StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnastava važnija od nogometa

Vrlo malo prosvjetara ozbiljno shvatilo ministra Fuchsa: Ništa od masovnog gledanja utakmice Hrvatske u školama

Piše Marijana Cvrtila/SD
22. studenog 2022. - 10:44

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neki na redovitoj nastavi u klupama, neki bez briga jer imaju školu tek popodne u drugoj smjeni pa neće morati “picavati”, neki će moći “škicnuti” na ekran ako im to dopuste nastavnici i učitelji, a nekima će se, kao u zadarskoj srednjoj Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, posrećiti pa će imati skraćenu nastavu taj dan.

Uglavnom, čini se da u većini naših osnovnih i srednjih škola, unatoč velikoj buri koje su izazvale riječi resornog ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, neće biti masovnog, organiziranog praćenja prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije koju u srijedu od 11 sati igraju s Marokom na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru.

Nakon što je objavljeno da će naši prezaposleni narodni poslanici - saborski zastupnici – dobiti u srijedu stanku kako bi mogli pratiti prvu utakmicu naših “vatrenih” u Kataru, javio se ministar Radovan Fuchs koji je kazao da će to isto biti omogućeno i školarcima koji u to vrijeme budu na nastavi. Točnije, podsjetimo, ministar je rekao da će “ako postoji konsenzus nastavnika i ravnatelja”, u školama biti dopušteno prekinuti nastavu kako bi se odgledala utakmica, ali uz uvjet da se propušteno gradivo nadoknadi.

Tu su ministrovu najavu “popljuvali” neki njegovi prethodnici, sindikati, nastavnici, kao i drugi javni akteri, a dio roditelja koji ne podržava takve najave zapitao se zašto bi slali djecu na nadoknade, recimo subotama, ako su ih već poslali na redovitu nastavu u srijedu koja se, ne njihovom krivnjom, prekida.

Ajde da je finale...

Ipak, čini se da u školama nisu svi “ludi” za ministrovim planom, a neki su nam ravnatelji rekli da u ponedjeljak nisu imali još gotove odluke o tome “iako ne vjeruju da će u školskim prostorijama biti bilo kakvog organiziranog praćenja”. Većina škola nema ni dovoljno prostora, ali ni televizora za praćenje “kockastih” nogometnih vratolomija. Ali, za moguće polufinale ili željeno finale – to je već druga priča o kojoj će se sve opcije razmatrati.

- Radit ćemo potpuno normalno. Besmisleno je prekidati nastavu. Učenici iz jutarnje smjene će ionako moći pogledati reprizu ili “vratiti” snimku kad dođu doma. Ali, da ćemo raditi nekakve posebne prilagodbe u školi, to nećemo – decidirana je Deana Bokšić, ravnateljica splitske III. gimnazije (MIOC). Na sličnom je tragu i njezin kolega iz zagrebačke V. gimnazije Tihomir Engelsfeld:

- Nikakvu službenu odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja o tome nismo dobili, pa ne volim komentirati izjave iz medija. Za nas je nastava taj dan redovita, a u školi ionako nemamo dovoljno televizora za nekakvo organizirano praćenje. Ali, ako dođemo u finale, onda ćemo razmišljati kako to riješiti. Uostalom, u tom slučaju ne vjerujem da će raditi itko u Hrvatskoj – razmišlja ravnatelj Engelsfeld.

- Podržavam našu reprezentaciju, ali prekid redovite nastave zbog toga zasad ne. Jedino ako, daj Bože, naši dođu do polufinala ili finala, eventualno možemo promisliti kako u te dane organizirati nastavu. Simpatično bi bilo da u učionicama svi zajedno gledamo te utakmice.

