StoryEditorOCM
ŠibenikNema tko raditi za 2500 kuna

Majstori smo paradoksa, nelogičnosti i neorganiziranosti. Kako drugačije objasniti da u Žaboriću, 10-ak kilometara od Šibenika, u kojem gotovo svaka kuća iznajmljuje turističke kapacitete, sve do 3. srpnja Turistički ured nije ni radio?! (FOTO)

11. srpnja 2017. - 13:56

Majstori smo paradoksa, nelogičnosti i neorganiziranosti. Skoro bi čovjek rekao i - neradnici. Kako drugačije objasniti da u naselju Žaborić, 10-ak kilometara od Šibenika, u kojem gotovo svaka kuća iznajmljuje turističke kapacitete, sve do 3. srpnja Turistički ured nije ni radio?!

Nema tko, žale se u TZ-u Šibenik. Nitko ne želi raditi za 2500 kuna, kolika je plaća. Naravno, Žaborićanima to nije nužno, i te kako dobro zarađuju od turizma da bi se "mrčili" za dvije i po tisućice. Ali, ako neće mladež Žaborića, ima valjda tko će. Što je s onima na Zavodu za zapošljavanje koji nemaju ni tih 2500? Uostalom, zar za istu takvu plaću ne rade i zaposleni u trgovačkim lancima, prodavači(ce), blagajnice itd., ali za puno više truda i muke, bez praznika, vikenda, odmora?! Tko kaže da u turističkom uredu baš moraju raditi studenti i učenici iz naselja?

 

Žaborićki turistički ured otvoren je tek na brojne intervencije mještana, iznajmljivača, kojima naprosto nije bilo jasno kako je moguće da ured u špici sezone ne radi. I to u naselju koje Turističkoj zajednici Šibenik donosi u sezoni najveću zaradu s ostvarenih preko sto tisuća noćenja! A i kad je naposljetku pod pritiskom mještana ured otvoren, radi dvosmjenski, minimalno, a za drugu smjenu čak i nije osiguran djelatnik. Formalno, ured je otvoren od 8 do 10 ujutro, i od 17 do 20 sati poslijepodne. Ali, samo formalno. Pa tko pogodi doći u to vrijeme, možda kakvu informaciju i dobije...

- Naravno da je to nelogično, sasvim izvan pameti. Pa kad će turistički ured raditi ako ne u sezoni? Mi smo kao mjesni odbor intervenirali kod Turističke zajednice grada, ali problem je u tome što oni inzistiraju da osoba koju će zaposliti bude na studentskom ugovoru. A studenti su do polovine srpnja angažirani na fakultetima, važniji su im ispiti nego sezonski posao i jednostavno nismo uspjeli naći odgovarajuću osobu za taj posao. Da nam je TZ javio ranije, sigurno bismo bili uspješniji, ali čekalo se predugo i mladi ljudi su se snašli s drugim sezonskim angažmanima, često i bolje plaćenim od ovoga - ispričao nam je predsjednik MO Žaborić Tino Bajić.

Direktor TZ-a Šibenika Dino Karađole ne krije da imaju puno problema sa sezonskim radnicima u turističkim uredima, dijelom, veli, i zato što su orijentirani na studente i učenike.

- Ne možemo naći odgovarjuće ljude za urede, nitko neće raditi, ili zato što su se već snašli ili zato što je plaća zbilja simbolična, tek 2500 kuna. Angažiramo uglavnom studente i učenike. Nastojimo da to budu domicilna djeca, ali i da je netko stariji sa završenom školom, mi bismo ga zaposlili, ali nema zainteresiranih - žali se direktor TZ-a Šibenik.


- Lani sam djelatnicu iz našeg ureda u Šibeniku, koja ima kuću u Žaboriću, u kolovozu prebacio na rad u tamošnji turistički ured jer nismo imali nikoga. Razmišljam da to i ove godine napravim, jer jednostavno ne možemo biti bez takve usluge, pogotovo u Žaboriću gdje je oko 600 turističkih postelja i bilježi se više od sto tisuća noćenja u sezoni, dakle, najviše na području TZ-a grada Šibenika.

Žaborić za pripremu sezone od TZ-a grada dobije 130 tisuća kuna, a taj se novac investira prema programu i prioritetima mjesnog odbora, uglavnom u turističku infrastrukturu.
- Moglo bi se reći da sve što od njih dobijemo na račun boravišne pristojbe, to im i vratimo kako bismo ulagali u daljnje podizanje kvalitete i standarda usluga u naselju. Dobiju najviše od svih na području grada, ali najviše i zarade - ističe Karađole.

Ali, zaludu sve to ako Žaborić ne može svojim gostima osigurati ni skromni infopult koji bi im bio na raspolaganju cjelodnevno. Takva neorganiziranost mogla bi se prihvatiti 60-ih godina prošlog stoljeća kada se turizam u Hrvatskoj tek počeo razvijati, ali danas, 2017., to je zbilja nedopustivo. Baš kao i kontejneri s razbacanim smećem uz zid Turističkog ureda Žaborić. Ako je to prva slika koju gosti vide kad uđu u ured kako bi se informirali o ponudi mjesta, pravo je čudo da se tamo uopće i zadrže...


Bajić:
Mi smo kao mjesni odbor intervenirali kod Turističke zajednice grada, ali problem je u tome što oni inzistiraju da osoba koju će zaposliti bude na studentskom ugovoru


Karađole:
Angažiramo uglavnom studente i učenike. Nastojimo da to budu domicilna djeca, ali i da je netko stariji sa završenom školom, mi bismo ga zaposlili, ali nema zainteresiranih

02. svibanj 2024 08:20