stdClass Object ( [id] => 1128225 [title] => ‘Digitalnim alatima pomogla sam djeci u online nastavi‘: pričali smo sa sjajnom šibenskom profesoricom geografije [alias] => digitalnim-alatima-pomogla-sam-djeci-u-online-nastavi-sjajna-sibenska-profesorica-geografije-dobitnica-je-microsoftove-nagrade [catid] => 331 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ivana Jurica nastavnica je geografije u šibenskoj OŠ "Meterize" i obožava svoj posao. U toj, posljednjoj izgrađenoj školi u Šibeniku, radi punih šest godina i uvijek joj je bilo važno, kaže, gradivo koje predaje približiti djeci na zanimljiv i kreativan način, poticati ih da uče i istražuju.

Da bi to postigla, nikada joj nije bilo teško osmisliti nove, zanimljive i zabavne sadržaje te posegnuti za svakojakim digitalnim alatima, danas, pogotovo nastankom pandemije, vrlo raširenim i lako dostupnim. Podrazumijeva to i stalno osobno educiranje, ali to je, reći će Ivana, pravi gušt, pogotovo kada u tome uživaju i njezini učenici, pa učenje o reljefu, vodama, planinama, stanovništvu, gradovima, zemljama, uključujući i puno činjenica, datuma i podataka koje treba zapamtiti, ne izaziva muku ili otpor, već predstavlja izazov koji se rado želi savladati.

Jedina u županiji

Stoga ne čudi što njezin trud nije prošao nezapaženo, pa čak i u krugovima svjetske IT industrije. Ivana je, naime ovih dana dospjela u odabrano društvo Microsoftovih inovativnih stručnjaka u obrazovanju - MIE Expert. Nije, kaže, jedina u Hrvatskoj, a tko zna koja u svijetu. Tu je titulu podijelila s još 92 učitelja i učiteljice iz cijele zemlje, ali je jedina u Šibensko-kninskoj županiji. Premda, odmah će dodati, nije jedina koja u nastavi primjenjuje razne digitalne alate, ali se, dodaje, očito, jedina prijavila pa se nada da će to potaknuti njezine druge kolege da i oni to učine sljedeće godine.

---

image
Ivana Jurica
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

- Digitalne alate koristila sam i prije, ali kada smo lani u koroni pri kraju pretprošle školske godine prešli na online nastavu, željela sam da djeci sve to zanimljivije. Nije lako sjediti doma i pratiti školu na daljinu. To je njima naporno i tako sam počela s jednom igricom, napravila drugu, zatim kvizove i svašta drugo što nam može olakšati i učenje učiniti zanimljivije. Učiš se i sama. Ponekad to traje sat, dva, nekada i 20 sati, ovisno o tomu što ti treba i što želiš napraviti.

A bilo je važno i učenike uključiti u korištenju tih digitalnih alata te da i oni budu aktivni. Sve smo to radili neovisno o bilo kakvoj nagradi. Prijavili smo se tek kasnije, a za nagradu Microsoft Innovative Educator Expert bilo je važno da osim nastavnika i djeca aktivno koriste te alate – objašnjava Ivana i ističe kako za nastavu ne koristi samo Microssoftove, nego i druge alate neovisno čiji su. Jer, biraju se oni koji najbolje odgovaraju za pojedine sadržaje i dijelove gradiva koje predaje.

Sada kada je stiglo ova laskavo priznaje velikog Microsofta, svi su je, dodaje, odmah pitali hoće li se tu naći i koja kuna!

- Ne, nije nagrada financijska, ali daje ti priliku za daljnje besplatno educiranje i korištenje novih alata kao i druženje s kolegama iz cijelog svijeta, izmjenjivanja iskustava – smije se opisujući kako njezina digitalna priča izgleda u praksi.

- Recimo, šestaši uče Hrvatsku, odnosno vode i rijeke u Hrvatskoj. Svaki učenik u razredu dobije po jednu rijeku koju mora obraditi u alatu Genially. To znači da mora napraviti interaktivnu sliku s najmanje pet elemenata vezanih za tu rijeku, tj. mogu odabrati bilo što, što je s tom rijekom povezano. Učenik sam odlučuje i bira što će to biti. Npr. ako je dobio rijeku Krku, može staviti Skradin, Visovac, putovanje Krkom i slično, a kada sve napravi morali kopirati u program Wakelet gdje dobijemo kolekciju, odnosno poredane su sve rijeke koje su tako učenici obradili, pa onda kada uče za provjeru sve to mogu naći na jednom mjestu. Tako smo radili i gradove u Europi sa sedmašima.

