StoryEditorOCM

Zašto je serija o zločinačkoj NDH već godinama u ‘bunkeru‘? S HRT-a obećavaju da će biti emitirana najesen, no isto su tvrdili i lani...

Piše Davor Krile/SD
20. travnja 2021. - 16:49

Povjesničar Hrvoje Klasić je tijekom gostovanja na N1 televiziji još jednom upozorio na seriju “Nezavisna država Hrvatska”, koju je kao scenarist s redateljem Miljenkom Bukovčanom odavno napravio za HRT, a državna dalekovidnica uporno unedogled odgađa njezino emitiranje.

“Mene je strah da onoga dana kad se serija pusti na male ekrane ja sam sebe neću prepoznati. Počeli smo snimati davne 2015. godine i sve je bilo dobro dok je Radman bio ravnatelj HRT-a, no onda se počelo sustavno odugovlačiti. Serija je odavno gotova, još prije dvije godine, ali godinu dana nismo mogli dobiti termine za montažu pa smo je završili prije oko godinu dana. Stalno nam samo govore: bit će, bit će…

Pomalo me je strah istine o razlozima odgoda. Ovo je isključivi projekt HRT-a, a ja sam u njemu jedina osoba koja nije s HRT-a. U 12 epizoda jedinstveno je obrađena povijest Pavelićeve države, pred kamere smo doveli povjesničare iz cijele Europe i otkupili originalni povijesni materijal. Kad se sve to uzme u obzir, jasno je da bi takvu robu svatko odmah pustio na ekrane, dok mi još uvijek ne znamo što se događa i hoće li hrvatska publika to dobiti priliku vidjeti.“ – pojadao se javno Hrvoje Klasić.

image
AFP

Projekt od 12 epizoda, koji je koštao tek oko milijun kuna, prvotno je bio dogovoren u formatu od šest epizoda. Klasić je, međutim, procijenio da kvaliteta snimljenog materijala, kao i onoga raritetnog koji je nabavio iz arhiva (najvećim je dijelom građa Hrvatskog slikopisa bila u fundusu Jugoslavenske kinoteke u Beogradu) ne zaslužuje biti nabijena u šest epizoda, pa je za isti novac predložio snimiti ukupno 12 nastavaka.

Na Prisavlju su se često vadili upravo na ukupnu duljinu serijala kao razlog teškog pronalaska termina za emitiranje, no to zvuči kao prilično dječje opravdanje, jer se za Vrdoljakov jednako dugačak serijal o Titu, primjerice, lako našlo i mjesto i vrijeme, a od Klasićeve serije o ustaškoj državi bio je i gotovo 10 puta skuplji.

Serija „Nezavisna država Hrvatska“ predstavlja sublimirajući, cjeloviti prikaz marionetske državne tvorevine Ante Pavelića: dosad snimljeni dokumentarci mahom su se bavili nekim temama vezanim za nju, poput Jasenovca ili Bleiburga, no nitko je još nije u jednom filmskom zamahu obradio kao jedinstvenu sliku.

Čak 30-ak doktora znanosti iz Hrvatske, Srbije, BiH, Engleske, Italije i Njemačke sudjelovalo je u stvaranju dokumentarnog serijala, a Klasić i suautori snimali su na svim relevatnim lokacijama vezanim za povijest NDH: u Rimu, Vatikanu, Firenci, Berlinu, Sachsenhausenu, Beogradu, Bleiburgu. Snimali su čak i u Janka Puszti, na mađarskom imanju na kojem je bio ustaški vježbovni logor i gdje je Vjekoslav Luburić svojedobno dobio svoj zloglasni nadimak Maks.

Prva epizoda daje prikaz povijesnih okolnosti u Kraljevini Jugoslaviji iz kojih se rađa - ili mijesi od nacističkog blata - ustaška katolička država.

U drugoj epizodi je već početak rata, a dalje se zbivanja više ne prate kronološki, nego kroz tematske cjeline. Jedna je epizoda posvećena vanjskoj politici, druga BiH, treća državnom teroru i otporu, a neke se bave i detaljima svakodnevice, kulturnog života, gospodarstva itd. NDH je obrađena iz svih relevantnih aspekata, a dinamično je prikazan i sam ustaški pokret koji je u početku posve lišen ideologije, bez sklonosti nacizmu,  fašizmu i antisemitizmu: uglavnom samo stremi osnivanju samostalne države.

image
AFP

Klasić otklanja svaku mogućnost da se na HRT-u imaju razloga bojati jednostranog historijskog pristupa temi NDH, jer smatra da ti strahovi otpadaju čim se odgleda snimljeni materijal. Za takvu seriju je, smatra, već i pomalo prekasno, jer je u društvu koje ima problema s jednim razdobljem svoje povijesti odavno bilo itekako potrebno dodatno ga pojasniti i historijski raščlaniti. 

Na upit zbog čega se oklijeva s emitiranjem odavno snimljene serije o Nezavisnoj državi Hrvatskoj, iz službe marketinga i komunikacija Hrvatske radiotelevizije o razlozima njezina "bunkeriranja" nisu nam natuknuli niti slova. Samo su nam kratko odgovorili da je serija planirana za emitiranje u zadnjem tromjesečju 2021.

Naravno, ukoliko se u međuvremenu opet nešto ne dogodi pa se planirani termini prikazivanja  opet nenadano ne otkažu.  Jer, isti je „refren“ o emitiranju sporne serije "najesen" s Prisavlja medijima uredno odašiljan i prošloga proljeća, 2020. godine.

24. travanj 2024 10:47