StoryEditorOCM
ŠibenikPETA OD ŠEST

Brza brodica hitne pomorske službe koju je izgradila šibenska Iskra za ministarstvo zdravstva predana je Lučkoj kapetaniji

Piše Ana Petrić
20. listopada 2023. - 15:16

Peta od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe, koliko će ih ukupno izgraditi Iskra brodogradilište za Ministarstvo zdravstva, predana je danas šibenskoj Lučkoj kapetaniji. Nadležni ministar Vili Beroš uvodno je kazao kako su uspostava pomorske, kao i hitne helikopterske medicinske službe, značajan iskorak u hrvatskom javnom zdravstvenom sustavu, a što je rezultat reformskih koraka koje poduzima Ministarstvo zdravstva na podizanju kvalitete i učinkovitosti u hitnoj medicinskoj službi, posebno kada su u pitanju građani koji žive na otocima.

Svečanoj primoredaji brze brodice hitne pomorske medicinske službe prisustvovali su i državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, župan Šibensko – kninske županije dr. sc. Marko Jelić, gradonačelnik Grada Šibenika dr. med. Željko Burić, zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. sc. Damir Važanić, zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Šibensko – kninske županije Krešimir Škarica, dr. med., direktor Iskra brodogradilišta Aleš Ekar, lučki kapetan Lučke kapetanije Šibenik Ivan Paušić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić te ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu dr. med. Danica Kramarić.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Projekt izgradnje brzih brodica vrijedan je, podsjetimo, 10,1 milijuna eura, a financiran je iz državnog proračuna te bespovratnih europskih sredstava, no, njegova se uspješnost, kako je naglasio ministar Beroš, ne mjeri novcem, već brojem spašenih života.

- Od porinuća prve brodice do danas, dakle u šest mjeseci, zabilježeno je 29 hitnih intervencija prijevoza pacijenata do zdravstvenih ustanova na kopnu. To je ono što je hrvatskim građanima potrebno, našim otočanima, našim turistima, jedan iskorak u pogledu dostupnosti i kvalitete hitne medicinske službe i zaista nam je, svima koji smo u ovom projektu od početka, srce veliko što danas Šibeniku predajemo brodicu, a otkud je i proizašla - istaknuo je ministar zdravstva.

Neizmjernu sreću, zadovoljstvo i ponos što je izvorno šibenski proizvod postigao takav uspjeh, točnije što spašava živote diljem Hrvatske, podijelili su šibenski gradonačelnik Željko Burić i župan šibensko-kninski, Marko Jelić.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Nakon Zadra, Dubrovnika, Raba i Malog Lošinja, sretan sam što smo i mi dobili ovu modernu brodicu opremljenu po najsuvremenijim standardima, a koja će nam itekako olakšati plovidbu. Koristit će se, poznato je, i za akcije traganja i spašavanja stoga će i djelatnici Lučke kapetanije imati moderno plovilo kojim će brže i lakše unutar zlatnog sata doći do bilo kojeg dijela Šibensko - kninske županije - kazao je Ivan Paušić, lučki kapetan Lučke kapetanije Šibenik.

- Iznimno mi je drago da je upravo Šibenik rodno mjesto ovih brodica, da mu je danas predajemo i nadam se da će mu dobro služiti. Ekipa u brodogradilištu je bila zaista ekstremno motivirana da napravi najbolju moguću brodicu, a da smo u tome uspjeli, govore svi testovi koje je ovo plovilo uspješno položilo. Sada idemo dalje i razmišljamo kako znanje koje smo stekli na ovom projektu, možemo primijeniti dalje, a mogu reći da već imamo vrlo ozbiljne upite sa međunarodnog tržišta da proizvedemo nove brodice sa znanjem koje je ovdje akumulirano, stoga mislim da je to još jedna dodatna, pozitivna komponenta ovog projekta - istaknuo je Aleš Ekar, direktor Iskra brodogradilišta u Šibeniku.

Brodice su, spomenimo za kraj, građene od aluminijskih legura, duge su 15 metara, opremljene s dva motora te svom potrebnom medicinskom opremom. U stanju su ploviti i onda kada zbog vremenskih uvjeta svi ostali bježe na sigurno i ne plove te povećaju mogućnost preživljavanja pacijenata od 30 do 50 posto.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
29. travanj 2024 02:08