StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVažan lijek

Trebamo li se zabrinuti? Nova je nestašica poznatih antibiotika, pripisuju se za teške upalne procese

Piše VIJESTI SD
13. lipnja 2024. - 20:57

Pliva i Krka prijavili su nestašice poznatih antibiotika koji djeluju na teže bakterijske upalne procese i svrstavaju se u skupinu fluorokinolona.

Riječ je o antibioticioma s djelatnom tvari ciprofloksacin koji se, primjerice, koriste za suzbijanje klamidije, leigonele, stafilokoka, meningitisa, pnemunije.

Pliva je tako izvijestila o nestašici lijeka Cipromed 500 mg, filmom obložene tablete, djelatne tvari ciprofloksacinklorid, od 15. srpnja do 7. listopada, a razlozi su povezani proizvodnjom.

Ozbiljne nuspojave

Krka-farma pak prijavljuje nestašicu antibiotika Ciprinol 250 mg, filmom obložene tablete, djelatna tvar ciprofloksacinklorid, od 12. lipnja do 22. kolovoza, a razlozi su također povezani s proizvodnjom, javlja Danica.hr.

Ranije je ista farmaceutska kompanija prijavila nestašicu lijeka Ciprinol 200 mg/100 ml, otopina za infuziju, djelatne tvari ciprofloksacin laktat, i to zbog komercijalnih razloga. Lijeka neće biti do 1. srpnja ove godine.

Lani je više farmaceutskih kompanija koje te lijekove distribuiraju u Hrvatskoj upozorilo na rijetke, ali ozbiljne nuspojave koje antibiotik može izazvati te su liječnike i pacijente pozvale na dodatan oprez.

Fluorokinoloni, tako, ne smiju se propisivati za lakše infekcije (faringitis, tonzilitis, akutni bronhitis); blage do umjerene infekcije (nekomplicirani cistitis, pogoršanje kroničnog bronhitisa i kronične opstruktivne plućne bolesti, bakterijski rinosinusitis i akutnu upalu srednjeg uha).

Poremećaj osjetila

Ciprofloksacin se u tim slučajevima može propisivati samo ako se drugi antibiotici koji se obično preporučuju za te infekcije smatraju neodgovarajućima.

Fluorokinoloni povezuju se s vrlo rijetkim, ozbiljnim, dugotrajnim i potencijalno ireverzibilnim nuspojavama koje uglavnom zahvaćaju mišićno-koštani i živčani sustav.

“Ozbiljne nuspojave mogu uključivati tendinitis, rupturu tetive, artralgiju, bol u udovima, poremećaj hoda, neuropatije povezane s parestezijom, depresiju, umor, poremećaj pamćenja, halucinacije, psihozu, poremećaje spavanja i poremećaje sluha, vida, okusa i mirisa”, kažu u Agenciji za lijekove.

13. lipanj 2024 20:57