StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSjednica Sabora

Zastupnici cijeli dan razmjenjivali uvrede: bilo je kukavica, lažljivaca, klauna, tiranije, gaženja žena čak i malih miševa

Piše HINA
21. srpnja 2023. - 22:00

 

 

U pojedinačnoj saborskoj raspravi o stanju u pravosuđu oporbeni i HDZ-ovi zastupnici nastavili su u petak poslijepodne u sličnom tonu kao i jutros na početku izvanredne sjednice, s prepucavanjima i uvredama.

U raspravi, koja je počela jutros i koja će vjerojatno potrajati do kasno u noć, spominjale su se tako kukavice, klaunovi, lažljivci, tiranija, gaženje žena i prijetnje.

Nikola Grmoja (Most) kazao je da mu je u pauzi HDZ-ov Ante Deur prijetio. "To je znak koliko su prepadnuti i nervozni jer su morali prekinuti godišnji odmor", ustvrdio je Grmoja.

Predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zanimalo je kako mu je Deur prijetio istaknuvši da je to ozbiljan problem i da to mora prijaviti.

image

 


 

Damjan Tadic/Cropix

"Fizički mi je prijetio, ali ja vas se ne bojim", odgovorio je Grmoja i dodao da neće ništa prijavljivati, na što mu je Jandroković poručio da onda ne manipulira.

Deur je u repici pojasnio da njegovu reakciju izazvao Grmoja nazvavši ga sa smiješkom "smećem". "Tada sam došao u čudu, to su te tvoje pokvarene izjave koje daješ potiho po hodnicima i vrijeđaš ljude, i zato takva moja reakcija. Da je bila prema nekome drugome, bio bih posramljen, ali prema tebi ne mogu biti posramljen", rekao je Deur.

Grmoja je negirao da ga je tako nazvao. "Sada ste pokazali tko ste i što ste i na što ste sve spremni", zaključio je. Poručio je također vladajućima da će nakon izbora neki trebati "tople pidžame".

 

Most: Pravosudne službenice razgolitile Plankovića

 

Mostovi zastupnici navodili su uz ostalo da su pravosudne službenice "razgolitile Plankovića, da je car gol, da Plenković gazi žene u štrajku a kada je riječ o Pavlu Vujnovcu je manji od malog miša".

"Vi ste prije sedam godina dobili nogu iz Vlade i dan danas se ponašate kao uvrijeđena mlada, hajde više to prebolite", poručila je Mostovcima Majda Burić (HDZ).

"Teško konju kojeg selo rani i državi koju Grmoja brani", dodao je Josip Borić (HDZ).

image

 

 

Damjan Tadic/Cropix

Zastupnici su se međusobno častili i epitetom "klaunovi", Grmoja je tako nazvao Hrvoja Zekanovića (HDS) i Zlatka Hasanbegovića (Blok) a Vesna Bedeković (HDZ) zastupnike Mosta i Domovinskog pokreta. Jedni druge nazivali su i lažljivcima.

Kukavicom je pak HDZ-ova Danica Baričević nazvala predsjednika Republike Zorana Milanovića jer se nije pojavio na sjednici koja je sazvana na njegov zahtjev.

"Milanović sada jede janjetinu, a nije na partiju ovdje s vama", ustvrdio je Zekanović nazvavši sve "smiješnim igrokazom".

Da je sve igrokaz i predstava, složio se i Marin Miletić (Most). "Mi smo danas trebali govoriti o ljudima koji s 40 godina staža imaju 640 eura plaću, ti su ljudi gladni, a mi se ponašamo tako da me sram. I ne želim takav Sabor. Mi živimo u paralelnom svijetu i odcijepljeni od naroda, izgubili smo busolu, ovakvo beskrupulozno ponašanje svih nas skupa je prestrašno", naglasio je Miletić.

 

Zastupnice spočitnule Radinu da ne reagira kad treba zaštiti dostojanstvo žena

 

HDZ-ov Jure Brkan ocijenio je Miletićevo izlaganje patetičnim i neukusnim. "Kažete da vas je sram, a nije vas sram sjediti s Buljem, Grmojem, Troskotom, Raspudićem, Selakušom, lažovima najvećima na svijetu za koje smo dokazali da lažu", ustvrdio je.

image

 

 

Damjan Tadic/Cropix

Na to je Mirela Ahmetović (SDP) predsjedavajućem Furiju Radinu spočitnula da ne reagira kada treba zaštiti dostojanstvo žena. "Uvijek se povlačite i relativizirate kada se vrijeđa žena" kazala je.

U obranu kolegice stala je i Sabina Glasovac (SDP), rekavši da ne zna s kojeg brda je Brkan stigao, ali bi trebao znati da ovdje nema "seljakuša ni selakuša".

Solidarizirala se i Katica Glamuzina (Socijaldemokrati) kazavši Radinu da je suprotno Poslovniku, Ustavu i Kodeksu ponašanja u Saboru povrijeđena zastupnica Selak Raspudić, što je priznao i sam Brkan. "Jedino vi mislite da nije pa se konzultirajte s voditeljicom Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova (Helena Štimac Radin), svojom suprugom pa neka vam ona objasni" rekla je Glamuzina Radinu.

Brkan je uzvratio da to nije na ženskoj osnovi nego da je tako kolokvijalno nazvana u makarskom selu Rašćane, odakle joj je obitelj.

 

 

 

 

29. travanj 2024 18:21