StoryEditorOCM
Šibeniklokalni izbori 2025.

Može li netko svrgnuti Burića sa šibenskog trona: Donosimo popis mogućih kandidata...

Piše M. P.
21. listopada 2024. - 14:08

Aktualni šibenski gradonačelnik Željko Burić (HDZ) prvi je i zasad jedini potvrđeni kandidat za čelnog čovjeka grada na idućim lokalnim izborima. Jednoglasno je tako, 16. listopada, odlučio Gradski odbor HDZ-a, a Buriću će to, pobijedi li, biti četvrti uzastopni mandat. Ovaj oftalmolog i bivši ravnatelj šibenske bolnice na mjestu gradonačelnika Šibenika je 2013. godine zamijenio još jednog liječnika, Antu Županovića, koji je svoj jedini mandat odradio kao kandidat SDP-a i HNS-a.

Buriću bi se na izborima opet mogao suprotstaviti šef gradske organizacije SDP-a, Tonči Restović, koji će ovoga puta u boj za gradonačelničko mjesto krenuti s pozicije saborskog zastupnika. Odvjetnik Restović, koji iza sebe već ima jedan poraz od Burića, bio je ravnatelj Nacionalnog parka Krka i pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode u Milanovićevoj Vladi. Potpredsjednik je Gradskog vijeća Grada Šibenika.

Nije tajna da je saborskom zastupniku Hrvoju Zekanoviću (HDS) prilično stalo da u svom rodnom gradu ima što veću potporu i politički legitimitet. Na prošlim lokalnim izborima je kao kandidat Hrvatskih suverenista, HRAST-a i HKS-a sa 10,53 posto glasova završio treći u prvom krugu, iza Burića i Restovića. S HDZ-ovim vijećnicima čini vladajuću koaliciju u Gradskom vijeću, u nekoliko gradskih direktorskih fotelja sjedili su ili još sjede njegovi kadrovi, a posebno je angažiran u pronalaženju investitora za zemljište bivše tvornice TEF, jednog od najatraktivnijih prostora na našoj obali. Gradonačelnička fotelja mu je, kažu upućeni, neostvarena ambicija, stoga je njegova kandidatura izgledna.

Već se mjesecima priča i o mogućoj kandidaturi Franka Vidovića, bivšeg SDP-ovog saborskog zastupnika, danas člana Socijaldemokrata, koji je u mandatu gradonačelnika Županovića obnašao dužnost njegova zamjenika. Vidović je 2017. pokušao biti i šibensko-kninski župan, tada je izgubio od HDZ-ovca Gorana Pauka

Svoju je kandidaturu za gradonačelnicu Šibenika nagovijestila profesorica i novinarka Lucija Cvitan, odnedavno predsjednica šibenskog ogranka Domovinskog pokreta. Izgledni kandidat za gradonačelnika iz redova MOST-a je saborski zastupnik Ivica Ledenko, a najteže je procijeniti tko bi mogao biti istaknut iz redova Nezavisne liste Stipe Petrina. Njihov kandidat na prošlim izborima bio je dr.sc. Ivo Glavaš, no ta se priča raspala još u tijeku predizborne kampanje. Ostaje vidjeti hoće li i politička platforma Možemo! ući u utrku, uđe li, najizglednija kandidatkinja bit će pedagoginja i aktivistica Maja Šintić, koja je bila i nositeljica njihove liste u 9. izbornoj jedinici na prošlim parlamentarnim izborima.

 

21. listopad 2024 14:23