StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPakleni mjeseci

Vakula otkrio detalje o ljetu: ‘Čeka nas sušno razdoblje, nekima bi moglo biti prilično neugodno‘

Piše Šibenski.hr
15. lipnja 2024. - 10:30

Zoran Vakula, HRT-ov meteorolog i urednik naglasio je za HRT kako je u prvoj polovici lipnja baš bilo svega, bilo je i vrućih dana, ali osobito u ovom tjednu i razmjerno svježih.

Idućih dana temperatura će rasti, pa će u sljedećem tjednu ponovno posvuda biti vruće. Sve toplije će biti i tijekom noći i jutra, i to sve do potkraj sljedećeg tjedna. Nakon toga su prognoze manje pouzdane pa može biti još toplije, ali i svježije, mnogima i ugodnije.

U prošlim danima bilo je dosta i kišnih razdoblja.

- I sad kad to krene isparavati, nekima će biti prilično neugodno, upozorio je Vakula.

Pritom valja spomenuti kako se ostvaruju dugoročne prognoze za lipanj, objavljene još u svibnju i ranije:

- Dugoročne prognoze davale su pozitivno odstupanje od prosjeka srednje lipanjske temperature zraka, i to uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. I to se ostvaruje, naglasio je Vakula. 

Prognoza za srpanj i kolovoz također pokazuje veliku, čak i vrlo veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja od prosjeka srednje mjesečne temperature zraka za oba mjeseca.

Odstupanje bi moglo biti i veće od 2 °C.

U srpnju i kolovozu velika je vjerojatnost i za dugotrajnije sušnije razdoblje, koje bi moglo početi u srpnju, a potrajat će vjerojatno i u kolovozu.

- Diljem Hrvatske je velika vjerojatnost manje ukupne količine oborine od uobičajene, istaknuo je meteorolog HRT-a. 

Vakula je dodao kako je srednja temperatura zraka ne samo od početka godine, nego i posljednjih 12 mjeseci rekordno visoka, i to ne samo na našem lokalnom nivou, nego i na globalnom, prema analizama Copernicus službe za klimatske promjene Europske Unije.

- Ostvare li se postojeće dugoročne prognoze za nastavak ljeta te jesen i početak zime - velika je vjerojatnost da i ova godine bude među pet najtoplijih godina, možda čak i rekordno topla, poručio je Vakula.

 

15. lipanj 2024 10:30