StoryEditorOCM
Šibenikveliko priznanje

Ljepotica u Mandalini: Centar ‘Trokut‘ nominiran za prestižnu arhitektonsku nagradu! Razgovarali smo s autoricom projekta Nastjom Alfier

Piše Marija Lončar
16. travnja 2021. - 18:22

Kada je u Šibeniku otvoren Centar za nove tehnologije "Trokut", nazvali su ga domom nove generacije poduzetnika. Namijenjen je mladim kreativcima iz IT sektora i digitalnim nomadima, a trenutačno je tu svoj radni prostor pronašlo četrdesetak ljudi, uglavnom iz Šibenika, ali i nekoliko mladih poduzetnika iz Njemačke, Engleske, Nizozemske i Latvije.

No, "Trokut" ovih dana pozornost privlači ne toliko zbog svog sadržaja koliko zbog forme. Atraktivna zgrada koju je projektirao šibenski Arhitektonski biro "Prostor", izgrađena u Mandalini u vrlo frekventnoj ulici, ne odveć sklonoj pješacima, od početka plijeni poglede prolaznika. Sada je pak nominirana za godišnju Nagradu "Viktor Kovačić" koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata.

U konkurenciji između čak 96 radova, "Trokut" je, zajedno s još pet radova, među kojima je i projekt uređenja Poljane, glavnoga gradskog trga u Šibeniku, izabran i nominiran u kategoriji za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u protekloj godini.

Rad projektnog tima koji čine Nastja Alfier, Iva Petković Pavić, Marija Rupa i Marijana Sodar bit će za koji dan predstavljen i na godišnjoj izložbi ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini.

I dok se iščekuju imena nagrađenih, Nastja Alfier kaže kako je već sama nominacija veliko priznanje.

- Do sada se nikada nismo prijavljivali za nagradu, jer je to ipak posao da sve to pripremiš. Prvo da se sve to izgradi prema projektu, što je bitna stvar, jer tijekom gradnje uvijek dođe do nekih odstupanja. Kako je ovdje bila riječ o europskom novcu, to je ipak bio filtar da se nešto ne može tek tako mijenjati. Premda, i u ovom projektu htjela se mijenjati fasada, ali je Grad Šibenik kao investitor bio izričito protiv toga i na tomu mu hvala, jer objekt bez te fasade ne bi bio takav kakav jest – kazala je Alfier, vlasnica "Prostora", arhitektonskog biroa koji je osnovala još 2005. godine i u kojem su, slučaj je tako htio, do sada radile gotovo isključivo žene. Svakom poslu, a do sada ga je bilo poprilično, pristupa se s punom pažnjom bilo da je riječ o obiteljskim kućama ili javnim zgradama. Tako je bilo i s "Trokutom".

Suvremeni principi

Centar "Trokut", reći će, osmišljen je prema suvremenim principima organizacije uredskog prostora, a da bi to bilo moguće, važno je biti uključen u projekt od početka njegova nastajanja. Odnosno od ideje da se na do tada zapuštenoj parceli, u okruženju gdje se nalaze mandalinsko groblje i bivša vojarna ograđena metalnom ogradom u kojoj je smještena Policijska uprava šibensko-kninska, izgradi zdanje koje bi, prema želji investitora, trebalo postati središnje mjesto IT zajednice u Hrvatskoj.

- Mi smo bili uključeni od samog početka programiranja sadržaja. Zajedno s gradskim Odjelom za gospodarstvo, gledali smo startupove slične namjene izgrađene u Europi i svijetu i slagali program. U hodu smo projekt i malo mijenjali. Inače, sve je počelo s tisuću metara četvornih, da bismo na kraju došli do 2000 kvadrata. Nagib i konfiguracija terena, jer imamo denivelaciju između gornje i donje ceste koje ga omeđuju, bili su smjernica kako napraviti objekt. Morao je biti ukopan s južne strane da bi se s gornje dobila jedna etaža.

