StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMigranti, brexit, korona...

Vjerodostojnost EU-a na kušnji zbog krize s koronavirusom, ističe Francuska

Piše HINA
29. ožujka 2020. - 17:19


Odgovor Europske unije na krizu s koronavirusom odredit će njezinu vjerodostojnost u budućnosti, rekao je u nedjelju francuski ministar pošto se Unija prošlog tjedna nije uspjela dogovoriti o zajedničkim mjerama za pomoć gospodarstvu. 
EU teškom mukom pokušava osmisliti koordinirani odgovor na koronavirus, posljednji test solidarnosti bloka potresenog brexitom, migrantskom krizom 2015. i 2016. te dužničkom krizom eurozone.


"Ako je Europa samo jedinstveno tržište u dobrim vremenima, onda ona nema smisla", rekla je ministrica za europske poslove Amelie de Montchalin radiju Inter.
Podjele među članicama jasno su došle do izražaja nakon što se čelnici u četvrtak nisu uspjeli dogovoriti oko toga kako minimizirati gospodarske teškoće i pripremiti se za oporavak. Južne zemlje kontinenta ljute su zbog otpora sjevera da ponudi veću pomoć.
Njemačka i Nizozemska otvoreno su ustale protiv ideje Italije, Španjolske, Portugala i Francuske o izdavanju zajedničkih obveznica radi financiranja gospodarskih poticaja.


Članice se svađaju i zbog podjele medicinske opreme te graničnih kontrola.
Austrijski kancelar Sebastian Kurz upozorio je na dvostruke standarde kada je njegova zemlja pokušala osigurati zaštitne maske za lice iz Njemačke, dok su ostale prijestonice kritizirale Beč zbog jednostrano uvedenih kontrola na granici s Italijom.
"Kada kriza prođe, morat ćemo unutar EU-a donijeti neke teške odluke", rekao je Kurz listu Kronen Zeitung.


De Montchalin kaže da se Njemačka i Nizozemska neće oporaviti ako ostatak Europe ostane bolestan. Koronavirus je otvorio ključna pitanja za Europu, istaknula je.
Populističke stranke bit će pobjednice ako europski čelnici ne budu surađivali u teškim krizama, upozorila je francuska ministrica.

 

28. travanj 2024 22:42