StoryEditorOCM
ŠibenikTržnica na Maloj loži

Na njenom štandu nema čega nema! Na radost brojnih kupaca, Grad odoborio vrtlarici Kristiani da radi i nakon sezone

Piše Marija Lončar
24. listopada 2023. - 13:16

 

Nema čega nema na njezinu štandu! Od povrća koje dominira ljeti, ali ga kod Kristiane Palinić na Maloj loži još ima u izobilju, poput tikvica, balancana, pomidora, mahuna i paprika do jesenjih plodina: šipka, špinata, butternut i hokaido tikava. Naravno, tu je i krumpir, češnjak, celer, peršin... Sve po cijenama, za pojedino povrće i znatno nižim negoli na glavnoj šibenskoj tržnici, čak i u usporedbi s nekim supermarketima. Primjerice: kilogram blitve je dva, a špinata tri i pol eura dok je za to lisnato povrće u jednom trgovačkom lancu ovih dana trebalo izdvojiti 2, 60 eura za blitvu i čak pet za špinat. Stoga su kupci i više nego zadovoljni!

-Zadovoljna sam i previše. Više niti ne idem na veliku tržnicu. Nema ni potrebe, jer ovdje sve nađem što mi treba. I to puno jeftinije. Ne živim u ovom kvartu, ali radim tu, tako da mi je ovo blizu i ne gubim vrijeme – govori gospođa koja nije bila voljna reći svoje ime. Birala je rajčice, vjerojatno posljednje u ovoj sezoni jer mnoge nisu izgledale do kraja dozrele.

-Izgledaju malo nezrele, ali unutra su skroz crvene – govori. Provjereno iz iskustva, a u kratkom vremenu na štandu Krstiane Palinić, kupci se samo izmjenjuju.

-Na glavnu pijacu idem samo zbog mesa ili ribe. Ovdje sve mogu kupiti. Danas sam došla po blitvu za susjedu, a ja povrće kupujem ili samo ovdje, a čak i u trgovački centrima, jer onima na tržnici više ništa ne vjerujem. Ovdje znam da je domaće – komentira druga gospođa.

Njezine riječi izazivaju osmjeh na licu vrtlarice Kristiane. Cijelo je ljeto bila duša i tijelo male zelene pijace na trgu uz crkvu sv. Ivana, a štand nije zatvorila ni dolaskom jeseni. Zahvaljujući njoj opstao je i projekt zelene tržnice na Maloj loži koji je prije nekoliko godina pokrenula gradska uprava i šibensko Veleučilište u suradnji s talijanskim partnerima u sklopu europskog projekta Recolor. Zelena je tržnica na tom prostoru postojala u prošlosti, pa je njezin povratak zamišljen i kao dio revitalizacije gradske jezgre. Na štandovima, zapravo pokretnim multifunkcionalnim pultovima koje su dizajnirali šibenski dizajneri Franka Baranović i Antonio Šunjerga za što su dobili i priznaje struke i koji su ljeti u večernjim satima imali drugačiju, mahom kulturnu namjenu, tijekom jutarnjih sati prodavalo se proteklih godina povrće i voće isključivo uzgojeno na OPG-ovima. Međutim, svake sezone bilo je sve manje zainteresiranih prozizvođača pa je Kristiana Palinić sa svojim OPG-om koji vodi sa suprugom u Sonkoviću, gdje i žive, ovo ljeto ostala jedina.

image

Kristiana Palinic

Nema sumnje, na zadovoljstvo mnogih, a koliko su kupci zadovoljni ponudom i cijenama na njezinu štandu, toliko je zadovoljna i Kristiana. Sezona je bila dobra, kaže, pa je zbog toga tražila od šibenske gradske uprave da joj produže ugovor te na štandu nastavi prodavati i dalje. Iz Grada je, kaže, Kristiana, upravo stigao pozitivan odgovor.

-Zadovoljni smo kako je proteklo ovo ljeto. Ugovor s Gradom Šibenikom imali smo potpisan do 31. listopada, ali smo tražili da radimo i dalje i bit ćemo tu sve do mrazeva. Evo, uskoro će doći na berbu brokula, kupus, kelj... Bit će svega - smije se Kristiana. Navikla je, kaže, biti jedina na Maloj loži i to joj ne smeta, a nada se da će štand imati i sljedeće sezone. 

image

Zelena tržnica na Maloj loži postoji jedino zahvaljujući Kristiani Palinic i njezinu OPG-u iz Sonkovica

Marija Loncar/
image

Zadovoljni kupci

image

U centru grada, povoljne cijene, susretljiva prodavačica 

 

 

27. travanj 2024 08:38