StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENik

Na Svisvete starta novi način plaćanja odvoza otpada: Tko po smeću bolje prebire, manji mu račun

25. listopada 2018. - 11:37

Od 1. studenoga u Šibeniku na snagu stupaju nove cijene odvoza smeća, a novi računi koji će građanima na kućne adrese stići u prosincu, nekima će, kako su poručili iz gradskog komunalnog poduzeća "Zeleni grad", biti veći, a nekima niži.

Ovisit će to, kažu, koliko smeća "proizvedete", odnosno koliko puta će vam se kante mjesečno prazniti. No, kada je smeće u pitanju tu uvijek ima i smrada, slikovito rečeno. U šibenskom slučaju to znači još uvijek puno pitanja i nejasnoća oko novog sustava prikupljanja i odvoza smeća, na koncu i plaćanja.

Mnogim građanima tako i dalje nije jasno zašto se cijene mijenjaju kada se nije promijenila razina usluge, barem ne za sve, jer neki i dalje na kućnom pragu neće moći razvrstavati smeće i sve će bacati u istu kantu. Dok su jedni, osim kante za miješani komunalni otpad, već dobili i posebne spremnike za korisni otpad i papir, a drugima će biti podijeljene posebne vrećice za to, neki će imati tek jedan spremnik.

U nekim dijelovima grada kante još uvijek nisu stigle, a dio građana smeće će i dalje bacati u zajedničke, obične kontejnere kao i do sada. Vrijedi to i za one koji žive u zgradama, jer će, kako kažu u "Zelenom gradu", svoj komunalni otpad odlagati u iste spremnike kao i do sada.
 

Novica Ljubičić, direktor "Zelenog grada", tvrdi da situacija jest "složena i osjetljiva", ali je sve, smatra, ipak jasno te kaže kako novi sustav Šibenčanima jamči višu i ekološki prihvatljiviju razinu.

No, zbrku oko novog sustava, ilustrira i slučaj stanovnika dijela gradske četvrti Varoš, koji su prije dva mjeseca ostali bez kontejnera, no nisu dobili nikakvu obavijest što im je dalje činiti. Ljubičić sada tvrdi da su obavijesti svima podijeljene te su građani i tog dijela grada svoje spremnike mogli preuzeti u "Zelenom gradu".

- Velika većina stanovnika tih ulica nam se već javila i preuzela svoje spremnike, a prema našoj evidenciji još samo sedam ili osam kućnih brojeva to nisu napravili - tvrdi Ljubičić te na prigovor da se kante mogu preuzeti samo od 7 do 15 sati, kada većina građana radi, odgovara kako su im u "Zelenom gradu" uvijek spremni izići ususret.

- Građani koji ne mogu tijekom uredovnog vremena preuzeti svoj spremnik mogu nas u tom vremenu nazvati telefonom i mi ćemo po dogovoru isporučiti spremnike. Uvijek sam otvoren za komunikaciju s građanima i mnogi nas redovito zovu i sve im je jasno, ali neki su tražili i da vratimo kontejnere što nije moguće zbog prilagodbe na novi sustav odvoza otpada - naglašava Ljubičić i dodaje kako nove cijene odvoza smeća nisu samovoljna procjena "Zelenog grada", nego su utvrđene u skladu s Vladinom Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom te poziva sve kojima nije jasno kako se one formiraju da okrenu telefonske brojeve tog komunalnog poduzeća i pitaju što ih zanima.

Neujednačenost i različita rješenja u cijeloj ovoj priči, Ljubičić objašnjava zahtjevnosti i specifičnosti konfiguracije dalmatinskih gradova, pa tako i Šibenika. U gradskoj jezgri, primjerice, neki će stanovnici imati kartice za otvaranje kontejnera pa će tako biti evidentirano kada su i koliko otpada bacili, dok će drugi sve trpati, kao i do sada, u zajedničke kontejnere.

- Pojedini građani u staroj gradskoj jezgri otpad će uglavnom odlagati u podzemne spremnike na koje će 29. i 30. studenog biti postavljeni "otpadomjeri". Onaj dio građana stare jezgre koji gravitira Starom pazaru koristit će kontejnere. To je privremeno rješenje i oni će biti zamijenjeni podzemnim spremnicima do početka sljedeće turističke sezone - kazao je Ljubičić.

I dok će neki građani već na svom kućnom pragu moći odvajati korisni otpad, barem dio toga, drugi će za to morati potražiti najbliži zeleni otok. Za neravnopravan položaj u kojem su se zatekli kriva je, međutim, i država, to jest Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji još nije proveo postupak javne nabave za komunalnu opremu, pa "Zeleni grad" i Grad Šibenik još nisu dobili zajedno traženih 10.000 kanta, 50 zelenih otoka i 750 kompostera. Zato su u "Zelenom gradu" odlučili građanima koji nemaju posebne kante, ponuditi vrećice za papir i korisni otpad.

- Prema našem planu 29. listopada trebali bi uputiti građanima poziv da oni korisnici koji nemaju kante za korisni otpad i dostupne zelene otoke kao i kontejnere za papir, mogu od 30. listopada u prostorijama "Zelenog grada" preuzeti vrećice za odvojeno sakupljanje korisnog otpada - ističe Ljubičić.

Ipak, građani se s pravom pitaju čemu sva ova zavrzlama oko kanta, spremnika, kontejnera, čipiranih kartica i posebnih vrećica, kada otpad, barem najvećim dijelom, na kraju opet završi na istom mjestu - na Bikarcu! O kakvom je gospodarenju i recikliranju tu uopće riječ?

Ljubičić i za to ima odgovor te najavljuje nove projekte "Zelenog grada", a kaže i kako će manje smeća značiti i manje račune.
- Ako građanin izdvaja korisni otpad iz komunalnog predat će manje komunalnog i manje će platiti račun. Što se tiče sortiranja otpada, izradili smo i opremili sortirnicu te zatražili dozvolu Županije za gospodarenje otpadom i sortiranje će započeti u idućih 15-ak dana - poručuje Ljubičić.

Ipak priznaje da će za uhodavanje novog sustava za odvoz i prikupljanje otpada trebati dosta vremena, a dobri rezultati bit će prije vidljiviji ako bude "suradnje između nas i korisnika naše usluge, a sve radi zadovoljavanja zakonskih obveza o smanjenju količine miješanog komunalnog otpada“. Njegove riječi građani će na test moći staviti već od 1. studenoga.

01. svibanj 2024 01:14