo vani, protegnuti noge, napraviti đir, vidjeti što ima u gradu. Ako ima išta. Gluho je doba, kraj zime a proljeće još nije počelo, kazaljke se nisu pomakle, pa gluha dalmatinska noć rano pada.

Svijetli li išta, osim ponekog kafića? A ono svijetli ne samo, nego i živi, ni manje ni više nego kazalište, a u njemu – predstava. ‘Budala za večeru‘, u izvođenju Kazališta Virovitica, s početkom u 20 sati. Ima čak i karata, iako je interes Šibenčana, kazališne publike zamjetan, cijeli je parter zauzet, i cio prvi red loža, na galeriji.

Što ćemo, hoćemo li, nećemo, u drugi red, imali gdje što drugo. Ima, u Arsena, u njegovoj Kući pored mora, pola sata kasnije, ‘Punim plućima, debitantski dugometražni film poznatog hrvatskog redatelja glazbenih spotova Radislava Jovanova Gonza, čija je premijera bila svega tjedan dana prije, u Zagrebu. A u Šibeniku je samo sedam dana kasnije!

I ne samo da smo mi Šibenčani mogli pogledati izvrstan domaći film za ‘poke šolde‘ - 3,5 eura ulaznica – nego nas je nakon projekcije čekala i poslastica. Razgovor s redateljem, o filmu, castingu glumaca, o tome kako je nastao, a kako mu je Gonzo ujedno i scenarist, saznali smo da ga je i pisao na Zlarinu.

Kao da smo u Zagrebu! Tek te prohladna marčana bura kad iskoračiš iz Arsena na rivu podsjeti da nisi. Nego si tu di si. Samo se Šibenik malo promijenio, obogatio kulturnim sadržajem, živnuo.

E da, da ne zaboravim, bilo je te večeri i u šibenskom muzeju, u 19,30 sati, u koprodukciji s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita i Družbom braće Hrvatskog zmaja – Zmajskim stolom u Šibeniku i predavanje i predstavljanje knjige U potrazi za Višeslavovom krstionicom. Predavanje je održao sam autor, prof.dr. Ante Uglešić, a knjigu je predstavio dr.sc. Miroslav Katić, ravnatelj MHASS-a.

I to bi, ukratko, bila ta promjena. Nisu ni šibenske zime više što su bile. Umjesto tri u jedan ‘biloga‘, tri kulturna događaja u jednu večer. Nije puno, al čovika veseli. Ajd, živjeli!

16. travanj 2024 23:45