StoryEditorOCM
ŠibenikOPET U SEDLU

Bivši šef Doma zdravlja Joško Jurić dolazi za šefa komunale, HDZ ga nagrađuje zbog pobjede za Mjesni odbor Jadrija?!

Piše Davorka Blažević
5. svibnja 2023. - 16:00

Zasad se samo šapuće da će novi pročelnik u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti Grada Šibenika biti Joško Jurić. Bivši dugogodišnji ravnatelj Doma zdravlja Šibenik trebao bi naslijediti Antu Nakića, koji je jednog dana ustao, umio se, počešljao, popio kavu i pojurio na posao, da bi gradonačelniku predao ostavku. Naravno, “iz osobnih razloga”…

Kad u nekom priobalnom, turističkom gradu pročelnik za komunalne djelatnosti podnese ostavku “iz osobnih razloga” uoči sezone, onda to svakako signalizira da nešto ozbiljno ne valja. Svi znamo da su “osobni razlozi” neka vrsta eufemizma za smjenu koja već i kao imenica ima ružan, negativni prizvuk pa je svi redovito umataju u prozirni celofan ostavke “iz osobnih razloga”. Eto, čak je i ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić formalno otišla s dužnosti s istim obrazloženjem, pa što ne bi i šibenski komunalni pročelnik Ante Nakić!

Odmah natječaj

Prije nešto više od tjedan dana mnoge je iznenadila ostavka pročelnika Nakića, koji je podnio zahtjev za sporazumnim raskidom radnog odnosa, s tim da će na dužnosti ostati do konca srpnja, odnosno do okončanja natječajnog postupka za izbor novog pročelnika.

Grad Šibenik odmah je raspisao natječaj za Nakićeva nasljednika, na koji se mogu javiti magistri struke ili stručni specijalisti pravne, ekonomske ili tehničke struke s najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, s organizacijskim sposobnostima i komunikacijskim vještinama potrebnim za uspješno upravljanje Upravnim odjelom za komunalne poslove. Prijave su se zaprimale samo osam dana od objave natječaja u Narodnim novinama, a ako je vjerovati dobro upućenima u kadrovske premetaljke HDZ-a, novi pročelnik u gradskoj upravi bit će Joško Jurić!

image

Joško Jurić bio je dugogodišnji ravnatelj Doma zdravlja

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Govori se, također, da je Jurić već izabran za pročelnika, a natječaj je samo formalno pokriće kojim se fingira regularnost izbora.

U kraćem razgovoru Jurić nam je potvrdio da se javio na natječaj za pročelnika jer ispunjava sve uvjete, pet godina je (do 2009.) radio na tim poslovima u Gradu, ima položen državni ispit, ima iskustvo...

– Tek kad je kolega Nakić podnio ostavku, počeo sam razmišljati o tome da se javim na mjesto pročelnika, jer sam taj posao već radio, imam iskustva i zasad ne bih imao što drugo reći – kazao nam je Jurić.

Da je Jurić gotovo sigurno novi pročelnik, neizravno potvrđuje i šibenski gradonačelnik Željko Burić. Doduše, Burić nam je kazao kako je natječaj još u tijeku, ali zasad, istina je, imaju samo jednu prijavu, i to od Joška Jurića.

Nije Burić krio da je s Jurićem svojevremeno obavio razgovor, prije nego što je Nakić podnio ostavku, samo da bi vidio je li Jurić uopće potencijalno zainteresiran za pročelničko mjesto.

Svježa krv

– Znate, svi uvijek mislimo kako treba što više prilika dati mladima, kao svježoj krvi, neopterećenoj kompromisima, ali nije to uvijek dobitna karta. Eto, Nakić je sve to imao, ali nije lako biti pročelnik u Odjelu za komunalne djelatnosti, to je složen, zahtjevan odjel, i ako ne uspijete nametnuti svoj stav, i pritom poštovati hijerarhijski ustroj i donesene odluke, onda neminovno dolazite u probleme.

Jurić je iskusan čovjek, njemu su 63 godine i sigurno nema neki poriv upadati u probleme. U komunalnom odjelu je i dosad bilo kadrovskih promjena, ljudi su odlazili, drugi su dolazili, a sve zbog toga što mnogi misle kad se zaposle u gradskoj upravi da ih tu čeka sigurnost i lagodan život, a to nije tako – objašnjava Burić mogući izbor Joška Jurića za novog pročelnika.

image

Šibenski gradonačelnik Željko Burić

Nikša Stipaničev/Cropix

U pozadini ovog izglednog kadrovskog poteza navodno stoji jedna zgodna unutarstranačka epizoda. Šibenski HDZ je, navodno, Juriću pročelničko mjesto uvjetovao pobjedom na izborima za mjesne odbore i gradske četvrti (održani su 23. travnja). Stranka je tražila od Jurića da bude nositelj liste za MO Jadrija i da te izbore dobije, jer je Jadrija na zadnjim mjesnim izborima za HDZ bila izgubljena.

