StoryEditorOCM
Šibenikk‘o na kraju svita

Jedan liječnik, četiri otoka, i tako već godinama... Šibenski boduli mogu se samo ufat da ih zdravlje posluži

Piše Toni Veljača
5. srpnja 2022. - 17:26
Žirjane izvan sezone spašavaju policijski gliseri kojima se hitni slučajevi prebacuju u šibensku bolnicuNikša Stipaničev, Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Jedan liječnik, četiri otoka, i tako već godinama...

Medicinska skrb u šibenskom arhipelagu, na otocima Zlarinu, Prviću, Kapriju i Žirju, pokazuje koliko je život na školju i dalje surov, pri čemu nije važno nalazite li se na tek 15 minuta plovidbe brodom, koliko je udaljen Prvić od Vodica kojima administrativno pripada, ili gotovo dva sata koliko treba trajektu s najudaljenijeg Žirja do Šibenika kao njegova upravnog i zdravstvenog središta.

S nedostatkom medicinskog kadra susreću se i veliki gradovi, kako onda neće i otoci na kojima se, ne manje važno, doktori(ca)ma uz stalni posao nude i financijski bonusi i plaćeni smještaj. Ako je suditi po tome koliko dugo se liječnici zadržavaju na otocima – nedovoljno.

– Problem s kadrovima prisutan je u cijeloj zemlji. Tijekom posljednje dvije godine iz Doma zdravlja Šibenik otišlo je 12 liječnika. Neki su se umirovili, dok ih je dio otišao na specijalizaciju.

To je za Šibenik kao malu sredinu bio veliki problem. Srećom, sada je situacija znatno bolja – kaže Joško Jurić, ravnatelj Doma zdravlja.

Inače, središnja ambulanta za šibenske otoke nalazi se na Zlarinu. Praksa je da medicinari sa Zlarina na obližnje školje putuju na tjednoj, odnosno mjesečnoj bazi.

image

Ravnatelj Joško Jurić

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

– Sa Zlarina se pred kraj radnog dana plovi prema Prviću gdje imamo medicinsku sestru. Također, jednom tjedno se ide na Kaprije radi skrbi o tamošnjim mještanima.

Jednom mjesečno ili više, ovisno o potrebi, liječnik putuje na Žirje. Naravno, u slučaju nužnosti, na pojedine otoke putuje se i češće. Na ovaj način već duže vremena funkcioniramo i takav način organizacije rada pokazao se uspješnim – smatra čelnik zdravstvene ustanove.

Srećom, tvrdi Jurić, medicinske sestre na svim otocima su iskusne i od velikog povjerenja za stanovnike, što donekle olakšava situaciju.

– Na Žirju i Kapriju, koji su najudaljeniji, imamo zaista iskusan i kvalitetan kadar. Ista stvar je i na Prviću.

Doduše, sljedeće godine nam jedna medicinska sestra odlazi u mirovinu, ali ako gledamo širu sliku, možemo reći da je kadar koji radi na otocima relativno mlad i daleko od mirovine – naglašava prvi čovjek Doma zdravlja.

Iako se u turističkoj sezoni broj stanovnika na otocima povećava, a time i broj pregleda, nema reorganizacije kadra tijekom ljetnih mjeseci.

– Prema našem iskustvu, u sezoni se obujam posla poveća za dvadesetak posto. U turističkim središtima, kao što su Murter, Primošten ili Rogoznica, broj dnevnih pregleda pacijenata strahovito raste. Kažem, imamo dovoljno iskustva i za sezonu nema straha – uvjereno će ravnatelj.

Idealna situacija bi bila da svaki otok u šibenskom arhipelagu ima vlastitog liječnika, govori Jurić, ali taj scenarij gotovo je nemoguć.

– Na Žirju, primjerice, tijekom 10 mjeseci u godini živi oko 40 ljudi. Tu je dovoljna medicinska sestra, koja je iskusna i redovito se brine o stanovništvu koje je većinom starije dobi. Ista situacija je i na Kapriju.

U slučaju hitnih intervencija i potrebe za prebacivanjem pacijenta u šibensku bolnicu, angažira se gliser Pomorske policije. Za sada je ovakav način organizacije rada dovoljan, jer je trenutno nemoguće organizirati da imamo liječnika za svaki otok – zaključuje Jurić.

03. svibanj 2024 06:52