StoryEditorOCM
Šibenikvrije oko Banja

Je li prostor bivšeg TEF-a još uvijek zagađen? Političari ujedinjeni: ‘Ovo su podmetanja kojim se želi ugroziti projekt Batižele‘

Piše Toni Veljača
20. veljače 2023. - 15:50

Vijest kako u Šibeniku, na području bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF), još uvijek, gotovo tri desetljeća nakon što je tvornica zatvorena – postoji po zdravlje opasan otpad - uzburkala je građane ali i gotovo sve političke aktere u Krešimirovom gradu.

Podsjetimo, u prilogu jedne nacionalne televizije, analizirani su uzorci mora i tla, preuzeti s područja bivše tvornice. Uzorke je između ostalih, komentirao i profesor dr. sc. Branimir Hackenberger, ekotoksikolog i biostatističar koji je naglasio kako je stupanj zagađenja u moru, na jedinoj gradskoj plaži Banj, te na tlu bivše tvornice – izuzetno opasan. Ono što Hackenberger dovodi u pitanje je vrijednost PAH-a (policiklički aromatski ugljikovodik) koji je pronađen u uzorku a čija je najveća pronađena vrijednost iznosila 58,1 miligram PAH/kg.

- Ovo nije problem koji bismo mogli nazvati aktivnom, nego potencijalnom bombom. Od svega je najzabrinjavajućija koncentracija pod morem jer ona ima stopostotni učinak na živi svijet, jer može doći u hranidbeni lanac. Ne bih jeo ribu s tog područja. Ovdje je potrebna hitna sanacija - rekao je Hackenberger.

Kao rijetko kada, vijest o zagađenom području bivše tvornice rezultirala je ujedinjenjem političara – koji su složni u mišljenju kako je napravljena analiza lažna te podvaljena s namjerom da kompromitira buduće investicije na tom području.

Riječ je o projektu Batižele, prostoru od gotovo 225 tisuća četvornih metara na kojima su predviđene stambene zone, hoteli, škole, parkovi, zelene površine – Šibenik bi dakle realizacijom tog projekta, valorizirao trenutno itekako atraktivnu lokaciju u gradu.

Među prvima, reagirao je Hrvoje Zekanović, održavši tiskovnu konferenciju na plaži Banj, da bi se medijima, sat vremena nakon, obratio i gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, na konferenciji koja je održana u prostorijama Gradske uprave. Burić je bio u društvu zamjenika, Danijela Milete, saborskog zastupnika Franka Vidovića koji je začetnik ideje izgradnje plaže Banj, u vrijeme dok je bio šibenski dogradonačelnik, Lidije Bujas iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo te Nine Kursar, direktorice tvrtke Batižele koja upravlja prostorom TEF-a.

- Netko je progutao udicu i mislim da su mediji u ovom slučaju nasamareni. Zanimljivo je da netko ide plasirati ovu priču u vremenu kada nas sekunde dijele od objavljivanja javnog međunarodnog poziva kojim će se valorizirati ova zona. Ovdje se radi o najvećoj investiciji u povijesti Hrvatske, koja će biti teška možda i milijardu eura pa nije čudno da postoje specijalne informativne operacije, jer netko ciljano želi ugroziti ovaj projekt, odnosno sniziti cijenu zemljišta, otjerati konkurenciju i dobiti ovo znatno povoljnije nego što bi trebao – kazao je Zekanović.

Gradonačelnik Burić, u uvodu se osvrnuo na sanaciju lokacije bivše tvornice koja se provodila u tri neovisna projekta.

- Sanacija se provodila na temelju Programa sanacije okoliša bivše TEF-a kao i dopune tog programa, a tim se dokumentima kao kriterij onečišćenosti uzimala granična vrijednost od 100 mg/PAH po kilogramu te 5000 miligrama po kilogramu mineralnih ugljikovodika. Naglasit ću – u to vrijeme nije postojao propis koji bi odredio granične vrijednosti pojedinih onečišćenih tvari u tlu, isti ne postoji ni danas kao ni na nivou EU – kazao je Burić.

Podsjetimo, sanacija TEF-a počela je 2008. godine kada su provedeni radovi koji su se odnosili na iskop onečišćenog tla, separaciju opasnog od neopasnog otpada te djelomičnog zbrinjavanje neopasnog otpada. Naknadno je iskopan opasni otpad s više od 1000 PAH-ova koji je krajem 2012. odvezen u drniški GIRK Kalun na termičku obradu.

– 2012. godine provedena je analiza površinskog sloja tla na područjima na kojima je prethodno bilo utvrđeno onečišćenje. Analizu je proveo ovlašteni laboratorij "Bioinstitut". Rezultati su pokazali da su na lokaciji zaostala još tri točkasta onečišćenja tla PAH-ovima koji prelaze granične vrijednosti iz Programa sanacije. Riječ je o jednom betonskom sarkofagu koji zahtijeva ozbiljne radove a koji će se sanirati prema pravilima struke. Ponovit ću još jednom – područje bivšeg TEF-a kao i plaža Banj apsolutno su sigurni - zaključuje Burić.

Nova Studija

Europska banka za obnovu i razvoj napraviti će novu studiju, ako se u jednom trenutku pokaže da postoji i milimetar površine koji bi ugrožavao zdravlje ljudi onda ćemo prihvatiti bilo koji program koji je zasnovan na analizi struke o sanaciji tog područja – dodaje Burić.

Plaža Banj

Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije provodi ispitivanje mora prema uredbi koji točno definira parametre koji se prate. Na Banju se godišnje na dvije točke provede 20 ispitivanja. Svi rezultati su vidljivi javnosti. 2022. godine kakvoća mora je proglašena izvrsnom – kazala je Lidija Bujas iz Zavoda za javno zdravstvo.

Franko Vidović

- Mislio sam da više nikada neću morati diskutirati na ovu temu – ali očito nemam izbora. Sve studije pokazale su da prostor TEF-a kao ni Banj nije zagađen. Bivši gradonačelnik, a i sadašnji su doktori po struci – zar stvarno mislite da bi išli svjesno ugrožavati živote građana ali i gostiju našeg grada – kazao je Vidović.

18. travanj 2024 09:58