StoryEditorOCM
ŠibenikZablaćani u mukama

Možda bi morali razmišljati o nabavi golubova pismonoša, jer već 10 mjeseci poštanski ured u njihovom mjestu je "privremeno zatvoren"

20. rujna 2017. - 13:52

Dična Hrvatska pošta u Zablaću je nadmašila i poznatoga šibenskog postolara Josipa Slamića Prima, inače legendarnog tehnika šibenskih košarkašica. Kada je jednom s klubom bio na dužoj turneji, na vrata postolarije izvjesio je natpis "Dolazim odmah", smijući se vjerojatno na prizor kako pred njegovom radnjom svakodnevno nastaje red strpljivih mušterija u očekivanju meštra koji, eto, "samo što nije".

Zablaćanima baš nije do smijeha zato što je HP napravio slično sa svojim poštanskim uredom 22030 prije deset mjeseci, otkako je na ulaznim vratima osvanuo natpis da je ured privremeno zatvoren, a pošiljke se preuzimaju na adresi Borajska bb. Došlo je, naime, do kvara na električnim instalacijama oštećenim zbog prokišnjavanja, a HP očito i danas "traži adekvatno rješenje za korisnike i kompaniju", kako je iz Ureda korporativnih komunikacija ovog proljeća stigao odgovor SD-u kada smo o tome prvi put pisali.

Međutim, iz direkcije HP-a još uvijek ni "mukajeta" na peticiju sa 150 potpisa stalnih stanovnika, koju im je Sandra Grgas, predsjednica gradske četvrti, poslala nedugo zatim, zahtijevajući da se pošta što prije otvori. Nije HP poput Prima, jer se meštar nakon dobre šale i turneje vratio kući i u radnju, pa se posao nastavio po starom.


Mjesto bez 'ičega'


U svakom slučaju, Zablaćanima je to velik problem jer i za najmanji račun ili podizanje novca trebaju potegnuti do Šibenika. Premda na samo nekoliko kilometara od grada, u mjestu već nekoliko godina nema ni običnog uličnog novinskog kioska, gdje je također moguće platiti račune, niti postoji bankomat, a turista je svake godine sve više.
– Poštanski ured imao je prometa, makar je pred zatvaranje radio samo dva sata dnevno. Ovdje je dosta povratnika iz SAD-a, gdje je u New Yorku po tradiciji jaka kolonija Zablaćana, a mi kao da smo na kraju svijeta – govori Sandra Grgas, dodajući da su Zablaćani ogorčeni jer se u međuvremenu otkrilo da je prostor poštanskog ureda, koji su mještani izgradili samodoprinosom, inače u vlasništvu Grada Šibenika, Pošta dogovorno koristila bez naknade više od 20 godina. Sada, k tome, krajnje nekulturno iz HP-a ni kurtoazno ne odgovaraju na njihovu peticiju.


Ni za jednu kunu


– Zar nije bio red da prostor barem održavaju o vlastitu trošku? – prenosi Grgas zaprepaštenje sumještana kada su doznali da je HP "skupio tunju" i okrenuo ključ u bravi ureda već pri prvom kvaru nakon toliko godina lagodnog poslovanja.
Ili HP čeka da Grad sanira oštećenje krova na svome objektu, pa da se tada vrate, što više nikog ne bi začudilo?
Međutim, očito je kvar na instalacijama Pošti bio dobar povod da se u posvemašnjem kresanju troškova elegantno riješi malenog ureda poput zablaćkoga, jasno je mještanima nakon "privremenog zatvaranja" koje bi se moglo produljiti na "svevremeno".

Jednako misli i dogradonačelnik Danijel Mileta. Kaže da je jasno kako je prokišnjavanje bilo samo izlika HP-u da se povuče. Međutim, dokle god postoji nastojanje Zablaćana da tu bude poštanski ured, grad Pošti i dalje, kao dosad, nudi prostor za simboličnu jednu kunu. No, njima se očito ni to ne isplati, zaključuje Mileta, te naglašava:
– Sve dok se HP jasno ne očituje, naša ponuda je na stolu. Dakako, nama nije ni na kraj pameti prostor sanirati u njihovo ime i sve to može potrajati još neko razumno vrijeme. Nakon toga, prostor ćemo ponuditi u najam nekom drugom!


Mileta:
Nama nije ni na kraj pameti prostor sanirati u njihovo ime i sve to može potrajati još neko razumno vrijeme. Nakon toga, prostor ćemo ponuditi u najam nekom drugom


Došlo je do kvara na električnim instalacijama oštećenim zbog prokišnjavanja, a HP i danas traži adekvatno rješenje za korisnike i kompaniju, kako je iz Ureda korporativnih komunikacija ovog proljeća stigao odgovor SD-u


Iz direkcije HP-a još uvijek ni mukajeta na peticiju sa 150 potpisa stalnih stanovnika Zablaća koju im je Sandra Grgas, predsjednica gradske četvrti, poslala zahtijevajući da se pošta što prije otvori.

02. svibanj 2024 08:42