StoryEditorOCM
Šibenikdobra vijest za šibenčane

Grad sufinancira obnovu stolarije, fasada i krovišta u staroj jezgri, donosimo sve detalje

Piše K.G.
19. veljače 2024. - 17:59

Grad Šibenik provodi javna savjetovanja u vezi sufinanciranja obnove vanjske stolarije te fasada i krovišta u obiteljskim kućama i stanovima na području stare jezgre. Cilj ovih savjetovanja je dobivanje povratnih informacija o tome što građani misle o prijedlozima javnih poziva, odnosno žele li nešto dodati ili ukloniti iz predloženih programa.

Troškovi života, naročito obnove stambenog prostora, u zaštićenoj gradskoj jezgri znatno su viši u odnosu na ostale dijelove Šibenika, stoga Grad Šibenik iz vlastitih izvora subvencionira obnovu stolarije te fasada i krovišta za objekte u staroj gradskoj jezgri.

Programom „Stara gradska jezgra – obnova stolarije“ nastoji se potaknuti ugradnja i korištenje energetski učinkovite vanjske stolarije budući da se preko prozora gubi 50 posto toplinske energije, a potencijalna ušteda iznosi 10 – 15 posto. Kao ekološki najprihvatljivija opcija pokazali su se drveni profili koji nude najbolji stupanj toplinske i zvučne izolacije, s potencijalom za dugi vijek trajanja uz redovito održavanje.

Grad Šibenik će sufinancirati ugradnju energetski učinkovite drvene vanjske stolarije na pet objekata, obiteljskih kuća i stanova, i to do 50 posto ukupne cijene prihvaćenih troškova obnove objekta na kojem je planirana obnova stolarije. Maksimalan iznos koji će Grad Šibenik subvencionirati iznosi 6.000 eura po objektu. Prema troškovniku predviđena je obnova stolarije sve do 30.000 eura odobrenih od Grada Šibenika za ovu namjenu. Među ostalim uvjetima, prijavitelj mora imati prebivalište na području stare gradske jezgre najmanje šest mjeseci prije početka projekta te se obiteljska kuća mora nalaziti na području stare gradske jezgre.

Programom „Stara gradska jezgra – obnova fasada i krovišta“ namjerava se potaknuti sanacija fasada i krovišta u staroj gradskoj jezgri budući da takvi projekti imaju izrazito pozitivne konotacije među kojima su ušteda energije, dulji životni vijek objekata, zaštita okoliša, jačanje domaće komponente potražnje, poticanje lokalnog gospodarstva i smanjenje nezaposlenosti.

Sredstva za provedbu ovog Programa osigurana su u Proračunu Grada Šibenika, koji subvencionira do 50 posto ukupne cijene prihvaćenih troškova obnove na ukupno četiri objekta na kojem je planirana obnova fasada i krovišta. Maksimalan iznos koji će Grad Šibenik subvencionirati iznosi 30.000 eura po objektu. Prema troškovniku predviđena je obnova fasada i krovišta sve do 120.000,00 eura odobrenih od Grada Šibenika za ovu namjenu.

Sastavni dio oba Programa, detalje kojih možete provjeriti na internetskoj stranici Grada Šibenika te u prilogu, čine smjernice Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Šibeniku, a Program je usklađen i sa strategijom razvoja Grada Šibenika, odnosno s ciljem „Razvijena obrazovna, znanstveno-istraživačka komunalna, prometna i društvena infrastruktura“, prioritetom „Razvoj komunalne i prometne infrastrukture“ i Urbanim razvojnim planom povijesne gradske jezgre.

Svoje prijedloge građani mogu poslati u Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika od 19. veljače do 20. ožujka 2024. godine. Popunjeni obrazac, koji se nalazi u prilogu, građani mogu dostaviti na adresu: Grad Šibenik, Trg palih branitelja Domovinskog rata 1, 22000 Šibenik ili na e-mail: domagoj.vranjic@sibenik.hr zaključno sa 20. ožujka.

Po završetku roka za dostavu mišljenja i prijedloga Grad Šibenik će izraditi i objaviti na svojoj internetskoj stranici izvješća o savjetovanju s javnošću, zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi. Anonimni, uvredljivi i irelevantni komentari se neće objaviti.

Javni poziv se planira objaviti do kraja godine.

02. travanj 2024 06:28