StoryEditorOCM
ŠibenikHUMANITARNA AKCIJA/INA i Slobodna Dalmacija došle s darovima u šibenski Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac

Dobrodošao novac za stručno osposobljavanje i opremu

Piše Katarina Rudan
SNIMIO NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
27. prosinca 2016. - 15:51

Ovogodišnja akcija darivanja dječjih domova, koju provode INA i Slobodna Dalmacija, okončana je u Šibeniku "veselim satom" u Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac. Veselim, jer je ustanova od INA-e dobila 20.000 kuna koje će pametno utrošiti, a korisnici Centra uživali su u predstavi "Snježna kraljica" koju je izvela glumačka družina Dragon teatra iz Zadra.
Predstavu koju je režirala Maja Šimić, ujedno i voditeljica te umjetničke organizacije, s velikom pozornošću pratili su i gosti – mališani gradskog Dječjeg vrtića "Smilje", iz odjela "Šibenski tiči" i "Vjeverica" s kojim Centar Šubićevac ima izvrsnu suradnju.
Šećer na kraju bili su slatkiši koje su korisnicima i vrtičkoj djeci dijelile mlade zadarske glumice.
Novčani poklon INA-e, odnosno ček, ravnateljici ustanove koja brine o djeci i odraslima s intelektualnim i fizičkim teškoćama, Branki Bego, uručila je Jagoda Baričev iz marketinške službe Slobodne Dalmacije.
- Već treću godinu za redom INA i Slobodna Dalmacija daruju nam značajna sredstva koja uglavnom potrošimo za usavršavanje stručnog kadra. Nove i suvremene metodologije rada trebamo pratiti i primjenjivati u radu s korisnicima, pa naši edukacijski rehabilitatori redovito odlaze na stručna usavršavanja kako bi pružali što kvalitetniju usluge u ranoj intervenciji kao i u psihosocijalnoj rehabilitaciji. Osim toga, imamo kabinete koji moraju biti opremljeni s kvalitetnom didaktičkom opremom. Resorno ministarstvo nas u svemu prati, ali ta sredstva nisu dovoljna pa na je svaka donacija dobro došla. Tako i ova i na tomu smo jako zahvalni, rekla je tom prigodom ravnateljica Bego.

Socijalne usluge i obrazovanje

Centar Šubićevac, kako ga Šibenčani skraćeno nazivaju, trenutno brine o 178 korisnika, od kojih je čak stotinu na rehabilitaciji. Centar im pruža socijalne usluge unutar psiohosocijalne rehabilitacije.
- To su djeca koja koja mogu biti uključena u predškolske ustanove ili su u svojim obiteljima, djeca koja pohađaju osnovnu i srednju školu, a u Centar dolaze na rehabilitaciju. Cilj nam je da se svako dijete zadrži u obitelji, u svojoj matičnoj školi, a da na potrebnu rehabilitaciju dolazi u Centar. U okviru ustanove imamo organiziranu i srednju školu za djecu s intelektualnim teškoćama, po jedno odjeljenje od prvog do trećeg razreda, za pomoćna zanimanja kao što su stolar, bravar, vodoinstalater, slastičar, kuhar i cvjećar. Nastava se odvija po posebnom programu, a održavamo i nastavu osnovne škole za djecu s višestrukim kombiniranim teškoćama - rekla je Bego.
Centar na stalnom i poludnevnom smještaju ima i 35 odraslih osoba, a od ove školske godine su otvorili razred za djecu iz autističkog spektra, koji pohađa četvero učenika.

22. travanj 2024 08:03