StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetozbiljna situacija

Za dvije hrvatske regije DHMZ je izdao crveno upozorenje; nevrijeme u Sloveniji odnijelo nekoliko života

Piše šibenski.hr
4. kolovoza 2023. - 14:22

Nevrijeme iz Slovenije postupno stiže u Hrvatsku. U Istri i na sjevernom Jadranu te u zapadnim i sjevernim dijelovima unutrašnjosti već ima kiše, pljuskova i grmljavine. Moglo bi tijekom dana biti i tuče te olujnog vjetra. Narančasto upozorenje DHMZ-a za dvije regije preraslo je u crveno, a za tri je i dalje isto. 

Crveni alarm zbog nevremena DHMZ je objavio za gospićku i riječku regiju, a narančasti je ostao za zagrebačku, karlovačku i splitsku regiju.

Raste vodostaj Mure kod Murskog Središća u Međimurskoj županiji. Najviši vodostaj ondje očekuju u ponedjeljak te su počeli s pripremama za obranu od poplava, piše HRT.

Grmljavinsko nevrijeme s pljuskovima pogodilo je i područje Kvarnera te prouzročilo brojne bujice na prometnicama. Slatina u Opatiji je potpuno potopljena. Obilna kiša podignula je kanalizacijske poklopce na glavnoj prometnici kroz Opatiju, a visina vode prelazila je pragove osobnih vozila jer odvodni kanali nisu mogli progutati golemu količinu kiše koja je pala u kratkom razdoblju. Bujice su sa sobom donijele mnogo blata pa je i more uz obalu Slatine poprimilo smeđu boju.

U Karlovcu od 12,30 sati pada obilna kiša, ali u karlovačkoj ispostavi Hrvatskih voda kažu da, po njihovim prognostičkim modelima, ni Kupa niti Korana neće prijeći razine najnižeg pripremnog stanja obrane od poplava tako da se u Karlovcu ne očekuje izlijevanje rijeka već opasnost od bujica, oluje i tuče. Prema predviđanjima Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, u narednih pet dana na karlovačkim rijekama ne bi trebalo biti proglašavanja ni redovitih mjera obrane od poplava.

Zbog velikog nevremena dio Slovenije zahvaćen je bujičnim poplavama. Spasilačke službe helikopterom su iz bujice izvukle nekoliko ljudi. Policija izvješćuje o nekoliko smrtnih slučajeva. Tri kampa su evakuirana, nekoliko mjesta je odsječeno od ostatka zemlje. Crveno upozorenje proglašeno je za sjeverozapadno, sjeveroistočno područje i središnji dio države.

30. travanj 2024 09:39