Tom, naoko nevažnom pobjedom navodno je uvjetovano Jurićevo promaknuće na pročelničko mjesto. On je svoj dio nagodbe ispunio i pobijedio na izborima na Jadriji, pa je i HDZ potom, navodno, prionuo na realizaciju svojeg dijela aranžmana i osvanuo je natječaj za novog pročelnika, odnosno Nakićeva ostavka.

image

Ante Nakić, bivši pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti

Nikša Stipaničev/Cropix

Doduše, mjesto komunalnog pročelnika nije nimalo atraktivno, vjerojatno spada u najzahtjevnije u gradskoj upravi, osobito nakon drastičnog poskupljenja komunalnih usluga u gradu, pa čak i da je Nakić svojevoljno odstupio, to nikome ne bi bilo posebno čudno. Ali čini se da ipak to nije tako, odnosno da je to bila “ostavka na zahtjev”…

Lobirali prijatelji

Za Jurića su, tvrde insajderi iz gradske uprave, snažno, još otprije, lobirali njegovi prijatelji, prije svih Ante Rakić, tajnik ŽO HDZ-a, preko svojega brata Paška, a sve je blagoslovio, kažu, dogradonačelnik Danijel Mileta. Teško je reći koliko je to točno, ali, što bi se u anegdoti reklo, dobro zvuči... Njegovim dolaskom u Gradu se ponovno okuplja stara ekipa iz vremena dogradonačelnika Tomislava Ninića (još samo da i Tomislava Jukića vrate u gradsku upravu).

Joško Jurić, uvjeravaju nas neki od izvornih šibenskih HDZ-ovaca, nema baš posebno visok rejting u stranci, ali, zlobnici nam to vele, važniji su interesi nego rejting. Nezadovoljan član stranke opasna je stvar za stranku. A Jurić ima razloga za nezadovoljstvo, pogotovo otkako je potkraj prošlog ljeta ostao bez svoje dugogodišnje pozicije ravnatelja Doma zdravlja Šibenik (županijske ustanove), na kojoj je bio čak 13 godina! A i nova (nehadezeovska) vlast “tolerirala “ ga je više od godinu dana poslije izbora, što u hrvatskim prilikama i nije baš uobičajeno…

Umjesto dipl. ekonomista Joška Jurića, na čelnu poziciju Doma zdravlja došao je specijalist obiteljske medicine Boris Magazin, a odluka je donesena koncem kolovoza 2022., mada su svi šutjeli o tome. Ni javnost nije bila informirana o promjeni, a i na web-stranicama Doma Jurić je još bio v.d. ravnatelja. No ne zadugo…

Magazin je već bio zaposlen u Domu zdravlja, na poslovima palijative, a 2016. je bio SDP-ov vijećnik u Županijskoj skupštini, ali se s tom strankom odavno razišao. Jurić je raspoređen na mjesto rukovoditelja službe računovodstva u Domu zdravlja Šibenik, a HDZ-u je ostao vjeran. I sada mu za tu vjernost stranka vraća tako što se skrbi o tome da jednom ravnatelj nikad više ne bude manje od pročelnika…

Jeliću bio dobar

Za šibensko-kninskog (nestranačkog) župana Marka Jelića “ražalovani” ravnatelj je “dobro obavljao svoj posao i dobro se snašao u situaciji (pandemiji) koja nije bila laka”, kako je izjavio nakon njegova razrješenja. A što se tiče Magazina, poznaje ga još iz vremena kada je radio u Kninu i “dobar je liječnik”. Ali o politici s njim nije razgovarao, a niti se, kako je svojevremeno izjavio, miješao u njegov izbor za novog ravnatelja Doma.

Ali odradio je ono što je proceduralno morao. Juriću je mandat istjecao 31. kolovoza, ali se HDZ pobrinuo za to da natječaj bude objavljen prije izbora, još u svibnju 2021., i na njemu je ponovno za ravnatelja izabran Jurić. Ali kako je natječaj raspisalo staro (HDZ-ovo) Upravno vijeće, a javio se samo Jurić, župan Jelić taj je natječaj poništio. Jurić je imenovan za v.d. ravnatelja do izbora novog, imenovano je novo Upravno vijeće i ono je u srpnju prošle godine raspisalo natječaj, na koji se uz Jurića prijavio još jedan kandidat, dr. Boris Magazin, koji je u rujnu prošle godine i preuzeo funkciju ravnatelja.

