StoryEditorOCM
Šibenikkoncesionar potegao nož

Nemili događaj u šibenskom raju za nautičare: jahtašu sa ženom i dvoje male djece prerezao konope

Piše Toni Veljača
26. srpnja 2023. - 17:53

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zamislite da se s obitelji zaputite na višednevnu plovidbu po Jadranu. Krenete od Dugog otoka prema Kornatima, pa sve do Žirja, gdje odlučite prespavati u Tratinskoj, jednoj od najljepših uvala najudaljenijeg otoka u šibenskom arhipelagu. Raju za nautičare.

Idilu vam, međutim, prekida koncesionar sidrišta gdje ste vezali brod. I to na kakav način! Nožem vam, u kasnim večernjim satima, prereže brodske konope, koji završe u moru, a vi, umjesto na Žirju, noć sa ženom i dvoje djece provedete na obližnjem Kapriju, blago rečeno traumatizirani nakon nemilog događaja.

Upravo to se prije nekoliko dana dogodilo Slovencima koje je iz Tratinske potjerao koncesionar sidrišta, zbog toga što vlasnik broda, slovenski nautičar, nije htio platiti niti eura za vezivanje desetak metara dugog broda.

Tako nam barem u telefonskom razgovoru tvrdi Boris Kale, koncesionar sidrišta. Kako svaka priča ima dvije strane, odlučili smo prvo čuti njegovu, jer videosnimka koja je jučer izišla u javnost prikazuje upravo Kalu kako, nožem režući konope, tjera slovensku obitelj, slika je koja ne ide prilog ni koncesionaru, ali ni cijelom našem turizmu kojim se dičimo.

Svađa je počela zbog otpada

– Gledajte, taj Slovenac u Tratinsku je dolazio u više navrata. Svaki, ali svaki put se cjenkao oko plaćanja veza. Nisam sklon konfliktima, ali preko neplaćanja jednostavno nisam mogao prijeći. Da njemu nisam naplatio, sutra bih imao deset drugih Slovenaca koji bi mi došli s istim zahtjevima – rekao nam je Kale, ističući kako je svađa sa Slovencem započela nakon što mu je odbio preuzeti otpad s broda.

– Na obali se nalaze četiri kontejnera namijenjena odlaganju otpada, koje ja plaćam, a postavila ih je komunalna služba. Obaveza gostiju koji koriste usluge sidrišta je da sami zbrinjavaju svoj otpad, dok je moja obaveza da ljudima omogućim adekvatno mjesto gdje će taj otpad odlagati. Pa ne mogu ja ići od broda do broda i kupiti njihovo smeće. Htio sam Slovencu pokazati gdje se nalaze kontejneri, ucrtati mu i put ako treba, ali s njim se u tom trenutku jednostavno nije moglo razgovarati – govori Kale, kojemu je koncesiju na sidrište u ovoj uvali 2013. godine dodijelila Šibensko-kninska županija na 12 godina.

Netočne su informacije, nastavlja koncesionar, da je slovenske nautičare potjerao dok je na moru bilo jako i olujno nevrijeme.

– Ma to je izmišljotina, pa nevrijeme je bilo dan prije. Kada su na moru nepovoljni uvjeti za plovidbu, ljudima uvijek pomognem, tako bih i njemu. Redovito gostima donesem više bova da budu sigurniji, pomognem im s vezanjem i sve što treba. U 21 godinu nikada nisam imao ovakav konflikt, nikada – kaže Kale.

Neslužbeno doznajemo kako je situacija došla i do šibenske policije, koja je obavila obavijesni razgovor s koncesionarom, ali i sa slovenskim nautičarom.

– Bojite li se gubitka koncesije na sidrište nakon svega što se dogodilo?

– Ne bojim se jer nema nikakve osnove po kojoj bi mi je oduzeli. Žao mi je što je do ovoga moralo doći, ali ponovit ću, preko neplaćanja veza jednostavno nisam mogao prijeći. Mislim da je pravda u konačnici zadovoljena – zaključuje Kale.

29. travanj 2024 01:24