StoryEditorOCM
ŠibenikAdio Tijatu:

Grad Šibenik namjerava pojačati brodske linije prema svojim otocima novim eko-brodovima, a gradili bi se novcem EU fondova

Piše Šibenski.hr
20. lipnja 2017. - 17:40

Grad Šibenik je na pragu rješavanja jednog od najznačajnijih problema otočnog stanovništva na području svog arhipelaga. Zbog zastarjelog i neodgovarajućeg sustava brodskih linija prema otocima koji, naravno,  najviše pogađa otočane, šibenska gradska uprava inicirala je i osmislila projekt UrbEco.

Cilj mu je uspostava intermodalnog brodskog prijevoza temeljenog na inovativnim i ekološkim rješenjima. Pojednostavljeno kazano, Grad se zalaže za gradnju novih brodova koji bi zadovoljili najviše ekološke standarde. Pri kraju je izrada tehničke dokumentacije, a kako je riječ o projektu "teškom"  170 milijuna kuna, računa se da bi se s UrbEcom mogao povući novac iz EU fondova i na taj način riješiti pitanje financiranja. 



Istaknuto je to na današnjem sastanku u Gradskoj vijećnici kojemu su, uz gradonačelnika Željka Burića, nazočili državna tajnica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac sa suradnicima te predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Agencije za obalni linijski pomorski promet, Šibensko-kninske županije i Grada Vodica.

- Grad Šibenik projektom UrbEco nastoji riješiti povezivanje otoka svog arhipelaga s kopnom na način da se uspostavi moderan sustav prijevoza koji će pratiti potrebe otočnog stanovništva i turista. Osiguranje kvalitetnog prijevoza osnovni je preduvjet razvoja naših otoka-mišljenja je gradonačelnik Burić.

Državna tajnica Maja Markovčić Kostelac, pak,  podsjetila je kako je Agencija za obalni linijski pomorski promet natječaje za brodske linije šibenskog arhipelaga raspisala na kreće razdoblje kako bi se osigurala mogućnost za što skorijom realizacijom ovog projekta.

- Projekt UrbEco poslužit će kao osnova za novo povezivanje luka, a razgovarali smo na koji ćemo način povećati kvalitetu prijevoza u ovom području te osigurati novi zamašnjak lučkog područja. UrbEco ima veliki potencijal jer podrazumijeva izgradnju brodova s novim tehnologijama prihvatljivih ekoloških smjernica, što je posebno važno u ekološki osjetljivom području kao što je šibenski arhipelag-rekla je Markovčić Kostelac.  

18. lipanj 2024 15:16