Živa riječ

Početak nove školske godine i povratak u klupe, učenike i učitelje ipak najviše raduje. Ništa, tvrdi Ivana, ne može zamijeniti živu riječ učitelja. Djeca tako bolje nauče, a jednako tako važno im je i druženje s vršnjacima. Korona i epidemiološke mjere koje je nametnula, puno je toga u školskom životu okrenula naglavačke. Rupe u znanju i te kako su vidljive.

---

image
Ivana Jurica
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

- Sjediti sedam sati na online nastavu i ne mrdati se, to je užasno. Nastojimo te rupe zakrpati, ali puno ih je u raznim predmetima. Mislim da su se sada i roditelji mogli uvjeriti koliko mi radimo s djecom, jer ako smo u "teamsu" ili na "zoomu", ne znamo tko uz učenika sjedi: mama, tata, baka, djed... I oni mogu slušati kako taj učitelj radi. Ipak, živu riječ nastavnika ne može ništa zamijeniti.

Zanimljivo je, primjećuje Ivana, da je online pokazala i da djeca, premda mnogi od njih stalno vise na mobitelu, zapravo nisu digitalno pismena. I to je bio dio njezina rada s učenicima.

- Ne možete djeci nametnuti 15 alata da s njima rade. Počnete s jedim ili dva, učite ih kako će se logirati, poslati e-mail... Sve korak po korak, ako zapnu, uvijek sam tu da me pitaju. Njima je to super, jer vole sve što je novo. U početku je zaista štekalo, pitali su kako ću ovo, kako ono, ali sada je puno bolje.

Novinarska karijera

Uz geografiju, Ivana je i diplomirana profesorica sociologije. Studij je završila na Filozofskom fakultetu u Zadru i premda danas s puno entuzijazma i veselja govori kako joj je škola na prvom mjestu, nakon što je diplomirala, tražeći posao govorila je "samo ne u školu"! Dijelom je za to kriv i sport koji ju je odveo u novinarske vode, pa i danas mnogi u Šibeniku koji vole i prate sport Ivanu više znaju kao dugogodišnju sportsku novinarku Radio Šibenika, a radila je i za tiskane medije, portale.

Ali, poslije osam godina praćenja i pisanja o sportu, trebalo je stati na loptu. Svi su ti poslovi bili honorarni, zaposlenje se nije ni naziralo, pa je valjalo, kaže Ivana, okrenuti novi list. Tako je u OŠ "Brodarica" odradila jednogodišnji staž pod vodstvom, istaknut će, "savršene mentorice" Ane Perak. Kada je to odradila, zaposlila se u školi na Meterizama i taj posao sada ne bi mijenjala ni za što. Sport i dalje prati koliko god stigne. Sve je u igri: nogomet, košarku, vaterpolo, boćanje...

- Meni je sve to super ispalo, škola i kolege su super, super je i ravnateljica Margit Vrbičić. Nije to ulizivanje, što god tko pomislio. To je istina – govori Ivana.

I tu nije kraj njezinoj školskoj priči. Ivana je i voditeljica školske zadruge Bovulice u kojoj vodi "Vridne ruke", jednu od četiri sekcije u kojima djeca svašta izrađuju od sapuna, božićnih ukrasa, vijenaca i uskrsnih jaja do sadnje drveća i bilja oko škole. Zadruga ima 80 članova i svi su, dodaje Ivana, ludi za njom. Na žalost, lani su zbog korone u više navrata morali prekidati rad, a nisu održane ni smotre zadrugara.

