StoryEditorOCM
ŠibenikVitićevo more

Lokacija na Poljani pokazala se kao pun pogodak: Šibenskim klizalištem prošlo više od 20.000 malih i velikih klizača

Piše Marija Lončar
12. siječnja 2022. - 13:40


Ovogodišnja sezona klizanja u Šibeniku bila je više nego uspješnja, a postavljanjem na središnji gradski trg Vitićeva mora, kako je klizalište nazvano aludirajući na modernističko zdanje na Poljani, u kojem se danas nalazi Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić", autor kojeg je jedan od najistaknutijih hrvatskih arhitekata, Šibenčanin Ivan Vitić, pokazalo se punim pogotkom.

Klizalište s radom prestaje u nedjelju, 16. siječnja, a dan prije u subotu održat će se i Šibenska zimska olimpijada na kojoj će se sudjelovati djeca osnovnoškolskog uzrasta, poručuje voditelj klizališta Ivan Musić.

-Nakon što je 2020. godine zbog korone sve bilo otkazano i nismo radili, vidjelo se da su se Šibenčani poželjeli klizanja. Vjerojatno je tomu pridonijela i promjena lokacije. Klizalište u Šibeniku postoji već desetak godina i uvijek smo bili smješteni ispred OŠ Fausta Vrančića, a ove smo sezone prvi put bili na Poljani. Nama je to bio izazov i premda je nova lokacija za nas u tehničkom smislu bila zahtjevnija, potrudili smo se da, s obzirom na činjenicu da smo na glavnom gradskom trgu, dodatno uredimo i ukrasimo klizalište i mislim da smo u tome uspjeli. Odaziv je bio odličan. Klizalištem je u ovih mjesec dana koliko smo radili prošlo više od 20.000 ljudi, a taj je broj i znatno veći jer je klizanje od 9 do 14 sati svakog radnog dana bilo besplatno, odnosno taj je dio troškova snosio Grad Šibenik, pa ne možemo točno znati koliko je u tom razdoblju bilo klizača -kazao je Musić.

I zaista gotovo da nije bilo dana da klizalište nije bilo puno, a posebno zanimljivi prizori bili su u dijelu prosinca kada su se temperature preko dana penjale gotovo do 20 stupnjeva Celzijevih pa su mnogi klizači bili u kratkim rukavima. Nova lokacija na Poljani nesumnjivo je bila dodatan mamac za posjetitelje, a Musić ističe kako je zbog svega toga klizalište bilo i jedna od najvećih atrakcija ovogodišnje šibenske Adventure.

Zbog velikog zanimanja Šibenčana produžen je i rad Vitićeva mora za tjedan dana, pa ono tako nije bilo zatvoreno završetkom školskih praznika i početkom novog polugodišta, kako je prvotno bilo planirano.

-Prvi put nismo bili pod šatorom, jer to ne bi bilo primjereno s obzirom na atraktivnost same Poljane. Šator istina omogućuje da kližete i kada je kiša i lakše je održavati sami led, ali ovaj put imali smo veću ledenu površina nego prijašnjih godina kada samo se stiskali na trgu ispred OŠ Fausta Vrančića i iznosila je oko 400 metara četvornih. Klizalište na otvorenom ima svoje rizike, ali imali smo sreće i bili smo otvoreni svaki dan, osim dva kišna dana na Božić i blagdan sv. Stjepana – istaknuo je Musić.

Da Šibenčani vole klizati govori i odličan odaziv u školi klizanja. Prošlo ju je preko 200 polaznika i to ne samo djece, premda su mališani od 6 do 10 godina bili najbrojniji, nego i onih preko 40 čak i 50 godina. Organizatori klizališta Šibenčanima su priredili i jedan spektakl na ledu, reviju sinkoniziranog klizanja u izvedbi Zagrebačkih pahuljica. Stoga će i oproštaj od ovogodišnje sezone klizanja biti u "olimpijskom" stilu.

-Već četvrtu godinu za kraj pripremamo Šibensku zimsku olimpijadu. To je spoj zabave i druženja, adrenalina i sporta. Djeca su uvijek bila jako zainteresirana za tu priču, pa se nadamo da će tako biti i ove subote, 15. siječnja od 15 sati kada olimpijada počinje – kazao je Musić.

 

09. svibanj 2024 17:10