StoryEditorOCM
Šibenikbliže se izbori

Nema mu premca u anketama: svojim je zagrljajem ugušio ljevicu, a i desničare je anestezirao

Piše Zdravko Pilić
1. ožujka 2024. - 13:32

Dolazi proljeće, a s njim i – izbori. Ušetao nam se i Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije po Krešimirovom gradu, i nosi nam milijune iz EU fondova, stotine tisuća bespovratnih eura mu ispadaju iz broše. Navali narode, još malo pa nestalo! Još samo danas u vašem gradu, a sutra... u nekom novom centru Devete izborne jedinice.

U kojoj će Šime, tu dileme nema, biti visoko na listi HDZ-a. Čija je jedna od velikih nada i ‘mladih lavova‘ u koje se Plenković uzda u potrazi za još jednim mandatom na čelu Hrvatske. Trećim po redu. Ministar Erlić, kao i svi mladi, nadobudni i nabrijani, veli tehničke izraze – ‘danas smo potpisali sporazum o tehničkoj pomoći za ITU mehanizam te ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strategiju urbanog razvoja Grada Šibenika. ITU mehanizam je, naglasio je ministar, najveći i najvažniji element direktne potpore gradovima, koji osigurava 680 milijuna eura, od čega 22 milijuna ide upravo projektima koje provodi Krešimirov grad.‘ A dok on to izgovori, naš prosječni birač i gledatelj izvrtelja na daljinskom sve programe koje ima ne TV-u. I naleti opet na ministra Šimu koji još nije završio o ITU, potporama, strategiji, činiocima i čimbenicima, mehanizmima, provedbenim jedinicama.

Ugušena ljevica

Naravno da nitko nije zapamtio ništa od toga što je govorio ministar Erlić, niti je išta od toga što završilo na naslovnicama portala i novina. Završilo je jedino ono što je kazao gradonačelnik Željko Burić. Koji je sve te ITU/MITU kerefeke preveo na konkretan jezik, koji narod razumije. Dakle, ovako, napravit ćemo remizu na Podima, od europskih novaca, sve mukti, di će se okretat autobusi, ko u Zagrebu tramvaji, a javnim gradskim, odnosno komunalnim prijevozom pokrit ćemo cijelo područje grada Šibenika. Dakle, ne samo Poljanu i uži centar, nego i sva sela! I to je to!

image

 Željko Burić

Niksa Stipanicev/Cropix

I aj mu ti sad reci da neće, da nema od tog ništa, kad je gradska uprava već jednom začepila usta svim onim nevjernim Tomama koji su smatrali kako od toga nema ništa – priznajem, jedan od tih sam bio i ja.

No, ispalo je da sam ja bio u krivu, a Burić u pravu – gradska je uprava uspjela organizirati javni gradski prijevoz kojim su, po svim anketama, Šibenčani jako zadovoljni, i koji je jedan od najbolje ocijenjenih projekata ove gradske vlasti, i Burićevog trećeg mandata.

Birači su mu zbog toga lako oprostili i zaboravili najave kako će gradski promet biti besplatan za sve, što na koncu ipak nije.

Zato nije ni čudo što on na istom tragu, nastavlja i ide korak dalje s javnim prijevozom. Što će svim njegovim oponentima biti iznimno teško napasti.

Jer, s ovim potezom Burić im izbija iz ruke argumente da provodi projekte od kojih građani nemaju koristi, i da zapostavlja rubne dijelove grada, nauštrb centra. Evo, reći će, ovo je dokaz da radimo suprotno!

Muk s desne strane

Burić na taj način, provodeći lijeve politike – jer što je drugo javni prijevoz - uzima prostor političkoj ljevici, koju je svojim zagrljajem ugušio, jednako kao i Plenković, na nacionalnoj razini. A što je s desnicom? I nju je anestezirao. Zekanović mu je partner na gradskoj razini, a partner je i Plenkoviću u Saboru, pa je riječ o duplom osiguraču, koji dosad nije iskakao.

Mosta faktički nema otkako je Ivo Glavaš otišao iz njega pa praktički nitko ne može politički artikulirati i iskoristiti po Burića prilično neugodno pismo koje je šibenski biskup odaslao kontra Sodome i Gomore ispod katedrale Svetog Jakova i kipa Svetog Mihovila na njezinom vrhu. Nitko ni riječi!

image

 Zeljko Buric

Niksa Stipanicev/Cropix

Muk s desne strane. Šuti i desnica u HDZ-u jer je Burić prejak. A on, čini sve da čitavu stvar minimizira. Naći ćemo rješenje, pomirljivo nastupa. Naravno da mu otvaranje fronta s biskupom ne treba, naročito ne u ovom trenutku, pred izbore.

A i inače se njegova pomirljivost i izbjegavanje sukoba pokazalo kao dobitna kombinacija. Prema anketi koju je HDZ naručio od specijalizirane agencije, čak 57 posto građana županije ima o njemu pozitivan dojam, što ga stavlja na prvo mjesto između 12 političara koji su bili u anketi.

Isto tako, samo 21 posto anketiranih ima o njemu negativan dojam, što mu daje ukupan pozitivan skor od 37 posto.

I premoćno prvo mjesto u obje kategorije.

30. travanj 2024 22:48