StoryEditorOCM
ŠibenikGlava šotobraco

"Ako judi-kornjače neće brinuti o natalitetu izravnon angažiranošću u demografskoj obnovi, a ko će onda?"

Piše Branimir Periša
17. prosinca 2023. - 16:13

– A šta je vama!? Ol‘ ste sijali božićnu šenicu po ovomen jugu? – zablenila se Dobra Parona u El Tigrea. S pravon, jerbo mu je navr glave puno čudno stršalo onih pet-šest dlaka kose priostalih od nekada bujne frizure. Pari da je opra kosu i onda priživija strujni udar.

– Ma ništa nisan sija, ne. Nego san pušija ispod nape u kužini, ima puno jak ventilator, jaketu čupa sa čovika, di neće iznerediti kosu… – prizna je pomalo skrušeno. Pogledala ga je jedva suzdržavajući smij: nije ga teško zamisliti kako stoji ispo‘ nape uključene na najjače i sumanuto cica cigaret.

– A zašto tako? – upitala je, na šta jon je odgovorija da je oto najnovija direktiva od njegove bolje polovice. Zbog koltrina! Naravski, lako je njojzi komandirati kada je bacila duvan… – požalija se dišperano. Samo ga stišće sa restrikcijaman – nastavija je u istomen tonu: više mu ne da pušiti na otvorenoj ponistri, jerbo da bava vraća smrad u kuću, a balkona nemaju.

Njojzi se sve manje kuva pa jon je palo na pamet da napa nije dovoljno iskorištena, a skupo su je platili, pa neka dimi u nju.

– Naravski da se barenko neko u vašoj kući triba ponašati racjonalno. U ovomen slučaju to je vaša žena, kada vi već ložite svoje novce u duvanskome dimu! – skoro da ga je još počela i vriđati. Priključija se i njegov kompanjon, cili u čudu kako to da jedan čovik sa fakulteton puši ispod nape, ka niki škoba.

– Ja barenko pušin svoje španjulete! – otresa mu je El Tigre. A ti si se ostavija duvana, ali samo svoga – odrebatija mu je, na šta mu je ovi naprndušeno reka da je oto bilo praseći od njega.

– Ja ću još malo u penziju i triban biti racjonalan kolko god je moguće! – opravdava se B.S. Uskoro. El Tigre je onda promrsija: "Ako san ja prasac, šta si tek ti!?"

– Meni je jedna vračara rekla da ću dugo živiti, jerbo san u prošlomen životu bija kornjača! – otpovrnija mu je, a na to mu je El Tigre reka da je on to oduvik zna.

– Svaki put kada je na tebe bija red zavrtiti turu pića, pokret kojin si se maša za takujin u zadnjen džepu traja je i traja… I sigurno bi potraja doklen svi ne krepanu o‘ žeđi… Da si u prošlomen životu bija nika okretnija beštija – recimo mungos, kobra, ol‘ rivolveraš na Divljen zapadu – to bi se vidilo u otoj kretnji – objasnija je El Tigre, gledajući ga netremice. Na to mu je Dobra Parona, susprežući se od provale smija, sasvin ozbiljno rekla kako je on, budući da je na takujinu bija tolko spor, sasvin dovoljno uštedija za penziju, pa nema potribe briniti za njegovu budućnost.

– Je, i već san smislija šta ću raditi na četri sata, naročito u svitlu nikad teže demografske situacije u zemlji – privatija je on i ponosno objavija da će skončati najmanje u stotoj slatkon smrću, sa barenko 65 godina mlađon u postelji.

– Jerbo, ako judi-kornjače neće briniti o natalitetu sa izravnon angažiranošću u demografskoj obnovi, ko će onda? – pogleda ih je vrlo ozbiljno B.S. Uskoro.

27. travanj 2024 16:16