Svi su se mediji raspisali u ove predblagdanske dane o tome koliko će za prosječnu obitelj stajati "košarica" dobre spize. Izračunali su da je to od 350 do 500 kuna.
Za one koji mogu platiti.
A svit se snalazi kako znade u ove toliko krizne dane, kad se u trgovinama svakoga dana mijenjaju cijene – naviše.
I riba je na šibenskoj ribarnici dosegnula cijenu, kažu upućeni, "nebu pod oblake". Nema više ono: dođeš na peškariju oko podneva i kupiš kilo srdela ili oslića po desetak kuna. I sve to bez PDV-a.
A svit se dositija: ajmo mi lipo sačekati koju ribaricu pred sumrak u portu koja će možda na tom mjestu nuditi tek ulovljenu ribu.
Tako smo se i mi našli među onima što su čekali brod. Došao je, privezao se, a ribari stali smotavati mriže i uz vagu slagati kašete s ulovom. Našli smo se na tom mjestu u utorak predvečer kraj ribarice Petra Baranovića.
Ona bi mišanciju
"Meni kil kozica", kaže jedna žena. "A ja ću kil i po triljica", dodat će jedan čovjek. Jedna djevojka s mladićem zatražila je "mišanciju" od škampa i kozica. Oko kila i po. I tako dalje.
Dvojac od posade radi brzo, pruža kupcima vrećice s ribom, uzima novac.
A cijene? Pitali smo i mi za neke. Kilo škampa 120, mole 40, trilje 50, kozice 80 kuna. I tako dalje. Kašete su se brzo praznile. I svi zadovoljni. Možda su štogod i prištedjeli i sebi svježi riblji obrok osigurali.
A takva prodaja ribe nekad je bila kao pravilo. U šibenskome Docu, na rivi pred ribarnicom, riba se najprije prodavala uz brodove, a ono što bi ostalo iznosilo bi se na banke.
I ovo naše "iskustvo" podsjetilo nas je na to doba. Bilo pa se spominjalo!