Da je Jurić na odlasku, bilo je jasno i iz Facebook objave dožupanice Iris Ukić Kotarac u kolovozu 2022., kad je, potaknuta smrću novinara Vladimira Matijanića, od Upravnog vijeća šibenskog Doma zdravlja zatražila detaljne informacije o stanju u toj ustanovi.

“Predsjednik Upravnog vijeća dr. med. Antonio Bejić, u ime vijeća, poslao mi je detaljno očitovanje – godišnju opservaciju, na kojem mu se zahvaljujem”, napisala je Ukić Kotarac i navela neke od podataka iz izvješća sročenog na pet stranica teksta.

“Domom zdravlja Šibenik posljednjih 13 godina neprekidno upravlja Joško Jurić, dipl. oec. Dom zdravlja Šibenik ima 179 zaposlenika, nema instituciju glavne sestre Ustanove, nema Etičko povjerenstvo, nema stručni kolegij, nema Povjerenstvo za lijekove te nema Povjerenstvo za kvalitetu. U Upravnom vijeću još uvijek (nakon sudskog osporavanja izbora) nema predstavnika radnika.

Nadalje, iz dostupnih informacija evidentno je da liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (u kojoj od 19 ambulanti obiteljske medicine imamo tek 2 specijalista), nisu od strane sustava, niti od strane rukovodstva ničim motivirani raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. O tome svjedoče specijalizacije koje se ne raspisuju. Demografski i kadrovski smo osiromašeni, 5 liječnica obiteljske medicine otišlo je posljednjih godinu dana u mirovinu, a čije su ambulante došle pod ingerenciju DZ. Samo posljednja dva tjedna dvojica mladih liječnika dala su otkaz.

Bez tople vode

Od tehničke opremljenosti pojedine ambulante nemaju toplu vodu. Sanitetski prijevoz u sastavu DZ-a ima 9 timova koji se sastoje od 9 med. sestara/tehničara te 18 vozača. Timovi prijeđu i po 90.000 km mjesečno, a godišnje i preko milijun kilometara. Prijevoz se obavlja u starim vozilima upitne sigurnosti s po/preko 450.000 prijeđenih kilometara, a donedavno neka i do 700.000 km. Oprema je stara, derutna i manjkava (primjerice izmjenjivač el. struje upitne ispravnosti, nedostatak imobilizacijskih sredstava ili vatrogasnih aparata u vozilima), međutim to nije jedini problem.

Veći problem leži u tome”, ocijenila je, “da dosadašnja uprava nije vodila računa o potrebi sustavne edukacije medicinskih tehničara, primjerice kod primjene reanimacije ili mjera osnovnog ili/i naprednog održavanja života. Neopravdana kilometraža, prevoženje bolesnika bez naloga, ali i sporna plaćanja određenih usluga još su neki od evidentiranih nedostataka u sustavu koji vapi za temeljitim resetom”, stoji u lanjskoj objavi dožupanice. I bio je to pouzdan znak da Jurić odlazi…

Svoju objavu uoči imenovanja novog ravnatelja dožupanica je zaključila: “U demografski osiromašenoj zemlji, kako bi sačuvali zdrav razum ljudi, neke istine se moraju izreći jasno i glasno. Možda se probudimo pa između sebe počnemo birati najbolje, a ne podobne.”

I od tada je prošlo više od osam mjeseci da bi Joško Jurić ponovno došao u fokus javnosti. Ovaj put kao potencijalni novi pročelnik šibenskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti. Širok je spektar Jurićevih interesa – od sporta, što dokazuje angažmanom u brojnim sportskim tijelima, preko sektora društvenih djelatnosti (pročelnik) i zdravstva (13 godina na čelu Doma zdravlja), do komunalija (već je bio pročelnik za komunalne djelatnosti). Kad imate tako svestrane kadrove, nema te ostavke koja bi za HDZ-ovu gradsku vlast mogla biti problem...

Sprega sporta i poduzetništva

Joško Jurić je tijekom svoja dva mandata na čelu Zajednice sportova Grada Šibenika navodno predložio Antonija Svirčića kao svojega kandidata u Izvršni odbor Zajednice sportova, a predsjednik Nadzornog odbora ZS Grada je Tomislav Jukić, još aktualni ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije. I Jurić i Jukić svojedobno su se pobrinuli za to da presele urede svojih ustanova na periferiju Šibenika, u GAK centar u Ražinama, vlasništvo Antonija Svirčića, što govori o čvstoj sprezi sporta i poduzetništva...

26. travanj 2024 16:26