StoryEditorOCM
ŠibenikPOTPISAN UGOVOR

Na četiri javna objekta u gradu postavit će se foto - naponske elektrane. Projekt je vrijedan 260 tisuća eura

Piše šibenski.hr
31. siječnja 2024. - 14:00

Ugovor o radovima – ugradnja fotonaponskih elektrana potpisali su danas u prostorijama Osnovne škole Juraj Dalmatinac gradonačelnik Željko Burić i izabrani izvođač radova, direktor tvrtke Elcor d.o.o. Petar Rudeš. Posrijedi je projekt „Fotonaponskih elektrana u Šibeniku“ koji obuhvaća provedbu mjera ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) za vlastitu potrošnju na četiri lokacije, odnosno građevine - Športski centar bazeni Crnica, Osnovna škola Vidici, Osnovna škola Jurja Dalmatinca te Gradska uprava.

„Značaj ovog projekta nije njegova vrijednost, već ono što su njegovi efekti. Izravan učinak ovog projekta bit će povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije, odnosno povećanje proizvodnje i korištenja energije iz obnovljivih izvora“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

Projekt „Fotonaponskih elektrana u Šibeniku“ vrijedan je 260.000,00 eura, a Grad Šibenik, temeljem Javnog poziva za poticanje obnovljivih izvora energije, ostvario je sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projektom je predviđena izrada glavnog projekata fotonaponske elektrane za svaku lokaciju, izvođenje radova što uključuje nabavu i ugradnju sustava i opreme te provedbu stručnog nadzora. Rok za realizaciju svih projektnih aktivnost je 8. lipnja 2024. godine.

Pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura naglasio je kako će se najveća elektrana od 180 kW postaviti na zgradi bazena u Crnici, na OŠ Vidici elektrana od 50 kW, Gradskoj upravi od 20 kW, dok će na OŠ Juraj Dalmatinac postaviti elektrana od 15 kW.

„S projektom postavljanja fotonaponskih elektrana nastavit ćemo i u budućem razdoblju, na lokacijama Centra za nove tehnologije Trokut, OŠ Juraj Šižgorić te Sportske dvorane Baldekin. Grad Šibenik je po službenoj statistici treći grad u Hrvatskoj po broju sunčanih sati, imamo više od 2700 sunčanih sati i idealni smo za realizaciju ovakvih projekata koji donose benefite i gradskom proračunu jer su visoko isplativi već u roku od pet godina “, kazao je Mišura.

Odabrani izvođač radova, direktor tvrtke Elcor d.o.o. Petar Rudeš zahvalio se Gradu Šibeniku na ukazanom povjerenju kao i činjenici što zelenu energiju koristi kao dobar smjer razvoja grada.

Zahvalu Gradu uputio je i ravnatelj OŠ Juraj Dalmatinac Natko Duvnjak podsjećajući kako je škola u Crnici bila prva gradska škola koja je uvela LED rasvjetu, pa je ovaj projekt logičan korak dalje.

05. svibanj 2024 19:09