StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUPISI U 445 ŠKOLA

Počele prijave programa u srednjim školama; od ove godine novi smjerovi u 35 obrazovnih ustanova

Piše Šibenski.hr
28. lipnja 2023. - 11:56

Za upis u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. predviđena su 48.753 mjesta u ukupno 445 škola, u srijedu počinju prijave programa koje učenici žele upisati, a od ove godine moći će upisati nove smjerove u 35 obrazovnih ustanova.

Iz CARNET-a se za HRT javila Vlatka Kalinić.

Više od 40 tisuća učenika ima pravo upisati srednje škole. Ovdje su prijave obrazovnih programa otvorene u 8 sati, a u prvih sat vremena prijavilo ih se oko 16 posto, a sve se odvija pod budnim okom koordinatora e-upisa Tomislava Rožića, rekla je Kalinić.

Na pitanje što je najvažnije za učenike i roditelje u ovoj ranoj fazi, Rožić je rekao kako su najvažnija 2 roka koji kreću teći s današnjim danom.

- To je rok za prijavu programa koji imaju dodatne provjere. On traje do 2. srpnja u 16 sati i rok za prijavu svih ostalih programa koji traju do 7. srpnja u podne, kazao je Rožić.

Dodaje kako će se do sedmog srpnja moći mijenjati prioritet prijavljenih programa. Najvažnije je da se na prvo mjesto postavi škola i program koji se najviše želi i tako redom do šestog programa.

Neke škole uz upise imaju i prijemne ispite.

- To su programi koji imaju raniji rok prijave. Oni završavaju 2. srpnja u 16 sati. Nakon toga, kandidati više neće moći prijavljivati programe. Jako je važno da se svi ovakvi programi prijave do zadanog roka, naglasio je.

Rožić ističe da je CARNET čvrsto uvjeren da neće biti nikakvih poteškoća sa sustavom.

Na pitanje kako su riješeni upisi za učenike s teškoćama, Rožić je rekao kako su njihovi upisi završili jučer i u 8 sati su objavljene njihove konačne ljestvice.

- Bilo je oko tri tisuće petsto kandidata s teškoćama u razvoju i većina ih je ostvarila pravo upisa, a oni koji to nisu mogu danas krenuti rangirati na redovnim ljestvicama kao i redoviti kandidati, kazao je.

Dodaje kako će danas u 14 sati kandidati vidjeti rezultate svojih prijava i vidjet će sve programe koje su prijavili i kako kotiraju na ljestvicama.

- 10. srpnja u podne objavljujemo konačne ljestvice poretka i tada će kandidati znati u kojim školama i programima su ostvarili pravo upisa. Ostaje im do 13. srpnja da učitaju upisnicu u sustav, naglasio je Rožić.

Prijave programa trajat će do 7. srpnja, elektronski preko stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.

Od 445 srednjih škola, njih 179 provodi gimnazijske programe obrazovanja, 319 strukovne programe obrazovanja, 15 programe likovne umjetnosti, a 41 glazbene i plesne programe obrazovanja (srednje škole najčešće provode kombinirane programe obrazovanja, npr. gimnazijske i strukovne ili strukovne i likovne umjetnosti itd.).

Srednjih škola koje provode samo gimnazijske programe obrazovanja je 95 (tzv. čiste gimnazije), stoji u odgovoru Hini iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Od 35 škola koje su dobile odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za uvođenje programa koje do sada još nisu izvodile - neke su u potpunosti zamijenile stare programe novima, odnosno ukinule ih i uvele nove dok su druge škole nove programe odlučile kombinirati s drugim postojećim programima ili ponuditi potpuno novi obrazovni program bez zamjene.

Tako primjerice, Srednja škola Arboretum Opeka (Vinica) planira uvesti novi program konobar koji planira kombinirati sa srodnim obrazovnim programom kuhar. Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik planira zamijeniti obrazovni program poslovni tajnik s novim programom web dizajner, dok, primjerice Glazbena škola Blagoje Bersa Zadar uvodi novi obrazovni program oboa.

Ove godine eksperimentalne programe predložile su srednje škole koje su imenovane regionalnim centrima kompetentnosti, a najviše ih je odobreno u sektoru Turizam i ugostiteljstvo.

Riječ je o novim strukovnim programima obrazovanja koji se još nisu provodili te će se prvi put učenici moći prijavljivati za upis u te strukovne programe.

Jedinstven prijemni ispit za srednje škole od 3. do 6. srpnja

Dodatni ispiti i provjere odvijat će se od 3. do 6. srpnja, a prijemne će ove godine provoditi osam zagrebačkih gimnazija i karlovačka gimnazija koje su pripremile jedinstveni ispit iz istog predmeta za provjeru znanja za upis u isti obrazovni program te će međusobno priznavati rezultate.

Tako učenici više neće morati u više dana polagati isti predmet u nekoliko škola koje provode isti obrazovni program. Također, neće morati u jednom danu nekoliko puta odlaziti na prijemni ispit iz istog predmeta u različite škole.

U gimnazijama koje provode isti smjer i provjeravaju znanje iz istog nastavnog predmeta prijemni ispit pisat će se isti dan u isto vrijeme. Učenik će pisati prijemni ispit u školi koja mu je prva na listi prioriteta, a sve druge škole koje je učenik prijavio, a provode prijemni iz istog predmeta za isti smjer, priznavat će rezultate ispita.

Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja.

Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 14. srpnja. Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa za jesenski rok je od 21. do 25. kolovoza, rezultati će biti objavljeni 26. kolovoza, a objava slobodnih upisnih mjesta 30. kolovoza.

Naknadni upisni rok za one koji nisu ostvarili pravo na upis u ljetnome ili jesenskome roku bit će održan 1. do 29. rujna, piše HRT.

28. travanj 2024 08:11