StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNa pomolu nova afera

USKOK istražuje Cijepise; tvrtka Vinka Kojundžića i Ministarstvo zdravstva potpisali ugovor vrijedan 5,2 milijuna kuna

Piše Šibenski.hr
17. travnja 2021. - 09:49

Policijski službenici PN USKOK-a početkom ove godine počeli su, neslužbeno doznaje Jutarnji list, izvide nad nekim ugovorima i poslovima sklopljenim između Ministarstva zdravstva s tvrtkama IN2 i Cuspis, čiji je osnivač i direktor Vinko Kojundžić radio platformu cijepise.zdravlje.hr na kojoj građani prilikom prijave često imaju problema.

Ta platforma izazvala je interes portala Telegram koji je u više navrata pokušavao od Ministarstva dobiti odgovor na pitanje tko je autor spomenute platforme, ali im nisu odgovarali. U konačnici su to u četvrtak sami otkrili nakon čega je osnivač i direktor tvrtke Cuspis Kojundžić priznao da je autor spomenute platforme od koje su se, pak, u petak ogradili iz tvrtke IN2 i Ericsson Nikola Tesla, unatoč tome što je ministar Vili Beroš ujutro kazao da su i te dvije kompanije radile na toj platformi.

Međutim, do objave ovog teksta iz Ministarstva nisu uspjeli dobiti reakciju na pitanje o policijskim izvidima. A nisu uspjeli razgovarati niti dobiti odgovore od Kojundžića kojemu su još jučer poslali pitanja, međutim, do objave teksta nije odgovorio. No, neslužbeno doznajeu da su policijski službenici postupili temeljem zahtjeva Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i od Ministarstva zdravstva navodno zatražili "cjelokupnu dokumentaciju vezanu za šest postupaka javne nabave naručitelja Ministarstvo zdravstva".

STRATEŠKI PARTNER

 

Riječ je, neslužbeno doznaju, o šest ugovora, među kojima su: "Usluge osnovnog i adaptivnog održavanja Aplikativnog dijela sustava e-Liste čekanja, e-Naručivanja te modula e-Prioritetno naručivanje, Središnjeg kalendara za praćenje ugovorenih kapaciteta i Središnjeg kalendara za praćenje slobodnih termina u razdoblju od tri godine od sklapanja ugovora o nabavi", te ugovor "Povezivanje zdravstvenih ustanova sa sustavom eCEZDLIH i eCIJEPIH"...

Na upit Ministarstvu zdravstva je li policija od njih zatražila spomenute ugovore te o čemu se zapravo radi, su im rekli da će se potruditi odgovoriti u što kraćem vremenskom roku. Ni u tvrtki IN2 nisu dobili konkretan odgovor na pitanje o policijskim izvidima već su samo proslijedili priopćenje koje su poslali medijima, a u kojem tvrde da nisu radili na web stranici cijepise.zdravlje.hr.

- IN2 je dugogodišnji strateški partner Ministarstva u razvoju Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava (CEZIH), zadužen za izgradnju i održavanje središnjeg sustava eNaručivanje koji uključuje e-Liste čekanja, e-Naručivanje, e-Prioritetno naručivanje, Središnji kalendar za praćenje ugovorenih kapaciteta i Središnji kalendar za praćenje slobodnih termina.

Na temelju postojećeg ugovora za održavanje i nadogradnju ovog sustava, IN2 je zadužen za njegovu prilagodbu potrebama procesa naručivanja građana na cijepljenje protiv bolesti covid-19. Sama stranica cijepise.zdravlje.hr nije dio sustava eNaručivanje. Svoju ulogu u ovom složenom projektu IN2 obavlja u skladu sa svim postojećim ugovorima s naručiteljem, transparentno i profesionalno - stoji u njihovom odgovoru.

Jutarnji list je, naime, došao u petak u posjed jednog od ugovora između Ministarstva i zajednica ponuditelja predvođene tvrtkom Cuspis, te je zanimljivo primjerice da su "Ugovor za nabavu usluga korektivnog i adaptivnog održavanja aplikativnog sustava eCEZDLIH i eCIJEPIH" potpisali 9. prosinca 2020. godine Maja Smolčić, direktorica iz tvrtke Cuspis te ministar zdravstva Vili Beroš.

Posao je to u vrijednosti od 5,2 milijuna kuna, kako je vidljivo iz tog ugovora broj 93/20, a koji je sklopila zajednica ponuditelja tvrtki Cuspis, IN2 i In-Con. Tu zajednicu je prilikom potpisivanja konkretnog ugovora zastupala baš direktorica Smolčić iz tvrtke Cuspis Vinka Kojundžića.

RADNI SATI

 

Osim tog ugovora, Jutarnji list je i u posjedu dokumenta naslovljenog "Prijedlog za promjenom" koji Vinko Kojundžić, direktor i osnivač tvrtke Cuspis, u prosincu 2020. šalje ministru Berošu te u tom prijedlogu definiraju da je "potrebno popisati i analizirati prijedloge za izmjenu/doradu funkcionalnosti unutar projekta eCEZDLIH i centralnog e-Cijepnog kartona" te u tom dokumentu definiraju kako će kojoj tvrtki fakturirati radne sate.

- Poštovani gospodine ministre, sukladno članku... u Analizi zahtjeva za promjenom su navedeni prijedlozi za zahtjeve za promjenom te su definirani radni sati i vrsta aktivnosti zaposlenika... - navodi se u dopisu koji potpisuje Vinko Kojundžić, a iz kojeg je vidljivo da u tom projektu Cuspis, čini se, vodi glavnu riječ.

 
19. travanj 2024 17:59