StoryEditorOCM
ŠibenikU BOŽJE UŠI

Dogradonačelnik Mileta uvjeren da će svi šibenski osnovci uskoro ići u školu u jutarnjoj smjeni

Piše Zdravko Pilić
1. listopada 2023. - 07:58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grad Šibenik već godinama obnavlja objekte školskog i predškolskog odgoja, najčešća putem projekata i natječaja energetske obnove, zahvaljujući kojima je od Ministarstava regionalnog razvoja i zaštite okoliša dobivao od 60 pa do čak 80 posto bespovratnih sredstava.

Zadnja tako obnovljena osnovna škola bila je ona Jurja Šižgorića u gradskoj četvrti Baldekin. Energetska obnova podrazumijeva sanaciju vanjske ovojnice objekta; novu fasadu, krov i zamjenu stolarije, a u unutrašnjosti LED rasvjetu i sustav grijanja/hlađenja zasnovan na obnovljivim izvorima energije.

Spremna za obnovu

U ljetnom razdoblju, kad nema nastave, odvijaju se radovi u unutrašnjosti objekta na zamjeni parketa, na rekonstrukciji sanitarnih čvorova ili osvježavanju prostora novim zidnim i stropnim premazima, što se financira iz decentraliziranih sredstava proračuna Grada Šibenika.

Prva sljedeća osnovna škola spremna za obnovu, i koja vapi za njom, najavljuje nam mr. sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, je OŠ Petra Krešimira IV. na Šubićevcu koja je prijavljena na natječaj ministarstva.

- Njezina obnova procijenjena je na 4 milijuna eura. Neke škole neće moći ući u program sufinanciranja energetske obnove od strane ministarstava ili EU-a jer su im energetske karakteristike predobre; nisu niskog energetskog razreda, poput osnovne škole na Vidicima, iako i za nju imamo spremnu svu dokumentaciju - navodi Mileta i ističe kako je sretna okolnost u svemu što je dugoročni plan i strateška smjernica Europske unije i Republike Hrvatske da svi osnovnoškolci pohađaju nastavu u jednoj smjeni, i to onoj jutarnjoj.

image

Dogradonačelnik Danijel Mileta

Niksa Stipanicev/Cropix

Da bi to bilo moguće, potrebno je nadograditi škole ili napraviti nove, veće, i redefinirati upisna područja. Prvi objekt za koji u gradu Šibeniku pripremaju dokumentaciju za izgradnju je nova osnovna škola u Vrpolju na lokaciji oko 500 metara udaljenoj od stare škole.

- Zbog propisanih standarda, a da bi mogla imati pravu sportsku dvoranu, mora se projektirati za minimalno 220 djece. Dokumentacija za idejni projekt je prošla preliminarni pregled u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te je u postupku ishodovanja lokacijske dozvole, a od istog ministarstva očekujemo obećani novac za izgradnju.

Paralelno smo pokrenuli proceduru za novu osnovnu školu u Ražinama, na mjestu stare škole, koja će također u jednoj smjeni brojiti 300 djece i koja će imati nadstandard plivačkog bazena. Još prije osam godina je ministarstvo namjeravalo škole graditi putem javno-privatnih partnerstava, za što je bio zainteresiran i Šibenik, no taj model je neslavno propao.

Sad imamo novu financijsku perspektivu, no problem nam stvaraju dvije privatne katastarske čestice s 20-ak vlasnika koji ih nisu spremni prodati Gradu za od suda prvotno procijenjeni iznos, pa ćemo napraviti novu procjenu i pratiti razvoj događaja.

Stoga kao varijantu sagledavamo još veću nadogradnju osnovne škole na Brodarici. Naime, za nju imamo spreman i glavni i izvedbeni projekt s četiri nove učionice, tri kabineta i sportskom dvoranom, a ujedno i građevinsku dozvolu. Procijenjena vrijednost ove nadogradnje je 3 milijuna eura.

image

Zgrada i igralište OŠ Brodarica

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Međutim, da bi Brodarica radila u jednoj smjeni, bit će potrebno, pored ovih planiranih, još šest učionica. Izgradnjom nove škole u Ražinama te reorganizacijom i poštovanjem upisnih područja, riješio bi se i taj problem. Ako nam privatni vlasnici ne prodaju zemljište za izgradnju velike škole u Ražinama, a postupak izvlaštenja bi trajao predugo i ne bi se stigli prijaviti na natječaj Ministarstva, razmatramo još veću dogradnju OŠ Brodarica na zemljištu koje smo, nakon nekoliko desetaka godina, uspjeli upisati na samu školu - kazao je Mileta.

Unutar Osnovne škole Tina Ujevića pokušali su napraviti novi raspored prostorija, kako bi joj povećali kapacitet, no ne može se, kako je slikovito kazao dogradonačelnik, u bocu od litre uliti dvije!

- Tu je rješenje za rad u jednoj smjeni pomaknuti liniju upisnog područja u korist OŠ Vidici koja već radi u jednoj smjeni.

I za nadogradnju Osnovne škole Jurja Dalmatinca u Crnici s pet novih učionica i plesnom dvoranom radi se glavni projekt kako bi se zadovoljilo stroge normative osnovnoškolskog odgoja.

Rezerviramo prostor

- Hoćemo li uspjeti pomiriti prostorne planove, statiku, potrebe djece, konzervatore i pedagoške standarde, još ostaje vidjeti, no ovom nadogradnjom sva bi djeca mogla pohađati nastavu u jednoj smjeni - navodi naš sugovornik.

- Kako se u Crnici nalazi prostor bivše Tvornice elektroda i ferolegura, (TEF), a u sklopu njega su za izgradnju predviđeni i prostori javne namjene, ostaje nam da tamo razmotrimo mogućnost gradnje potpuno nove osnovne škole koja bi anulirala probleme s kojima se susrećemo u “Jurja Dalmatinca” i pokrila bi buduće potrebe tog dijela grada. U krajnjoj liniji na prostoru Batižela ćemo rezervirati prostor za novu školu, kao i prostor za novu glazbenu školu i srednju plesnu školu. A sretna je okolnost i ta što bi se izgradnjom nove školske knjižnice u Osnovnoj školi Fausta Vrančića u Starom gradu također oslobodio prostor potreban za rad u jednoj, jutarnjoj smjeni - istaknuo je dogradonačelnik Mileta, uvjeren kako nije daleko dan kada će sva šibenska djeca ići u školu u jednoj, jutarnjoj smjeni.

Kako bi ostatak dana mogli provoditi sa svojim roditeljima, koji isto tako, u većini, rade jutrom, i kako bi imali na raspolaganju dovoljno vremena za svoje osobne potrebe, izvannastavne aktivnosti i dnevni odmor.

27. travanj 2024 15:56