StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetneobično slavlje

Desnica se okupila na proslavi pravoslavnog Božića u Dicmu: okupio ju je Peđa koji planira odcjepljenje od Srpske pravoslavne crkve

Piše Toni Paštar/SD
6. siječnja 2024. - 18:17

U organizaciji udruge Hrvatski pravoslavni centar sa sjedištem u Vukovaru u dvorani restorana "Kamen" u Dicmu u subotu poslijepodne održan je prigodni domjenak povodom pravoslavnog Badnjaka i Božića. Ovom skupu odazvalo se više od stotinu gostiju koje je pozvao predsjednik udruge Predrag Mišić zvani Peđa koji za sebe kaže da je "po nacionalnosti Hrvat, po narodnosti Srbin i pravoslavne vjeroispovijesti", a koji je kao dragovoljac bio branitelj Domovinskog rata u Vukovaru i kasnije logoraš srpskih koncentracijskih logora.

Među gostima su, uz ostale, bili general Marijan Mareković, izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, pukovnik Marko Skejo, zapovjednik 9. bojne HOS-a, vijećnici županijske skupštine i splitskog Gradskog vijeća, Ivan Šipić, predsjednik Gradskog vijeća Trilja i drugi uključujući brojne hrvatske branitelje srpske nacionalne pripadnosti.

image

Na fotografiji: General Marijan Marekovic, izaslanik Predsjednika RH.
 

Vojko Bašić/Cropix
image

Na fotografiji: Goran Matijević, Ante Sanader, Ivica Bubić
 

Vojko Bašić/Cropix

- Odazvali su se svi koje sam pozvao. Ovo je domjenak povodom Badnjaka, ali i susret s dragim ljudima koji su cijelu godinu uz nas, uglavnom iz braniteljskih udruga. Naša je primarna zadaća promicanje Domovinskog rata, zaštita hrvatskih branitelja neovisno o vjeroispovijesti, narodnosti i nacionalnosti kao i pomaganje svim ljudima u potrebi te se ponosimo što je humanitarni rad ono što nas obilježava – kazao je Mišić.

Upitali smo predsjednika udruge za komentar koji se može čuti u javnosti da grb njihove udruge neodoljivo podsjeća na grb Hrvatske pravoslavne crkve iz 1942. godine?

- Grb sam ja osobno nacrtao rukom, a dorađen je uz pomoć jednog programera. Maslinova grana i bijele golubice obilježavaju mir i ljubav, unutar je hrvatska šakovnica, a unutar šahovnice je pravoslavni krst, odnosno križ. Ništa više od toga.

image

Na fotografiji: pukovnik Marko Skejo
 

Vojko Bašić/Cropix
image

Na fotografiji: Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara
 

Vojko Bašić/Cropix

Ni ovdje ne skrivate kako je glavni cilj udruge kojoj ste na čelu osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve?

- Točno, to je naš cilj. U svakoj državni pravoslavna crkva je koncipirana na autokefalnosti. Ako mogu biti bugarska, rumunjska, makedonska, grčka i sve ostale autokefalnepravoslavne crkve i u Hrvatskoj treba postojati upravo takva pravoslavna crkva. Na ovaj način mi se u principu želimo odvojiti od Srpske pravoslavne crkve jer ne pripadamo toj crkvi niti svetosavlju, a razlozi su jako dobro poznati. Oni su tijekom Domovinskog rata širili netrpeljivost prema drugim narodima, a naročito prema hrvatskom narodu.

Možete li definirati vremenski okvir za ostvarenje toga cilja?

- Teško je uokviriti vrijeme kroz mjesec ili godinu. Put je dug, bit će težak, ali vjerujem da bi taj cilj mogli ostvariti u roku od pet godina. Nema ni jednog važećeg zakona koji bi nam to zabranio, a mi smo odlučni da do postavljenog cilja dođemo – zaključio je Predrag Mišić. 

image

Na fotografiji: Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara
 

Vojko Bašić/Cropix
image

Na fotografiji: Mate Buljubšić, Predrag Mišić Peđa

Vojko Bašić/Cropix
25. travanj 2024 23:37