StoryEditorOCM
ŠibenikISrednja strukovna škola u Šibeniku ima svoje EU projekte

Dobili novac za destileriju eteričnih ulja i praksu u Irskoj

6. rujna 2018. - 19:51

Još više ljekovitih kapljica i bočica eteričnih ulja i hidrolata kadulje, lavande, smilja, ružmarina i drugog ljekovitog bilja u novoj će školskoj godini proizvesti učenici šibenske Srednje strukovne škole zahvaljujući novom "pogonu" mini destilerije koja odnedavno krasi školski poljoprivredni praktikum.

Učenici četverogodišnjeg programa za zanimanje agroturistički tehničar, već imaju znanja i iskustva s takvim proizvodima, a u svom vrtu, u sklopu praktične nastave, uz voće i povrće, već nekoliko godina uzgajaju i mediteransko ljekovito i začinsko bilje. Od njega su već pravili razne ulja i hidrolate, kreme i sapune, a ubuduće će tu vještinu razviti još i više. Nastavnik poljoprivredne skupine predmeta u toj školi Pero Grgić, mag. ing. agronomije, kaže kako je škola dobila nepovratna sredstva iz fondova Europske unije nakon što je svoj projekt "Proizvodnja hidrolata i eteričnih ulja" prijavila na natječaj Ministarstva poljoprivrede.
- Riječ je o iznosu od oko 50.000 kuna za koji smo kupili 12 mini destilerija i tako dodatno opremili svoj poljoprivredni praktikum. Mi smo već proizvodili eterična ulja i hidrolate te smo te i druge proizvode predstavili u svibnju na Međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga održanoj u Zadru, a također i na Sajmu agroturizma Šibensko-kninske županije u Skradinu, a naše proizvode, kao suvenire, prodali smo i organizatoru Šibenskog plesnog festivala. Naime, u ožujku smo i mi u našoj školi osnovali učeničku zadrugu "Ruke", jer učenici vole praktičnu nastavu na kojoj se i onaj teoretski dio najlakše i najbolje nauči – ističe Grgić i dodaje kako se neće stati na navedenim destilerijama, već će se škola nastaviti javljati na slične natječaje.

Praktični rad učenika

No, to nije jedina novina koja u novoj školskoj godini dočekuje učenike ove šibenske strukovne škole. Prvi put škola se samostalno uključila u Erasmus+ projekt mobilnosti vrijedan gotovo 39.000 eura. Projekt nazvan "Unaprjeđivanje praktičnog rada učenika“ traje godinu dana, a u njemu će sudjelovati 15 učenika koji se obrazuju za prodavača, frizera, kozmetičara i agroturističkog tehničara te dva nastavnika. Grgić je koordinator i voditelj projekta, a nakon višemjesečnog rada i priprema - jezičnih, kulturoloških i strukovnih, kaže, učenici će krajem ožujka iduće godine otputovati u Irsku na 14-dnevnu praksu.


- Zainteresirani učenici mogu se javiti do 14. rujna, a 15 učenika koji će ići u Irsku, u Dublin, bit će izabrani tjedan dana kasnije. Ovaj projekt radimo u suradnji s irskim partnerom Martello Training Ltd s kojim ćemo definirati u koje tvrtke će naši učenici tamo ići na praksu. Stanovat će kod obitelji, a iz dosadašnjih razgovora s učenicima oni su vrlo zainteresirani za taj projekt. Zanima ih ne samo nova sredina i kultura, nego i novo poslovno iskustvo. Oni će, naime, u izabranim tvrtkama raditi osam sati, voditi dnevnik svog rada i vjerujemo da će puno toga novoga i naučiti. Osim toga i naša škola na taj način razvija europsku dimenziju - istaknuo je Grgić.

26. travanj 2024 14:29