StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetza specijalne zadatke

Zdravko Pilić: ‘Finih i uglađenih Plenković ima na listi koliko hoćeš. Zato mu je i trebao Zekanović!‘

Piše Zdravko Pilić
4. travnja 2024. - 19:04

Ako nekome još nije jasno zašto je Plenković stavio Hrvoja Zekanovića na visoko, sedmo i prolazno mjesto na listio HDZ – a u Sabor RH, najlakše će zaključiti kada se sjeti situcije u kojoj je objavljena vijest da je propucan automobil - budućeg - glavnog državnog odvjetnika RH Ivana Turudića. To dotad omiljenu Milanovićevu metu – svakako ga je zvao Ture Bure, Turudija – stavlja u status žrtve, što potencijalno preokreće ionako uzavrelu političku situaciju u državi. HDZ-u daje priliku da uzvrati Milanoviću, i da njegovu medijsku ofenzivu ne samo zaustavi, nego da je okrene protiv njega. No, to ne netko treba napraviti, učiniti, reći. Direktno! Plenković to ne može, to premijeru ne priliči, to nije njegov stil, da prejudicirajući istragu direktno optuži predsjednika države da je on ‘krivac‘ – makar indirektni, inspirator – koji je ‘medijskim linčom‘ glavnog državnika pretvorio u potencijalnu metu.

image

 Hrvoje Zekanović

Damjan Tadić/Cropix

Ali, Zekanović to može. I ne samo da može, on se to i usuđuje. I to samoinicijativno. Reagira trenutno. Uzima mobitel, otvara Tik Tok kanala, snima video, u dvorištu ispred svoje kuće u šibenskom Varošu i govori ono što bi Plenković rekao, ali ne smije. I ono što službenim kanalima stranke nije politički korektno plasirati. Ali, Zekanović se ne obazire na političku korektnost, kao što se ne obazire ni Milanović. I svi su taj video, odnosno ono što je Zekanović rekao prenijeli – svi relevantni portali i mediji, u Hrvatskoj, pa čak i oko nje. Zekanović je reagirao munjevito, odmah, dok se drugi još nisu snašli. Propucavanje Turudića je bila ‘vruća roba‘, što je Zekanovićevoj ‘specijalnoj operaciji‘ dalo ‘booster‘ koji u nekoj drugoj prigodi ne bi imao. I on ga je efektno iskoristio.- ‘Sucu Ivanu Turudiću je propucan automobil i ne treba nas čuditi što se to dogodilo s obzirom na mržnju koju već mjesecima prema Turudiću sipaju oporbeni političari. U tome prednjači predsjednik države Zoran Milanović. Ta količina mržnje, ta retorika kojom se oni služe, može rezultirati isključivo takvim događajem. To je država kakvu nam oni spremaju. Hrvatska u kojoj nitko neće biti siguran.‘ - kazao je Zekanović. Kratko, jasno i efektno. I onda još i dodatno poentirao - Ali ključno je pitanje zašto Milanoviću toliko smeta Turudić? Zašto se on toliko usplahirio? Ja ću reći vjerojatan razlog, a gotovo sam siguran u to. Zoran Milanović je svojevremeno u Slovenskoj ulici, u vrijeme onog lockdowna najstrožeg, boravio u onome opskurnom noćnom klubu, s opskurnim likovima i opskurnim brojačem novca na šanku. Što se tamo događalo? E, možda sazna upravo Ivan Turudić. Veselim se tom trenutku, a Zoran Milanović strepi od tog trenutka.‘ Završio je rečenicom, s kojom je i počeo -‘ Danas je pucano na automobil Ivana Turudića. Tko je odgovoran, znamo!‘

image

 Hrvoje Zekanović

Damjan Tadić/Cropix

Priča o Zekanoviću na listi HDZ-a u Devetoj izbornoj jedinici, zapravo je stara, klasična priča, o dobrom i lošem policajcu. Jedan je fini, pristojni, uglađeni, koji vas nudi pićem, cigaretama, tješi kako će sve biti dobro, a drugi je nestrpljivi, agresivni, navalentni, koji ti kad se pozoveš na ‘članak 238‘ uzvraća s ‘Nos ti posran‘ – ‘Ajde moj sinko, ne prolazi ti to ode!‘. HDZ za te fine i uglađene zadatke, ima Ivana Malenicu, prvog na listi, ima Branku Juričev Martinčev koja je četvrta, pa je pored još jednog isto tako finog i uglađenog doktora Željka Burića. Ali, za ovakve, specijalne zadatke, u kojima ne smiješ biti ni fin ni uglađen, nego moraš reći ‘popu pop, a bobu bob‘, moraš imati kadar poput Hrvoja Zekanovića. A takvih Plenković nema puno ne samo u Devetoj izbornoj jedinici, nego ni u Saboru, a ni u cijelom HDZ-u. Plenković je, ako je nekom promaklo, već nekoliko puta, i u Šibeniku i oko njega, javno govorio da HDZ-ovci moraju biti aktivniji, da trebaju odgovarati oporbi javno i na društvenim mrežama, polemizirati, objašnjavati poteze stranke i Vlade. No, kako je to teško, kako to znači izložiti se javno, to su HDZ – ovci u većini izbjegavali, kutrili su u zavjetrini, čak se i smijali Zekanoviću kojeg su protivnici iz busije, javno cipelarili, kao ‘žetončića‘, ne štedeći mu pritom ni obitelj. Zato se sad Zekanović smije zadnji, i to najslađe. Na putu je u Sabor, i to - treći put !

28. travanj 2024 19:00