Uz sve to, Ivana u školi vodi i Erasmusov program mobilnosti pod nazivom Call of Poseidon, prvi koji se provodi u toj šibenskoj osnovnoj školi. Na projektu, koji je počeo lani, surađuju s djecom i učiteljima iz Švedske, Španjolske i Italije. Primicanjem listopada, među Ivaninim učenicima iz ovog projekta raste sve veće uzbuđenje. Trebali bi, naime, putovati u Italiju, pa su oči svih uprte u praćenje epidemiološke situacije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IVANA JURICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IVANA JURICA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-17 20:19:25 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marija Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-18 19:27:30 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-09-18 08:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 281 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 331 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Šibenika [menu-meta_keywords] => vijesti, šibenik [secure] => 0 [page_title] => Šibenik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19322370.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19322372.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19322366.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19322368.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19254828.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ivana Jurica, u\u010diteljica geografije u Osnovnoj \u0161koli Meterize","Ivana Jurica","","","Ivana Jurica"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1168","hd_19322370_1920.jpg":"1920x1080","k_19322370_1280.jpg":"1280x1280","k_19322370_1024.jpg":"1024x1024","k_19322370_640.jpg":"640x640","k_19322370_480.jpg":"480x480","k_19322370_340.jpg":"340x340","k_19322370_220.jpg":"220x220","o_19322370_1280.jpg":"1280x778","o_19322370_1024.jpg":"1024x622","o_19322370_640.jpg":"640x389","o_19322370_480.jpg":"480x292","o_19322370_340.jpg":"340x206","o_19322370_220.jpg":"220x133","h_19322370_1280.jpg":"1280x854","h_19322370_1024.jpg":"1024x683","h_19322370_640.jpg":"640x427","h_19322370_480.jpg":"480x320","h_19322370_340.jpg":"340x227","h_19322370_220.jpg":"220x147","pp_19322370_1280.jpg":"1006x1280","pp_19322370_1024.jpg":"805x1024","pp_19322370_640.jpg":"503x640","pp_19322370_480.jpg":"377x480","pp_19322370_340.jpg":"267x340","pp_19322370_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1140","hd_19322372_1920.jpg":"1920x1080","k_19322372_1280.jpg":"1280x1280","k_19322372_1024.jpg":"1024x1024","k_19322372_640.jpg":"640x640","k_19322372_480.jpg":"480x480","k_19322372_340.jpg":"340x340","k_19322372_220.jpg":"220x220","o_19322372_1280.jpg":"1280x760","o_19322372_1024.jpg":"1024x608","o_19322372_640.jpg":"640x380","o_19322372_480.jpg":"480x285","o_19322372_340.jpg":"340x201","o_19322372_220.jpg":"220x130","h_19322372_1280.jpg":"1280x854","h_19322372_1024.jpg":"1024x683","h_19322372_640.jpg":"640x427","h_19322372_480.jpg":"480x320","h_19322372_340.jpg":"340x227","h_19322372_220.jpg":"220x147","pp_19322372_1280.jpg":"1006x1280","pp_19322372_1024.jpg":"805x1024","pp_19322372_640.jpg":"503x640","pp_19322372_480.jpg":"377x480","pp_19322372_340.jpg":"267x340","pp_19322372_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1244","hd_19322366_1920.jpg":"1920x1080","k_19322366_1280.jpg":"1280x1280","k_19322366_1024.jpg":"1024x1024","k_19322366_640.jpg":"640x640","k_19322366_480.jpg":"480x480","k_19322366_340.jpg":"340x340","k_19322366_220.jpg":"220x220","o_19322366_1280.jpg":"1280x829","o_19322366_1024.jpg":"1024x663","o_19322366_640.jpg":"640x414","o_19322366_480.jpg":"480x311","o_19322366_340.jpg":"340x220","o_19322366_220.jpg":"220x142","h_19322366_1280.jpg":"1280x854","h_19322366_1024.jpg":"1024x683","h_19322366_640.jpg":"640x427","h_19322366_480.jpg":"480x320","h_19322366_340.jpg":"340x227","h_19322366_220.jpg":"220x147","pp_19322366_1280.jpg":"1006x1280","pp_19322366_1024.jpg":"805x1024","pp_19322366_640.jpg":"503x640","pp_19322366_480.jpg":"377x480","pp_19322366_340.jpg":"267x340","pp_19322366_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2741","hd_19322368_1920.jpg":"1920x1080","k_19322368_1280.jpg":"1280x1280","k_19322368_1024.jpg":"1024x1024","k_19322368_640.jpg":"640x640","k_19322368_480.jpg":"480x480","k_19322368_340.jpg":"340x340","k_19322368_220.jpg":"220x220","o_19322368_1280.jpg":"1280x1827","o_19322368_1024.jpg":"1024x1461","o_19322368_640.jpg":"640x913","o_19322368_480.jpg":"480x685","o_19322368_340.jpg":"340x485","o_19322368_220.jpg":"220x314","h_19322368_1280.jpg":"1280x854","h_19322368_1024.jpg":"1024x683","h_19322368_640.jpg":"640x427","h_19322368_480.jpg":"480x320","h_19322368_340.jpg":"340x227","h_19322368_220.jpg":"220x147","pp_19322368_1280.jpg":"1006x1280","pp_19322368_1024.jpg":"805x1024","pp_19322368_640.jpg":"503x640","pp_19322368_480.jpg":"377x480","pp_19322368_340.jpg":"267x340","pp_19322368_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_19254828_1920.jpg":"1920x1080","k_19254828_1280.jpg":"1280x1280","k_19254828_1024.jpg":"1024x1024","k_19254828_640.jpg":"640x640","k_19254828_480.jpg":"480x480","k_19254828_340.jpg":"340x340","k_19254828_220.jpg":"220x220","o_19254828_1280.jpg":"1280x960","o_19254828_1024.jpg":"1024x768","o_19254828_640.jpg":"640x480","o_19254828_480.jpg":"480x360","o_19254828_340.jpg":"340x255","o_19254828_220.jpg":"220x165","h_19254828_1280.jpg":"1280x854","h_19254828_1024.jpg":"1024x683","h_19254828_640.jpg":"640x427","h_19254828_480.jpg":"480x320","h_19254828_340.jpg":"340x227","h_19254828_220.jpg":"220x147","pp_19254828_1280.jpg":"1006x1280","pp_19254828_1024.jpg":"805x1024","pp_19254828_640.jpg":"503x640","pp_19254828_480.jpg":"377x480","pp_19254828_340.jpg":"267x340","pp_19254828_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 331 [name] => Šibenik [alias] => sibenik [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15604900 Threads: 2 Questions: 3218009221 Slow queries: 7268871 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236311994 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/sibenik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 331 [name] => Šibenik [alias] => sibenik [parent] => 324 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/sibenik ) ) [link] => /sibenik/vijesti/sibenik/digitalnim-alatima-pomogla-sam-djeci-u-online-nastavi-sjajna-sibenska-profesorica-geografije-dobitnica-je-microsoftove-nagrade-1128225 [printLink] => /sibenik/vijesti/sibenik/digitalnim-alatima-pomogla-sam-djeci-u-online-nastavi-sjajna-sibenska-profesorica-geografije-dobitnica-je-microsoftove-nagrade-1128225?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 391153 [name] => Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 648888 [name] => Ivana Jurica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-09 12:01:22 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-jurica [link] => /tag/ivana-jurica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648889 [name] => OŠ Meterize [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-09 12:01:22 [main_article_id] => 0 [alias] => os-meterize [link] => /tag/os-meterize ) [3] => stdClass Object ( [id] => 649711 [name] => Microsoft nagrada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-18 10:47:44 [main_article_id] => 0 [alias] => microsoft-nagrada [link] => /tag/microsoft-nagrada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IVANA JURICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Digitalnim alatima pomogla sam djeci u online nastavi‘: pričali smo sa sjajnom šibenskom profesoricom geografije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-23-52-35-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19322370.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] => Ivana Jurica, učiteljica geografije u Osnovnoj školi Meterize [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19322370.jpg [title] => Ivana Jurica, učiteljica geografije u Osnovnoj školi Meterize Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19322372.jpg [title] => Ivana Jurica Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19322366.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19322368.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19254828.jpg [title] => Ivana Jurica Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ivana Jurica nastavnica je geografije u šibenskoj OŠ "Meterize" i obožava svoj posao. U toj, posljednjoj izgrađenoj školi u Šibeniku, radi punih šest godina i uvijek joj je bilo važno, kaže, gradivo koje predaje približiti djeci na zanimljiv i kreativan način, poticati ih da uče i istražuju.

