StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpočnite na vrijeme

Totalni izračun: ako svaki mjesec od plaće odvojite točno ovaj iznos, u mirovini ćete moći čak i putovati

Piše Dora Koretić/JL
10. svibnja 2023. - 08:44

Ne, prosječna mirovina nije dovoljna niti za podmirivanje najosnovnijih životnih potreba, a kamoli za osiguravanje dostojanstvenog života. A poželi li čovjek u mirovini onda možda još i putovati, očito je kako će se morati na vrijeme osigurati i početi izdvajati iz plaće.

Za većinu potrošača najveći problem predstavlja računica koliko bi optimalno trebalo stavljati na stranu odnosno koliko novaca će biti potrebno svaki mjesec štedjeti kako bi se s tim iznosom u mirovini moglo pristojno živjeti.

Velika škrtica Jutarnjeg lista iskoristila je postojeće statističke podatke te točno izračunala koliko već ovaj mjesec morate odvojiti od svoje plaće želite li u mirovini živjeti bolje od crkvenoga miša.

Oprez - računica je napravljena na trenutnim vrijednostima i nije uključila inflaciju - čisto kako bismo vam dali neku okvirnu sliku i kako biste provjerili uklapa li vam se ta računica u trenutni budžet ili je morate malo prilagoditi.

U kratkom videu pogledajte kako ovaj izračun izgleda na prosječnoj hrvatskoj plaći, koliko je prema podacima Državnog zavoda za statistiku potrebno za normalan život i koliko bi svaki mjesec trebala iznositi vaša štednja.

18. travanj 2024 03:12