StoryEditorOCM

Umro splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić, na Sardiniji od posljedica moždanog udara. U Šibeniku je otvorio hotel King Krešimir na Meduliću

Piše HINA // Šibenski.hr
8. lipnja 2023. - 20:27


Splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić umro je u 63. godini života u bolnici na Sardiniji od posljedica moždanog udara, objavljeno je u četvrtak na njegovoj Facebook stranici.
Buljubašić umro je u četvrtak ujutro u bolnici Sassari nakon što mu je dan ranije pozlilo na Sardinji gdje je bio s obitelji na svom brodu.
Buljubašić, koji je glasio za jednog od najbogatijih Hrvata karijeru je počeo sredinom 80-ih godina osnivanjem tvrtke SEM (Split Elektromont) za montažu telefonskih centrala i uređaja.
Smatralo ga se jednim od najuspješnijih hrvatskih privatnih brodara. U posao s putničkim brodovima krenuo je početkom 90-ih te je 1993. povezao Split i Anconu. Kasnije su njegovi veći brodovi plovili na prekooceanskim rutama.
Imao je dva hotela, putničku agenciju i bio je jedan od osnivača Splitsko-dalmatinske banke. Također je prvi Hrvat koji je uplatio rezervaciju za prvi komercijalni let u zemljinu orbitu.
U javnosti je poznato da je bio u dobrim odnosima s bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i bivšim premijerom Ivom Sanaderom koji je plovio na njegovoj 18-metarskoj jahti "Malo vitra" nakon što je podnio ostavku na premijersku dužnost.

Buljubašić je, inače, u Šibeniku poznat i kao hotelijer, odnosno investitor u jedan od najljepših šibenskih butik hotela u staroj gradskoj jezgri, hotel ‘King Krešimir‘ otvoren u palači Divnić/Kečkemet.
 

01. listopad 2023 18:09