Da bi to postigla, nikada joj nije bilo teško osmisliti nove, zanimljive i zabavne sadržaje te posegnuti za svakojakim digitalnim alatima, danas, pogotovo nastankom pandemije, vrlo raširenim i lako dostupnim. Podrazumijeva to i stalno osobno educiranje, ali to je, reći će Ivana, pravi gušt, pogotovo kada u tome uživaju i njezini učenici, pa učenje o reljefu, vodama, planinama, stanovništvu, gradovima, zemljama, uključujući i puno činjenica, datuma i podataka koje treba zapamtiti, ne izaziva muku ili otpor, već predstavlja izazov koji se rado želi savladati.

Jedina u županiji

Stoga ne čudi što njezin trud nije prošao nezapaženo, pa čak i u krugovima svjetske IT industrije. Ivana je, naime ovih dana dospjela u odabrano društvo Microsoftovih inovativnih stručnjaka u obrazovanju - MIE Expert. Nije, kaže, jedina u Hrvatskoj, a tko zna koja u svijetu. Tu je titulu podijelila s još 92 učitelja i učiteljice iz cijele zemlje, ali je jedina u Šibensko-kninskoj županiji. Premda, odmah će dodati, nije jedina koja u nastavi primjenjuje razne digitalne alate, ali se, dodaje, očito, jedina prijavila pa se nada da će to potaknuti njezine druge kolege da i oni to učine sljedeće godine.

---

image
Ivana Jurica
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

- Digitalne alate koristila sam i prije, ali kada smo lani u koroni pri kraju pretprošle školske godine prešli na online nastavu, željela sam da djeci sve to zanimljivije. Nije lako sjediti doma i pratiti školu na daljinu. To je njima naporno i tako sam počela s jednom igricom, napravila drugu, zatim kvizove i svašta drugo što nam može olakšati i učenje učiniti zanimljivije. Učiš se i sama. Ponekad to traje sat, dva, nekada i 20 sati, ovisno o tomu što ti treba i što želiš napraviti.

A bilo je važno i učenike uključiti u korištenju tih digitalnih alata te da i oni budu aktivni. Sve smo to radili neovisno o bilo kakvoj nagradi. Prijavili smo se tek kasnije, a za nagradu Microsoft Innovative Educator Expert bilo je važno da osim nastavnika i djeca aktivno koriste te alate – objašnjava Ivana i ističe kako za nastavu ne koristi samo Microssoftove, nego i druge alate neovisno čiji su. Jer, biraju se oni koji najbolje odgovaraju za pojedine sadržaje i dijelove gradiva koje predaje.

Sada kada je stiglo ova laskavo priznaje velikog Microsofta, svi su je, dodaje, odmah pitali hoće li se tu naći i koja kuna!

- Ne, nije nagrada financijska, ali daje ti priliku za daljnje besplatno educiranje i korištenje novih alata kao i druženje s kolegama iz cijelog svijeta, izmjenjivanja iskustava – smije se opisujući kako njezina digitalna priča izgleda u praksi.

- Recimo, šestaši uče Hrvatsku, odnosno vode i rijeke u Hrvatskoj. Svaki učenik u razredu dobije po jednu rijeku koju mora obraditi u alatu Genially. To znači da mora napraviti interaktivnu sliku s najmanje pet elemenata vezanih za tu rijeku, tj. mogu odabrati bilo što, što je s tom rijekom povezano. Učenik sam odlučuje i bira što će to biti. Npr. ako je dobio rijeku Krku, može staviti Skradin, Visovac, putovanje Krkom i slično, a kada sve napravi morali kopirati u program Wakelet gdje dobijemo kolekciju, odnosno poredane su sve rijeke koje su tako učenici obradili, pa onda kada uče za provjeru sve to mogu naći na jednom mjestu. Tako smo radili i gradove u Europi sa sedmašima.

Živa riječ

Početak nove školske godine i povratak u klupe, učenike i učitelje ipak najviše raduje. Ništa, tvrdi Ivana, ne može zamijeniti živu riječ učitelja. Djeca tako bolje nauče, a jednako tako važno im je i druženje s vršnjacima. Korona i epidemiološke mjere koje je nametnula, puno je toga u školskom životu okrenula naglavačke. Rupe u znanju i te kako su vidljive.

