StoryEditorOCM

Vlada i Ured predsjednika Republike Hrvatske dogovorili privremeno rješenje za funkcioniranje VSOA-e

Piše ŠIBENSKI.HR
10. srpnja 2023. - 18:16

Vlada i Ured predsjednika Republike dogovorili su privremeno rješenje za funkcioniranje Vojne sigurno-obavještajne agencije. Posljednjih dana ta je tema zaokupila javnost i bila povod još jednog žestokog sukoba predsjednika i premijera, javlja HRT.

Ivica Kinder odbrojava zadnje sate svoga mandata, a istovremeno, o sudbini VSOA-e na još jednom sastanku odlučivali su potpredsjednik vlade Tomo Medved i savjetnik predsjednika Dragan Lozančić.

I dogovor je, nakon mjeseci trakavice, pao.

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako je potpisao odluku kojom ovlašćuju jednog djelatnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) za obavljanje nužnih poslova u sljedećih mjesec dana, jer u ponoć ravnatelju Ivici Kinderu istječe mandat.

- Upravo sam potpisao odluku kojom ovlašćujemo jednog djelatnika VSOA-e za obavljanje nužnih poslova sljedećih mjesec dana - rekao je Plenković u Dubrovniku nakon uručivanja ugovora korisnicima Dubrovačko-neretvanske županije iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice.

Dodao je kako se dogodilo upravo ono što je sugerirao na press konferenciji u petak - da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost, a ujedno i predsjednik Savjeta koordinacije sigurnosno-obavještajnih agencija, zajedno sa zamjenikom predsjednika tog Savjeta, a to je predstavnik Ureda predsjednika Republike Dragan Lozančić, obave razgovore tijekom vikenda.

- Oni su usuglasili i o osobi i o formi kako da se to riješi, dakle ja sam, što se nas tiče, dopis potpisao i s obzirom na to da od sutra Kinder više nije prva osoba VSOA-e, imamo rješenje sa željom, ponavljam, da se usuglasi novi čelnik VSOA-e.

Podsjetio je kako je prijedlog Vlade, kojeg je u Vladino ime uputio ministar obrane Mario Banožić, brigadni general Mijo Validžić koji ima sve reference da preuzme tu dužnost.

- Riješili smo sada neposredno situaciju nakon sutra i ostajemo kod prijedloga o kojem se radi, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje je li privremeno rješenje u skladu s Ustavom, premijer je naglasio: "Naravno da je".

Komentirajući neke navode da bi se on oko te teme trebao osobno trebao sastati s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, premijer Plenković rekao je kako to ne piše u Ustavu.

- Piše da se moramo usuglasiti. Mi se možemo usuglašavati sastankom, što nije realno - nema isprike, nema sastanka, tu se pozicija ne mijenja. Možemo se dogovarati pismenom komunikacijom, možemo se dogovarati putem razgovora naših suradnika", naveo je premijer.

Pri tome je podsjetio kako se u vremenu dok je Milanović bio premijer, s tadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović usuglašavao njegov ministar obrane Ante Kotromanović.

- Milanović ignorira, bojkotira, vrijeđa i ponižava ministra obrane Banožića, koji je u ovoj situaciji čovjek u čijem sastavu Ministarstva obrane je VSOA. Dakle, nije neko posebno tijelo kao SOA, ono je dio Ministarstva obrane, jedna od ustrojstvenih jedinica, istaknuo je Plenković.

- Uostalom, Banožić je čak rekao da je spreman razgovarati, ja nisam. Ne radi sebe i svoje osjetljivosti, nego radi principijelnosti prema hrvatskoj javnosti, dodao je. 

Ured predsjednika: Usuglašena privremena odluka o VSOA-i

Ured predsjednika izvijestio je u ponedjeljak da je suglašena Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), a predsjednik Milanović potpisat će odluku tijekom dana, čim mu bude dostavljena.

Prema usuglašenoj Odluci, do imenovanja ravnatelja VSOA-e a najdulje mjesec dana - koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije obavljat će brigadir Ante Kujundžić.

Osoba koja će privremeno, idućih mjesec dana, koordinirati poslove i potpisivati akte VSOA-e, imat će ograničene ovlasti te nije, između ostaloga, ovlaštena podnositi pisane prijedloge za primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka. Odluka stupa na snagu 11. srpnja 2023., navodi se u priopćenju, a prenosi HRT.

S obzirom da je predsjednik Vlade konačno pristao na Ustavom propisanu proceduru imenovanja čelnika sigurnosno-obavještajnih agencija, te budući da se radi o privremenom rješenju u slučaju VSOA-e, predsjednik Milanović poziva da se odmah započne s usuglašavanjem kandidata za novog ravnatelja VSOA-e u skladu s ustavnom procedurom.

Oporba je i prije donošenja ovakve odluke - jasna - premijer i predsjednik trebaju sjesti za stol i dogovoriti se.

- Ni jednom akteru ne odgovara da on bude taj koji će biti optužen za sigurnosnu ugrozu RH, dok je jednom sigurno, a možda i obojici odgovaralo da ova afera izađe u prvi plan da bi se manje razgovaralo o plinskoj aferi, rekla je Marija Selak Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

- Moraju njih dvojica razgovarati u četiri oka i to je to. Što sad znači ovlastite teklića - to mi izgleda kao dva goluba pismonoše. Ako se to ne dogodi, nda nećemo imati ravnatelja VSOA-e i imat ćemo problem, smatra Siniša Hajdaš-Dončić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i

Ravnatelja ni nema, samo privremeno rješenje - predsjednik poziva da se odmah krene sa usuglašavanjem kandidata u skladu s ustavnom procedurom.

- Predsjednik Milanović poziva Vladu da se žurno pristupi rješavanju i svih drugih otvorenih kadrovskih pitanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske i diplomaciji kod kojih je potrebno usuglašavanje predsjednika Republike i Vlade. Što se tiče predsjednika Milanovića, razgovori u cilju usuglašavanja mogu odmah početi, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Ti razgovori, barem kako sada stvari stoje, neće se dogoditi u četiri oka. Dugoročno rješenje za Vladu je jasno - prijedlog kandidata postoji još od veljače i od toga ne odustaju.

- Pet mjeseci ima da smo mi predložili kandidata, ozbiljnog,kompetentnog čak van sustava VSOA-e jer je on u drugoj ustrojstvenoj jedinici MORH-a, sa svim referencama. Onaj tko bojkotira, ne očituje se niti za niti da je protiv brigadnog generala Validžića je Milanović, a ne ja. Prema tome, morate takvu vrstu pitanja postaviti onome tko se oglušio na taj prijedlog, poručio je Plenković.

Za novi, stalni dogovor dva predsjednika imaju najviše mjesec dana, piše HRT.

27. lipanj 2024 16:54