StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzazidani ostaci

Stravično otkriće u BiH: u fontani ispred kuće pronašli ljudske kosti, sumnja se da je riječ o žrtvi iz Srebrenice

Piše vijesti sd
22. rujna 2023. - 14:50

Genocid u Srebrenici je najveći zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata, a novo poglavlje u priči o njegovoj svireposti je stravično otkriće posmrtnih ostataka kostiju zazidanih u fontani u dvorištu kuće u Brčkom, gdje su ukopani 2012. godine, piše klix.ba.

U srijedu je na području Brčko distrikta izvršena ekshumacija posmrtnih ostataka žrtve, navjerojatnije ubijene tokom genocida u Srebrenici. Institut za nestale osobe je na osnovu izjave svjedoka i precizne informacije o lokaciji izvršio ekshumaciju u dvorištu obiteljske kuće N. M.

"Prilikom ekshumacije, posmrtni ostaci su pronađeni ispod fontane, a prema informacijama Instituta za nestale osobe pretpostavka je da se radi o posmrtnim ostacima žrtve genocida počinjenog u Srebrenici. Posmrtni ostaci su najvjerojatnije doneseni neposredno nakon rata, odnosno 1997. godine, 2012. su sakriveni u dvorištu, odnosno zakopani, a preko njih je izgrađena fontana. Do tih ostataka se ne bi došlo da nije bilo svjedoka koji je otkrio točnu lokaciju", kazala je Emza Fazlić iz Instituta za nestale osobe.

Kako neslužbeno saznaje klix.ba, posmrtne ostatke je sakrio upravo N. M. iz Brčkog, a u ovom predmetu je otvorena istraga državnog tužiteljstva.

N.M. je posmrtne ostatke navodno koristio za proučavanje, a upravo on ih je donio neposredno nakon završetka rata. Također, čovjek u čijem dvorištu su pronađene zazidane kosti je, kako piše klix.ba, napustio teritorij Bosne i Hercegovine.

30. travanj 2024 14:10