---

image
Ivana Jurica
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

- Sjediti sedam sati na online nastavu i ne mrdati se, to je užasno. Nastojimo te rupe zakrpati, ali puno ih je u raznim predmetima. Mislim da su se sada i roditelji mogli uvjeriti koliko mi radimo s djecom, jer ako smo u "teamsu" ili na "zoomu", ne znamo tko uz učenika sjedi: mama, tata, baka, djed... I oni mogu slušati kako taj učitelj radi. Ipak, živu riječ nastavnika ne može ništa zamijeniti.

Zanimljivo je, primjećuje Ivana, da je online pokazala i da djeca, premda mnogi od njih stalno vise na mobitelu, zapravo nisu digitalno pismena. I to je bio dio njezina rada s učenicima.

- Ne možete djeci nametnuti 15 alata da s njima rade. Počnete s jedim ili dva, učite ih kako će se logirati, poslati e-mail... Sve korak po korak, ako zapnu, uvijek sam tu da me pitaju. Njima je to super, jer vole sve što je novo. U početku je zaista štekalo, pitali su kako ću ovo, kako ono, ali sada je puno bolje.

Novinarska karijera

Uz geografiju, Ivana je i diplomirana profesorica sociologije. Studij je završila na Filozofskom fakultetu u Zadru i premda danas s puno entuzijazma i veselja govori kako joj je škola na prvom mjestu, nakon što je diplomirala, tražeći posao govorila je "samo ne u školu"! Dijelom je za to kriv i sport koji ju je odveo u novinarske vode, pa i danas mnogi u Šibeniku koji vole i prate sport Ivanu više znaju kao dugogodišnju sportsku novinarku Radio Šibenika, a radila je i za tiskane medije, portale.

Ali, poslije osam godina praćenja i pisanja o sportu, trebalo je stati na loptu. Svi su ti poslovi bili honorarni, zaposlenje se nije ni naziralo, pa je valjalo, kaže Ivana, okrenuti novi list. Tako je u OŠ "Brodarica" odradila jednogodišnji staž pod vodstvom, istaknut će, "savršene mentorice" Ane Perak. Kada je to odradila, zaposlila se u školi na Meterizama i taj posao sada ne bi mijenjala ni za što. Sport i dalje prati koliko god stigne. Sve je u igri: nogomet, košarku, vaterpolo, boćanje...

- Meni je sve to super ispalo, škola i kolege su super, super je i ravnateljica Margit Vrbičić. Nije to ulizivanje, što god tko pomislio. To je istina – govori Ivana.

I tu nije kraj njezinoj školskoj priči. Ivana je i voditeljica školske zadruge Bovulice u kojoj vodi "Vridne ruke", jednu od četiri sekcije u kojima djeca svašta izrađuju od sapuna, božićnih ukrasa, vijenaca i uskrsnih jaja do sadnje drveća i bilja oko škole. Zadruga ima 80 članova i svi su, dodaje Ivana, ludi za njom. Na žalost, lani su zbog korone u više navrata morali prekidati rad, a nisu održane ni smotre zadrugara.

Uz sve to, Ivana u školi vodi i Erasmusov program mobilnosti pod nazivom Call of Poseidon, prvi koji se provodi u toj šibenskoj osnovnoj školi. Na projektu, koji je počeo lani, surađuju s djecom i učiteljima iz Švedske, Španjolske i Italije. Primicanjem listopada, među Ivaninim učenicima iz ovog projekta raste sve veće uzbuđenje. Trebali bi, naime, putovati u Italiju, pa su oči svih uprte u praćenje epidemiološke situacije.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Ivana Jurica, učiteljica geografije u Osnovnoj školi Meterize
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/digitalnim-alatima-pomogla-sam-djeci-u-online-nastavi-sjajna-sibenska-profesorica-geografije-dobitnica-je-microsoftove-nagrade-1128225 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=012ec1b31d85d3fc01da7859468193bc230970cd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Digitalnim+alatima+pomogla+sam+djeci+u+online+nastavi%E2%80%98%3A+pri%C4%8Dali+smo+sa+sjajnom+%C5%A1ibenskom+profesoricom+geografije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Fdigitalnim-alatima-pomogla-sam-djeci-u-online-nastavi-sjajna-sibenska-profesorica-geografije-dobitnica-je-microsoftove-nagrade-1128225 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Fdigitalnim-alatima-pomogla-sam-djeci-u-online-nastavi-sjajna-sibenska-profesorica-geografije-dobitnica-je-microsoftove-nagrade-1128225 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IVANA JURICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŠibenikIVANA JURICA

