StoryEditorOCM
ŠibenikStudiraju i rade

Najviše se traže konbari, kuhari, čistačice i sobarice, ali jedan posao najbolje će napuniti studentski džep

Piše Branimir Periša
13. lipnja 2024. - 15:35

Doba je godine kada poslodavci pojačano trebaju ispomoć u poslovima koje mogu obavljati studenti i učenici. Najčešće u ugostiteljstvu, trgovini, te istraživanjima tržišta. Idealna ljetna zarada, kažu u šibenskom Studentskom centru, no sada, na početku turističke sezone zbog ispitnih rokova i matura u završnim razredima srednjih škola najteže je naći slobodne mlade ljude spremne raditi da podebljaju džeparac, uvedu se u svijet tržišta rada i olakšaju roditeljima troškove školovanja.

image

Sibenik, 080519.
Nikolina Cvorak Sego nova ravnateljica Studentskog centra.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Tako govori Nikolina Čvorak Šego, direktorica Studentskog centra Šibenik u čijem okrilju djeluje Student servis, posrednička služba u sklapanju poslova između poslodavaca i studenata te zaštite svojih članova od mogućih nekorektnosti druge strane.

Sugovornica dopunjuje da osim navedene iznimke za kraće vrijeme, zapravo nema poslova za koje poslodavci teško pronalaze radnike iz studentske populacije, a riječ je o rasponu od teškog fizičkog rada do poslova u proizvodnji, turizmu, zatim trgovačkih i uredskih poslova, te čišćenja.

"Kičma trans", odnosno teški fizički rad plaća se najbolje i uvijek ima momaka spremnih potegnuti na ho-ruk za pristojnu zaradu. - govore u Student servisu.

image

ILUSTRACIJA

Nikola Vilic/

Tijekom godine ponuda poslova je raznolikija nego ljeti, a u turističkoj sezoni najtraženiji su konobari, barmeni, kuhari, sobarice i čistačice. Poslodavci zapošljavaju također u mjenjačnicama, turističkim agencijama, na recepcijama…

U Šibeniku je, u klupama Veleučilišta i Studija energetike 700-tinjak studenata i oni čine solidan izvor radne snage za potrebe poslodavaca. Vrijedi i obrnuto, budući da Student servis prikuplja ponude poslodavaca, a na studentima je jedino prijaviti se.  

Godišnja brojka posredovanja Student servisa zadnjih nekoliko godina oscilira između 5,5 i nešto više od 6 tisuća potpisanih ugovora o djelu. Provizija koju pri tome uzima Student servis prema Zakonu se ulaže u poboljšanje studentskog standarda, a lani je iznosila nešto manje od 400 tisuća eura.

Maturanti koji mogu biti članovima Student servisa trebaju biti u postupku upisa na fakultet da bi stekli pravo obavljanja poslova pod tim uvjetima.

image

ILUSTRAcija

Tom Dubravec/Cropix

-Ugovori se zaključuju za svaki kalendarski mjesec i uvjet su za početak obavljanja studentskog posla. Iznimno, ugovor se može zaključiti i za razdoblje dulje od mjesec dana, a najdulje do 45 dana, uz navođenje razloga za njegovo trajanje dulje od mjesec dana. - kaže Šego.

Trajanje studentskih ugovora ovisi o potrebi poslodavca za radom studenta, od privremenih do poslova koji traju cijeli mjesec. Što se tiče kontinuiranog rada, izvanredni studenti kao i oni redovni kojima studentske obveze dozvoljavaju, ugovore ostvaruju tijekom cijele godine. 

 

26. lipanj 2024 16:10