Ali zasad nemamo konačnu odluku na razini škole. Znate da mi ove školske godine moramo provesti i nacionalne ispite, naši osmaši posjećuju Vukovar, u našoj je školi ovaj mjesec održano natjecanje iz emocionalne pismenosti. Puno je sadržaja uz koje treba organizirati redovitu nastavu, nemoguće je još oduzimati sate i dane od pojedinih predmeta – kaže Marita Guć, ravnateljica Osnovne škole “Manuš” iz Splita. Na sličnom su tragu razmišljanja i ostalih njezinih kolega:

- Nismo još u školi razgovarali o tome, ali ne vjerujem. Dosad sam imao upite samo iz jednog osmog razreda, i to od nekoliko djevojčica! Ne gubi se tu puno sati, možda jedan, dva školska sata u jednoj smjeni. Nemamo ni televizora u učionicama, samo projektore. Možda nešto organiziramo u atriju ako dođe preporuka od Ministarstva. Vjerujem da ćemo naći rješenje na zadovoljstvo svih – kaže Jure Kunac, ravnatelj Osnovne škole “Split 3” iz Splita.

Ako treba, prilagodit ćemo se

U šibenskoj Tehničkoj školi, ističe ravnatelj Josip Belamarić, nisu dobili nikakvu službenu odluku, pa ni od Županije kao osnivača. Međutim, i ovdje kažu da je gotovo nemoguće organizirano praćenje.

- Nemamo dovoljno prostora u školi za to, iako imamo ekrane, kompjutore, interaktivne ploče, projektore. Hoće li netko od nastavnika pojedinačno omogućiti gledanje utakmice zajedno s učenicima, to ne znam, ali nitko neće biti kažnjen. Propušteni sati svakako se moraju nadoknaditi, a imamo i onaj takozvani višak sati i nenastavne radne dane, pa tek treba vidjeti. Još je rano – kazao nam je u ponedjeljak ravnatelj Belamarić.

image

Hrvatski navijači na posljednjoj pripremnoj utakmice ‘vatrenih’ nu Saudijskoj Arabiji

Tom Dubravec/Cropix

U splitskoj Turističkoj školi, kaže ravnatelj Ivo Bilić, zasad ne moraju razbijati glavu jer su učenici u poslijepodnevnoj smjeni. Ali, budući da se dio škole nalazi u blizini stadiona Poljud, ta škola – zanimljivo – u godišnjem planu i programu ima navedeno da se iznimno, u vrijeme vrhunskih sportskih događaja, nastava može tome prilagoditi.

- To mogu biti iznimno utakmice Hajduka koje “padaju” u vrijeme nastave ili ovakvi veliki sportski događaji kada na velikim svjetskim smotrama igra hrvatska reprezentacija. Zasad nemamo razloga za to, možda kasnije, na primjer kada bude utakmica s Belgijom, pomaknemo početak nastave prema jutarnjoj smjeni kako bismo mogli završiti prije 16 sati – kaže ravnatelj Bilić.

Međutim, ima i škola koje su odluku o skraćenju nastave u srijedu već donijeli. Takva je srednja Strukovna škola Vice Vlatkovića iz Zadra, gdje je, kaže njezin ravnatelj Tihomir Tomčić, takvu odluku Nastavničko vijeće škole jednoglasno donijelo još prošli tjedan i prije nego što je Hrvatski sabor najavio da će u vrijeme igranja utakmice imati stanku od sjednice, kao i prije nego što je ministar Radovan Fuchs izišao sa svojom izjavom.

Nastava u toj školi završava u srijedu u 10.30, učenici će u prosjeku izgubiti dva, tri školska sata, a škola je o tome zatražila i suglasnost roditelja. Prema prvim povratnim informacijama gotovo svi roditelji to i podržavaju.

- Ne vidim nikakvog razloga za toliko “dizanje prašine” oko ove odluke. Gotovo mi je smiješno koliko se problematiziraju ta dva ili tri školska sata. Željeli smo samo biti pragmatični, a ne “gurati glavu u pijesak” i pretvarati se da je to običan dan. Zamislite sat u kojemu sjede 24 učenika u učionici dok se igra utakmica – hoće li oni u tom trenutku doista biti potpuno u nastavi ili u mislima negdje drugdje? – pita se ravnatelj Tomčić, koji kaže da u školi neće biti organiziranog praćenja utakmice, đaci će biti kućama pušteni ranije, a ako netko od učenika (škola ima više od pedeset posto putnika) bude želio utakmicu pratiti u školi, to će moći u njihovoj multimedijskoj dvorani u koju može stati 70-ak osoba, ili u učionicama koje su opremljene pametnim pločama i interaktivnim monitorima.

