StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetneugodno vrijeme

Stiže novi toplinski val, temperature će ići i blizu 40 °C: Za jednu regiju izdan crveni meteoalarm

Piše Šibenski.hr
18. kolovoza 2023. - 08:37

U većini krajeva danas će biti djelomice sunčano. U unutrašnjosti je moguć povremeno umjeren i jak razvoj oblaka te ponegdje kiša i grmljavina, većinom u Slavoniji, Baranji i Srijemu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za petak.

Najviše sunčanog vremena bit će na dalmatinskoj obali.

Vjetar na kopnu će biti uglavnom slab. Na Jadranu ujutro i prijepodne slaba do umjerena bura, zatim sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka bit će od 28 do 33 Celzijeva stupnja, na moru gdjegod i malo viša.

Sutra će biti većinom sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku, ponajprije na istoku unutrašnjosti, a poslijepodne i u dijelu Dalmacije. U tim je predjelima i najvjerojatniji poneki pljusak praćen grmljavinom odnosno kiša. Vjetar slab, u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu slaba i umjerena, podno Velebita i jaka bura, danju na otvorenom sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, na Jadranu između 21 i 26 °C. Najviša dnevna od 30 do 35 °C.

Za danas je za riječko područje na snazi žuti meteoalarm zbog umjerene opasnosti od toplinskog vala, dok je za sutra izdan narančasti meteoalarm za to područje zbog velike opasnosti. Crveni meteoalarm, vrlo velika opasnost od toplinskog vala, izdan je za područje Rijeke za ponedjeljak. Narančasto upozorenje je na snazi za nedjelju i za područje Splita i Dubrovnika, a u ponedjeljak još i za područje Knina.

Meteorolog HRT-a Tomislav Kozarić rekao je da se danas očekuje i grmljavina u središnjim dijelovima zemlje. Vrućina će danas biti najizraženija na dijelu sjevernog Jadrana uz umjerenu opasnost od djelovanja na zdravlje, a u Lici temperatura može porasti do 29°C.

Poslijepodne bi u Gorskom kotaru moglo biti pljuskova s grmljavinom, a oni bi mogli zahvatiti i riječko područje.

Tijekom noći i ujutro bi mogla puhati umjerena, podno Velebita na udare i jaka bura koja će zatim slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji bi temperature danas mogle ići i do 34 stupnjeva, a topla će biti i noć.

01. svibanj 2024 01:19