‘Digitalnim alatima pomogla sam djeci u online nastavi‘: pričali smo sa sjajnom šibenskom profesoricom geografije

Piše Marija Lončar
18. rujna 2021. - 10:47

Ivana Jurica nastavnica je geografije u šibenskoj OŠ "Meterize" i obožava svoj posao. U toj, posljednjoj izgrađenoj školi u Šibeniku, radi punih šest godina i uvijek joj je bilo važno, kaže, gradivo koje predaje približiti djeci na zanimljiv i kreativan način, poticati ih da uče i istražuju.

Da bi to postigla, nikada joj nije bilo teško osmisliti nove, zanimljive i zabavne sadržaje te posegnuti za svakojakim digitalnim alatima, danas, pogotovo nastankom pandemije, vrlo raširenim i lako dostupnim. Podrazumijeva to i stalno osobno educiranje, ali to je, reći će Ivana, pravi gušt, pogotovo kada u tome uživaju i njezini učenici, pa učenje o reljefu, vodama, planinama, stanovništvu, gradovima, zemljama, uključujući i puno činjenica, datuma i podataka koje treba zapamtiti, ne izaziva muku ili otpor, već predstavlja izazov koji se rado želi savladati.

Jedina u županiji

Stoga ne čudi što njezin trud nije prošao nezapaženo, pa čak i u krugovima svjetske IT industrije. Ivana je, naime ovih dana dospjela u odabrano društvo Microsoftovih inovativnih stručnjaka u obrazovanju - MIE Expert. Nije, kaže, jedina u Hrvatskoj, a tko zna koja u svijetu. Tu je titulu podijelila s još 92 učitelja i učiteljice iz cijele zemlje, ali je jedina u Šibensko-kninskoj županiji. Premda, odmah će dodati, nije jedina koja u nastavi primjenjuje razne digitalne alate, ali se, dodaje, očito, jedina prijavila pa se nada da će to potaknuti njezine druge kolege da i oni to učine sljedeće godine.

image
Ivana Jurica
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Digitalne alate koristila sam i prije, ali kada smo lani u koroni pri kraju pretprošle školske godine prešli na online nastavu, željela sam da djeci sve to zanimljivije. Nije lako sjediti doma i pratiti školu na daljinu. To je njima naporno i tako sam počela s jednom igricom, napravila drugu, zatim kvizove i svašta drugo što nam može olakšati i učenje učiniti zanimljivije. Učiš se i sama. Ponekad to traje sat, dva, nekada i 20 sati, ovisno o tomu što ti treba i što želiš napraviti.

A bilo je važno i učenike uključiti u korištenju tih digitalnih alata te da i oni budu aktivni. Sve smo to radili neovisno o bilo kakvoj nagradi. Prijavili smo se tek kasnije, a za nagradu Microsoft Innovative Educator Expert bilo je važno da osim nastavnika i djeca aktivno koriste te alate – objašnjava Ivana i ističe kako za nastavu ne koristi samo Microssoftove, nego i druge alate neovisno čiji su. Jer, biraju se oni koji najbolje odgovaraju za pojedine sadržaje i dijelove gradiva koje predaje.

Sada kada je stiglo ova laskavo priznaje velikog Microsofta, svi su je, dodaje, odmah pitali hoće li se tu naći i koja kuna!

- Ne, nije nagrada financijska, ali daje ti priliku za daljnje besplatno educiranje i korištenje novih alata kao i druženje s kolegama iz cijelog svijeta, izmjenjivanja iskustava – smije se opisujući kako njezina digitalna priča izgleda u praksi.

- Recimo, šestaši uče Hrvatsku, odnosno vode i rijeke u Hrvatskoj. Svaki učenik u razredu dobije po jednu rijeku koju mora obraditi u alatu Genially. To znači da mora napraviti interaktivnu sliku s najmanje pet elemenata vezanih za tu rijeku, tj. mogu odabrati bilo što, što je s tom rijekom povezano. Učenik sam odlučuje i bira što će to biti. Npr. ako je dobio rijeku Krku, može staviti Skradin, Visovac, putovanje Krkom i slično, a kada sve napravi morali kopirati u program Wakelet gdje dobijemo kolekciju, odnosno poredane su sve rijeke koje su tako učenici obradili, pa onda kada uče za provjeru sve to mogu naći na jednom mjestu. Tako smo radili i gradove u Europi sa sedmašima.

