StoryEditorOCM

Stiže nam treći val Covid-a: krivi su novi sojevi i privatna druženja, a posljedice otvaranja štekata tek ćemo osjetiti

Piše Anita Belak Krile/SD
13. ožujka 2021. - 12:47

Nije prošlo ni desetak dana otkad smo se malo opustili i na osunčanim terasama kafića i restorana počeli guštati u ćakuli i espressu, a evo se sa horizonta već valja treći val COVID-a.

Nije riječ ni o kakvim crnim slutnjama nego o jasnoj i preciznoj statistici koja nije dobra. Danas, primjerice, imamo evidentirana 823 novooboljela od koronavirusa, prošli petak bilo ih je 590, a točno prije mjesec dana, 12. veljače, 371. Uz krivulju zaraze koja ide prema gore, isporuka cjepiva i dalje kasni.

Epidemiolozi tumače kako je širenje novih sojeva, a ponajprije onog britanskog, vjerojatno glavni razlog povećanja broja novodijagnosticiranih slučajeva. Povećava se i mobilnost stanovništva kako ju prati Google, pogotovo u kategoriji 'stanice javnog prijevoza', a korona skor za ovaj tjedan pokazuje 26-postotno povećanje broja novooboljelih.

To povećanje, za sada, još uvijek nije odraz otvaranja terasa, to ćemo tek vidjeti kroz desetak dana. Ono je rezultat novih sojeva, privatnih druženja i školske nastave. Brojke preminulih od koronavirusa i stopa hospitalizacije nisu zabrinjavajuće, no tu se graf mijenja tek dvadesetak dana nakon rasta stope zaraženih.

Otvaranje terasa kafića mnogi su, nažalost, shvatili kao dopuštenje za opći raspašoj koji nas, u kombinaciji s novim sojevima virusa i mizernom procijepljenošću, brže gura prema trećem valu. Kao što znamo, u Hrvatskoj su sekvencionirani gotovo svi glavni brzošireći sojevi osim brazilskog: imamo i britanski i češki i škotski i južnoafrički i newyorški soj. 

U prethodnim valovima epidemije u Hrvatskoj, brojke bi rasle otprilike tri do četiri tjedna nakon što bi se to dogodilo u ostalim europskim zemljama.

Primjeri Češke, Portugala, Poljske, Slovačke i niz drugih zemalja iz našeg susjedstva, potvrđuju da se stabilna situacija brzo može pretvoriti u vrlo ozbiljnu krizu.

Mađarska trenutno ima najveći broj zaraženih u zadnja tri mjeseca, zatvaraju većinu trgovina, a učenike su vratili na online nastavu. U Češkoj je stanje i dalje teško, jednako kao i u Slovačkoj gdje padaju ostavke, a nagli skok zaraze dogodio se i Srbiji pa liječnici upozoravaju da ugrožava čak i dosad uspješnu kampanju cijepljenja.

Italija pak za uskršnji vikend najavljuje opću karantenu. Zatvaraju trgovine od 3. do 5. travnja, a tih će dana Talijani smjeti izaći iz svojih domova samo zbog posla, zdravlja ili izvanrednih situacija. Ograničit će se kretanje između gradova, a kafići i restorani će biti zatvoreni. Prije točno godinu dana u Lombardiji se samo za četiri dana udvostručio broj zaraženih. Danas godinu dana kasnije, Lombardija je ponovo u crvenoj zoni, a brojke zaraženih su gore nego lani u ožujku. Trenutno imaju preko 85 tisuća aktivnih slučajeva.

Zbog rasta sedmodnevne incidencije i središnji njemački epidemiološki Institut Robert Koch izjavljuje kako „postoje jasne naznake da je započeo treći val pandemije“. Više od 55 posto novozaraženih u Njemačkoj inficirano je brzoširećim britanskim sojem. Iz Instituta kažu kako se trenutno vodi borba između novih sojeva i brzine cijepljenja.

U optimističnom scenariju stopa cijepljenja s prokuženosti dijela populacije mogla bi sljedeći val učiniti nešto blažim. No, u toj borbi, Hrvatska poražavajuće zaostaje. Još donedavno zdravstveni dužnosnici javno su se razmetali ambicijama kako će do ljeta uspješno procijepiti čak 70 posto građana, sad su ciljevi reducirani. Govori se da će biti dobro da se do sezone cijepi i 50 posto starijeg stanovništva.

28. travanj 2024 01:23