StoryEditorOCM
Šibeniktočka na ‘i‘

Benzinska crpka ostaje na šibenskoj rivi! Sud: Gradsko vijeće postupilo je zakonito ispravljajući grešku u GUP-u

Piše Branimir Periša
21. siječnja 2021. - 19:01

- Velika mi je satisfakcija, profesionalna i osobna što je Visoki upravni sud ovih dana donio pravorijek da u izglasavanju tehničke greške u vezi s crpkom INE na šibenskoj obali nije bilo nikakvog kršenja zakona i procedure. Što se mene tiče, očekujem da je ovo kraj jedne tužne priče pune laži i falsifikata samo da bi investitori hotela Bellevue u blizini te crpke ostvarili vlastiti partikularni interes na štetu javnog, uz potporu nekih oporbenih političara.

To je komentar Madlene Roša Dulibić, pročelnice gradskog Odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša presude koja bi trebala biti točka na 'i' zavrzlame nastale prije nekoliko godina zato što je Gradskom vijeću Šibenika na izglasavanje dostavljen prijedlog izmjena GUP-a u kojem je greškom ispuštena grafička oznaka benzinske crpke na obali, no i svih ostalih postojećih crpki u gradskom okružju.

Crpke međutim, nisu bile izostavljene u pismenom dijelu izmjena plana, te je Gradsko vijeće na izvanrednoj sjednici 12. siječnja 2017. zakonito izglasalo ispravak tehničke greške u GUP-u, bez obveze da se provede cijeli postupak predviđen za izmjene i dopune plana.

Nezadovoljni takvim razvojem događaja, Zoran Popović i Ante Mioč, vlasnici hotela Bellevue, upozorili su gradske vijećnike da bi ispravljanje greške u GUP-u po toj proceduri bilo grubo kršenje zakona. Kada na to nisu uspjeli utjecati, prisnaženi predstavkom Društva arhitekata Šibenik, Popović i Mioč obratili su se Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, da bi epilog uslijedio četiri godine poslije, s rečenom presudom Vrhovnog suda koja daje za pravo tijelima gradske uprave.

No, ono što je točka na 'i' za Madlenu Roša Dulibić i gradsku upravu, izgleda da nije konačno za Popovića i Mioča. Reagirajući na izjavu pročelnice, medijima su odaslali priopćenje u kojem apostrofiraju da su njezine riječi klasično izvrtanje teza misleći na dio gdje se navodi kako se vlasnici hotela cijelo vrijeme nastoje izboriti za svoj partikularni interes.

Kako tvrde, upravo je obrnuto, budući da Strategija razvoja Grada Šibenika, usvojena još 2011. godine, izrijekom navodi potrebu uklanjanja benzinskih crpki 'Riva' i 'Vanjski' budući da štete zdravlju i sigurnosti građana te sprječavaju zamah poduzetništva. I u preambuli GUP-a, nastavljaju, također stoji da je Strategija razvoja glavni dokument za izradu GUP-a, a kao mjesto najveće opasnosti za živote ljudi i imovine u krugu većem od 300 metara crpka na obali istaknuta je i u Procjeni rizika od najvećih nesreća, dokumentu koji je donijela aktualna gradska uprava.

- Zar Strategija razvoja grada i procjena rizika od velikih nesreća nisu dovoljan razlog da bi nešto bilo od javnog interesa? Ovakvo zalaganje za ostanak pumpe na obali unatoč spomenutim temeljnim dokumentima, otvara prostor za samo jedan zaključak, a taj je da se upravo pročelnica vodi isključivo partikularnim i privatnim interesima. Javnosti ostavljamo da zaključi kakvim – zaključuju Mioč i Popović u priopćenju.

Za podsjetnik, gradska uprava postigla je s INOM sporazum da se ukloni crpka na Vanjskom, no s onom na obali, kojoj je Županijska lučka uprava lani izdala novu koncesiju, a uskoro će i od gradskih službi dobiti građevinsku dozvolu za preuređenje objekta, nije išlo tako jednostavno. S druge strane, u dokumentima na koje se pozivaju Popović i Mioč, nema obvezujućeg roka do kojeg bi grad trebao ukloniti spomenute crpke iz užeg središta.

Crpka kao dio nagodbe s Inom

Ako je izblijedilo u sjećanju javnosti, Google nepogrešivo podsjeća da je INA s gradskom upravom i nekadašnjim TEF-om 2014. sklopila nagodbu prema kojoj će Grad kompaniji isplatiti 13 milijuna kuna u dvije rate, do kraja 2015., a dio istog sporazuma odnosio se na obvezu uprave gradonačelnika Željka Burića da INI osigura novu lokaciju crpku na obali koja je uzbunila neke duhove.

Ukoliko ne, Grad je nakon pet godina dužan INI isplatiti četiri milijuna kuna, kao uvjet da gradska uprava nastavi s planiranim investicijama na području bivšeg TEF-a, danas oslobođenog svih tereta i slobodnom za ulaganje.

INA je tada neslužbeno najavila da Grad oslobađa od obveze četiri milijuna kuna ukoliko joj se obnovi nova, 20-godišnja koncesija za crpku na rivi, kazao je gradonačelnik Burić na sjednici Gradskog vijeća potrkaj 2016., kada je prvi put zakuhalo s traženjima Popovića i Mioča.

Podsjetio je da je postojala rezervna lokacija za crpku, no INA ponudu nije prihvatila, te bi svako njegovo soliranje izvan odluka gradskog vijeća donijelo štetu proračunu od četiri milijuna kuna.

- Crpka ni u jednoj varijanti ne ostaje u ovakvom obliku, nego će biti uvjetovana prilagodbom. Da ja nisam podržavao izgradnju hotela na rivi, investitori ne bi uspjeli u namjeri, a mene nitko u ovim godinama medijskim pritiskom i politikanstvom neće natjerati na nezakonite radnje, istaknuo je tada Burić.

26. travanj 2024 07:21