Živa riječ

Početak nove školske godine i povratak u klupe, učenike i učitelje ipak najviše raduje. Ništa, tvrdi Ivana, ne može zamijeniti živu riječ učitelja. Djeca tako bolje nauče, a jednako tako važno im je i druženje s vršnjacima. Korona i epidemiološke mjere koje je nametnula, puno je toga u školskom životu okrenula naglavačke. Rupe u znanju i te kako su vidljive.

image
Ivana Jurica
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Sjediti sedam sati na online nastavu i ne mrdati se, to je užasno. Nastojimo te rupe zakrpati, ali puno ih je u raznim predmetima. Mislim da su se sada i roditelji mogli uvjeriti koliko mi radimo s djecom, jer ako smo u "teamsu" ili na "zoomu", ne znamo tko uz učenika sjedi: mama, tata, baka, djed... I oni mogu slušati kako taj učitelj radi. Ipak, živu riječ nastavnika ne može ništa zamijeniti.

Zanimljivo je, primjećuje Ivana, da je online pokazala i da djeca, premda mnogi od njih stalno vise na mobitelu, zapravo nisu digitalno pismena. I to je bio dio njezina rada s učenicima.

- Ne možete djeci nametnuti 15 alata da s njima rade. Počnete s jedim ili dva, učite ih kako će se logirati, poslati e-mail... Sve korak po korak, ako zapnu, uvijek sam tu da me pitaju. Njima je to super, jer vole sve što je novo. U početku je zaista štekalo, pitali su kako ću ovo, kako ono, ali sada je puno bolje.

Novinarska karijera

Uz geografiju, Ivana je i diplomirana profesorica sociologije. Studij je završila na Filozofskom fakultetu u Zadru i premda danas s puno entuzijazma i veselja govori kako joj je škola na prvom mjestu, nakon što je diplomirala, tražeći posao govorila je "samo ne u školu"! Dijelom je za to kriv i sport koji ju je odveo u novinarske vode, pa i danas mnogi u Šibeniku koji vole i prate sport Ivanu više znaju kao dugogodišnju sportsku novinarku Radio Šibenika, a radila je i za tiskane medije, portale.

Ali, poslije osam godina praćenja i pisanja o sportu, trebalo je stati na loptu. Svi su ti poslovi bili honorarni, zaposlenje se nije ni naziralo, pa je valjalo, kaže Ivana, okrenuti novi list. Tako je u OŠ "Brodarica" odradila jednogodišnji staž pod vodstvom, istaknut će, "savršene mentorice" Ane Perak. Kada je to odradila, zaposlila se u školi na Meterizama i taj posao sada ne bi mijenjala ni za što. Sport i dalje prati koliko god stigne. Sve je u igri: nogomet, košarku, vaterpolo, boćanje...

- Meni je sve to super ispalo, škola i kolege su super, super je i ravnateljica Margit Vrbičić. Nije to ulizivanje, što god tko pomislio. To je istina – govori Ivana.

I tu nije kraj njezinoj školskoj priči. Ivana je i voditeljica školske zadruge Bovulice u kojoj vodi "Vridne ruke", jednu od četiri sekcije u kojima djeca svašta izrađuju od sapuna, božićnih ukrasa, vijenaca i uskrsnih jaja do sadnje drveća i bilja oko škole. Zadruga ima 80 članova i svi su, dodaje Ivana, ludi za njom. Na žalost, lani su zbog korone u više navrata morali prekidati rad, a nisu održane ni smotre zadrugara.

Uz sve to, Ivana u školi vodi i Erasmusov program mobilnosti pod nazivom Call of Poseidon, prvi koji se provodi u toj šibenskoj osnovnoj školi. Na projektu, koji je počeo lani, surađuju s djecom i učiteljima iz Švedske, Španjolske i Italije. Primicanjem listopada, među Ivaninim učenicima iz ovog projekta raste sve veće uzbuđenje. Trebali bi, naime, putovati u Italiju, pa su oči svih uprte u praćenje epidemiološke situacije.

20. svibanj 2024 01:52