Oblikovno, objašnjava Alfier, građevina se sastoji od tri osnovna elementa: proširene komunikacije u sredini, ukopane betonske baze servisnog dijela i konzolnog lebdećeg volumena masivne betonske konstrukcije koji je vizualno olakšan prozračnom fasadom od perforiranog bijelog lima. Stoga u unutrašnjosti građevine dominira vidljivi armirani beton s rebrastom stropnom pločom, a izvana bijela metalna fasada.

- Od glavnog ulaza na prvoj etaži preko tribina spuštaš se na etažu ispod i dalje stepeništem ispod izlaziš van. S obje strane tribina su također stepenice da se može proći, a same tribine pokazale su se punim pogotkom. Na njih su dovedene struja i priključak za internet, postavljeni su jastuci tako da se na njima može sjediti i raditi. Najvažnije nam je bilo da prostor projektiramo tako da privučemo mlade ljude. Budući da oni u takvim inkubatorima borave duži dio dana, shvatili smo da oni trebaju nešto za opuštanje i relaksaciju, tako da imamo nekoliko stolova za stolni tenis, stol za stolni nogomet, a pored glavnog ulaza je košarkaško igralište – istaknula je Alfier, dodajući kako su ovi rekreacijski sadržaji zanimljivi podjednako i ženama i muškarcima.

Drugačije i nije moglo biti kada je objekt projektirala u cijelosti ženska ekipa, a i voditeljica gradilišta bila je žena!
Projekt "Trokut" vrijedan je ukupno 28 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna kuna nepovratno osigurano iz europskih fondova. I dok u zgradi tog poduzetničkog inkubatora za nove tehnologije život sve više pulsira, jedan detalj ovu arhitekturu dodatno čini posebnom. Riječ je o pročelju, zapravo metalnoj ovojnici oko samog objekta koja predstavlja jak vizualni i estetski element cijele građevine, ali mu je funkcija višestruka i vrlo praktična.

Zaštita od sunca

- Fasada je prvenstveno došla kao zaštita od sunca, jer je to veliki prostor koji zahtijeva osvjetljenje. Iznad tribina nalazi se tako staklena stijena. Tu je i reflektirajuće staklo koje brani suncu da pregrijava prostor. Zgrada je dobro osvijetljena, a s prednje strane imate balkone s raznim mogućnostima korištenja. Balkon je, kao i cijela zgrada, zaklonjen aluminijskom opnom i ona, uz zaštitu od sunca, vizualno olakšava betonski volumen objekata te stvara polutransparentni zaslon prema okolišu. Proširenjem na južnoj strani, fasada dobiva dodatnu funkciju balkona za šetnju i odmor s kojeg se pruža pogled na šibenski arhipelag i stari dio grada. Zaokretnim panelima metalne fasade korisnicima je omogućena kontrola radnog ambijenta – naglasila je Alfier.

Suterenski dio tehničko je i gospodarsko srce zgrade: tu se nalazi sve vezano uz grijanje i hlađenje, struju i prikupljanje otpada.

U središnjem dijelu, u kojem dominira open space s već spomenutim popularnim tribinama i svjetlarnikom iznad njih, smješteno je još osam ureda koji su međusobno odijeljeni kliznim, harmonika vratima koja štite od buke kada prijeđe 40 decibela. Tu su i predavaonice s piši-briši pločama, tzv. fab-lab, gdje se, kako je objasnila Alfier, mogu praviti makete, lemiti ili nešto drugo raditi, ovisno o kakvom je proizvodu riječ.

- Iznutra imamo natur beton i sitno rebričasti strop koji je dobio same pohvale, jer to treba znati dobro napraviti. "Trokut" ima i svoje tri čajne kuhinje živih boja: plavu, žutu i crvenu, od kojih je jedna u funkciji šanka. Tu su i kabine u kojima korisnici mogu obaviti telefonske razgovore kako jedni drugima ne bi smetali – zaključila je Alfier.

30. travanj 2024 08:40