StoryEditorOCM
Šibenikjedna za sve...

Ravnatelj Doma zdravlja objavio dobru vijest za bodule s četiri šibenska otoka: ‘Iz Zagreba nam stiže nova liječnica!‘

Piše Toni Veljača
5. svibnja 2022. - 13:41

Jedan liječnik, četiri otoka, i tako već godinama. Liječnička skrb u šibenskom arhipelagu, na otocima, Zlarinu, Prviću, Kapriju i Žirju, pokazuje koliko otočki život ponekad zna biti surov, i pri tom nije važno, nalazite li se tek 15 minuta vožnje brodom, koliko je udaljen Prvić od Vodica, ili gotovo dva sata koliko traje vožnja trajektom od Šibenika do najudaljenijeg Žirja.

S nedostatkom medicinskog kadra susreću se i veliki gradovi, kako onda neće i otoci na kojima se nerijetko, uz stalni posao nude i financijski bonusi i plaćeni smještaj. Ako je suditi po tome koliko dugo se liječnici zadržavaju na otocima – nedovoljno.

- Problem s kadrovima prisutan je u cijeloj zemlji. U posljednjih dvije godine, iz Doma zdravlja Šibenik otišlo je 12 liječnika. Neki su se umirovili, dok je dio otišao na specijalizaciju. To je za Šibenik kao malu sredinu bio veliki problem. Srećom, sada je situacija znatno bolja – tvrdi ravnatelj Joško Jurić, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik, koji nam je potvrdio da će o otočanima uskoro brinuti nova liječnica.

- Mlada liječnica koja je do sada pokrivala naše otoke, dobila je specijalizaciju, zbog čega smo bili tjedan dana bez liječnika. Srećom, brzo smo pronašli zamjenu. Dolazi nam liječnica iz Šibenika koja je do sada radila u Zagrebu. Ona će uskočiti na to upražnjeno mjesto, tako da smo pitanje liječnika riješili prije turističke sezone – rekao je Jurić.

Inače, centralna ambulanta za otoke, nalazi se na Zlarinu. Praksa je da se sa Zlarina na obližnje otoke putuje na tjednoj odnosno mjesečnoj bazi.

- Sa Zlarina se pred kraj radnog dana putuje na Prvić gdje imamo medicinsku sestru. Također, jednom tjedno se ide na Kaprije. Jednom mjesečno ili više, ovisno o potrebi, liječnik putuje na Žirje. Naravno u slučaju potrebe, na pojedine otoke putuje se i češće. Na ovaj način već duže vremena funkcioniramo i ovakav način organizacije rada pokazao se uspješnim – govori nam Jurić.

image

 Joško Jurić, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Srećom, tvrdi nam ravnatelj, na svim otocima medicinske sestre su iskusne i od velikog povjerenja za stanovnike, što donekle olakšava situaciju.

- Na Žirju i Kapriju, koji su najudaljeniji, imamo zaista iskusan i kvalitetan kadar. Ista stvar je i na Prviću. Doduše, sljedeće godine jedna medicinska sestra ide u mirovinu, ali ako gledamo širu sliku, možemo reći da je kadar koji radi na otocima relativno mlad i daleko od mirovine – naglašava Jurić.

Iako se u turističkoj sezoni broj stanovnika na otocima povećava, a time i broj pregleda, do reorganizacije kadra u ljetnim mjesecima, na otocima neće doći.

- Prema našem iskustvu obujam posla se poveća za nekakvih dvadesetak posto. U turističkim središtima, kao što je Murter, Primošten ili Rogoznica broj dnevnih pregleda strahovito raste. Kažem, imamo dovoljno iskustva i za sezonu neće biti straha – uvjeren je ravnatelj.

Idealna situacija bi bila da svaki otok ima svog liječnika, govori Jurić, ali taj scenarij, gotovo je nemoguć.

- Na Žirju primjerice, 10 mjeseci u godini živi oko 40 ljudi. Tu je dovoljna medicinska sestra, koja je iskusna i redovito brine o stanovništvu koje je starije dobi. Ista situacija je i na Kapriju. U slučaju hitnih intervencija, angažira se policijski gliser. Za sada je ovakav način organizacije rada dovoljan jer je trenutno nemoguće organizirati da imamo liječnika za svaki otok – zaključuje Jurić.

08. svibanj 2024 01:02