Što se tiče potencijalnih nadoknada, zadarski ravnatelj kaže da s tim ne bi trebalo biti problema jer roditelji koji su pristali na skraćivanje nastave ujedno su dali suglasnost i za nadoknade.

Međutim, ravnatelj podsjeća i na to da je školskim kalendarom planirano 180 nastavnih dana, od kojih je 175 obvezno (za maturante 165). Višak sati, onaj iznad obvezne satnice, naziva se nenastavnim danima unutar kojih se planiraju sadržaji poput dana škole, dana grada, sportski dani, natjecanja, ekskurzije i slično – pa se i izgubljene školske sate u srijedu zbog utakmice može uvrstiti u taj višak godišnjih sati, kaže Tomčić.

- Dosad u školi nismo potrošili nijedan takav sat iz fonda “viška sati”. Znate li koliko je udio ova dva izgubljena školska sata u srijedu? U trogodišnjim programima oni imaju udio od 0,00137 ukupnih godišnjih sati, a u četverogodišnjim 0,0017. To dovoljno govori o tome koliko će naši učenici “ispaštati” – poručuje ravnatelj Tomčić, koji se pita zašto se “tolika halabuka” ne diže kada se razboli profesor fizike, matematike ili strukovnih predmeta – a kojega nema tko zamijeniti.

Bivša ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak dosad je jedina od njegovih prethodnica koja se javno izjasnila o tome što misli o skraćivanju škole zbog prve utakmice “vatrenih”.

- Prva ministrova izjava bila je prilično nedorečena, a ako je planirana, onda je na rubu populizma. Ako se namjeravalo organizirano pratiti te utakmice, onda se trebalo ranije planirati. Ali, pitam se je li nam nogomet važniji od svih drugih sportova? Što je s vaterpolom, rukometom, skijanjem, jesmo li manji domoljubi ako ne prekidamo nastavu i zbog tih vrhunskih sportskih događaja? Kakvu poruku šaljemo time ako se u školama gleda nogomet? I to osobito u Kataru, zemlji u kojoj se ne poštuju ljudska prava, prava žena, radnika, seksualnih manjina, i gdje je, prema pisanju The Guardiana, poginulo oko šest i pol tisuća radnika na izgradnji stadiona i ostale infrastrukture – pita se bivša ministrica Divjak.

- Svi volimo kad naši pobjeđuju, ali treba li u tom trenutku jedan pilot reći: “E, sad moram prestati voziti avion jer moram pogledati utakmicu”? Treba li sve stati ili to mogu samo Sabor i obrazovanje? – komentira Blaženka Divjak.

Pokušali smo doći i do drugih bivših ministara znanosti, obrazovanja i sporta, ali javila se tek nekadašnja ministrica Ljilja Vokić.

- Mogu vam samo ispričati slučaj kada se u Zagreb s olimpijskim medaljama vratila naša proslavljena skijašica Janica Kostelić i kada su me učenici pitali mogu li ići na Trg bana Jelačića na doček. Rekla sam im: “U redu. Može, ali ako odete u 14 sati, na nastavu se morate vratiti do 16 sati i da ste se meni javili”. Svi su to besprijekorno poštivali.

To je način kako ih naučiti odgovornosti. U susjednoj Klasičnoj gimnaziji nisu ih pustili pa su bježali kroz prozor. Pitam vas, što je onda bolje? – kaže nekadašnja ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije. Međutim, iskreno priznaje da ni sama ne zna kako bi postupila sada, kada naša nogometna reprezentacija igra u jutarnjem terminu.

- Uvijek sam za to da postoji mogućnost izbora, ali ne na način da se u školama organizirano gledaju utakmice. A ako budemo u polufinalu ili finalu, vjerujem da će ionako te utakmice biti u kasnijim terminima – zaključuje Ljilja Vokić.

27. travanj 2024 16:48